Verem tedavi edilmezse öldürüyor


Enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde hepatitten sonra ikinci en önemli ölüm nedeni olan verem (tüberküloz) hastalarının tedavi edilmezse ölüm oranının yüksek olduğu açıklandı.

Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalıyor. 2014 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz (TB) vaka sayısı 13 bin 378 olarak belirtildi.

69. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası (3-9 Ocak) çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Nevşehir Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü Tüberküloz Birimi, yazılı açıklama yaptı. Yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmakta olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "2014 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam TB vaka sayısı 13 bin 378'dir. 2014 yılı TB hastaların yüzde 92'sine denk gelen 12 bin 253 kişi yeni TB olgusu, yüzde 8'i olan bin 125 kişi ise önceden tedavi görmüş olgulardır. Toplam 13 bin 378 hastanın 7 bin 728'i erkek, 5 bin 650'si kadındır. Hastaların 8 bin 632'sinde akciğer tüberkülozu varken, 4 bin 746'sında akciğer dışındaki organlar olan lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin tüberkülozu tutulmuştur. Hastaların yüzde 6'sına tekabül eden 809 kişisi yabancı ülke doğumlu hastadır. Yabancı ülke doğumlu TB hastalarında 433 kişi ile Suriye doğumlular birinci sırada gelmektedir. Suriye'den sonra; Azerbaycan, Bulgaristan, Türkmenistan, Afganistan doğumlular sık görülmektedir."

Tüberkülozun halen dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: "Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10'unda yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Tüberküloz erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Tüberküloz, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerde HlV'den sonra ikinci en önemli ölüm nedenidir. Tedavi edilmezse tüberkülozlu hastalarda ölüm oranı yüksektir. Yapılan çalışmalarda tedavi edilmeyen balgam yayması pozitif olan akciğer TB olgularının yüzde 70'inin 10 yıl içinde hayatını kaybettiği saptanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün 'Küresel Tüberküloz 2015 Raporu'na göre dünya genelinde tüberküloz insidans, prevalans ve mortalité hızla düşmektedir. Buna rağmen küresel TB yükü halen çok yüksektir. 2014 yılında 9,6 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon TB'den ölüm olduğu hesaplanmıştır. Dünyadaki TB vakalarının yansından fazlası yani yüzde 58'i Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik Bölgelerindedir. Hastaların yaklaşık yüzde 43'ü Hindistan, yüzde 23'ü Endonezya ve yüzde 10'u da Çin'de bulunmaktadır. TB olgularının yüzde 80'i yüksek TB yüküne sahip 22 ülkede Afganistan, Bangladeş, Brezilya, Çin, Endonezya, Etiyopya, Filipinler, Güney Afrika, Hindistan, Kamboçya, Kenya, Kongo Cumhuriyeti, Mozambik, Myanmar, Nijerya, Pakistan, Rusya Federasyonu, Tanzanya, Tayland, Uganda, Vietnam ve Zimbabve'de bulunmaktadır. 2014 yılında dünya genelinde tespit edilen 9,6 milyon TB vakasının yaklaşık yüzde 12'sinin (1,2 milyon) HIV pozitif olduğu tespit edilmiştir. TB/HIV birlikteliği özellikle Afrika Bölgesinde yüksektir." CİHAN
<< Önceki Haber Verem tedavi edilmezse öldürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER