Venedik'te son 53 yılın en büyük su baskını: Acil durum ilan edildi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Kasım 14 2019
İtalya'nın en çok turist çeken şehirlerinden Venedik'te son 53 yılın en büyük su baskını yaşandı. Yaşanan su baskını sonrasında ise şehirde acil durum ilan edildi.
İtalya'nın Venedik kentinde 1966 yılından bu yana görülen en büyük su baskını sonrası hükümet, kentin de içinde yer aldığı Veneto bölgesinde acil durum ilan etti. Venedik kentine ve halkına yardım için ilk aşamada 20 milyon Euro fon ayrıldı.

BBC Türkçe'de yer alan ve Övgü Pınar imzası taşıyan habere göre Lagün üzerine kurulu ve kanallarla çevrili Venedik'in yüzde 80'i, gelgitler, fırtına ve yağışların etkisiyle Salı akşamı deniz seviyesinin 187 santimetre yükselmesinden olumsuz etkilenmişti.

Bugün de kentte deniz seviyesi bir ara 113 santimetre yükseldi.

Venedik yönetimi, yarın kentte suların yeniden yükseleceği ve öğlene doğru 145 santimetreye ulaşacağı uyarısı yaptı.

Bakanlar Kurulu özel gündemle toplandı
İtalya'da Bakanlar Kurulu bugün, günlerdir tarihi yapıların, evlerin, iş yerlerinin deniz suyuyla dolması ve büyük hasara yol açan su baskınları üzerine Venedik'e yardım için özel gündemle toplandı. Toplantıda, Veneto bölgesinde hasara uğrayan yerler için acil durum ilan edilmesi kararlaştırıldı.

Acil durum ilanı, Başbakan Giuseppe Conte'nin Venedik'e giderek hasarı yerinde incelemesinin ardından geldi. Dün geceyi kentte geçiren Conte, "Venedik'i vuran felaket ülkemizin kalbine bir darbedir. Kenti bu denli hasarlı, sanat mirasını bu kadar tehlike altında, ticari işletmelerini dizleri üstünde görmek acı verici" dedi.

Conte, su baskınından zarar gören kişilere ilk aşamada 5 bin Euro'ya, ticari işletmelere de 20 bin Euro'ya kadar tazminat verileceğini, daha fazla yardıma ihtiyaç duyanların teknik incelemelerle belirleneceğini açıkladı.

Salı akşamı yaşanan su baskınında Venedik'e bağlı Pellestrina adasında iki kişi hayatını kaybetmiş, evleri, iş yerlerini, otelleri su basmıştı. Elek

Bu haberler de ilginizi çekebilir