Veremde tedavi başarısı yüzde 50'nin altına düştü


Son 15 yıldır verem hastalığının karakter değiştirmeye başladığı belirtilerek, hastaların önemli bir kısmında ilaçlara karşı direnç geliştiği saptandığı aktarıldı. Verem tedavisinde en etkili 5 ilacın bazen iki-üçüne bazen hepsine direnç saptandığı, bu durumlarda yüzde 98 olan tedavi başarısının yüzde 50'lere, bazı durumlarda çok daha aşağılara düştüğü ifade edildi.

Türk Toraks Derneği'nden yapılan açıklamaya göre; veremin, çok eski çağlardan beri bilinen bir hastalık olduğu, günümüzde azalmakla birlikte halen dünyada veremden ölenlerin sayısının yılda 1 milyon 400 bin kişi olduğuna dikkat çekildi. Yazılı açıklamada, hastalığın dünyada ölüme en çok sebep olan ilk 10 hastalık arasında olduğu ve önlenebilir ölümlerin dörtte birini veremin oluşturduğu kaydedildi.

Verem hastalarının yüzde 95'inin gelişmekte olan ülkelerde görüldüğü vurgulanarak, "Verem hastalığı için kullanmakta olduğumuz ilaçların yüzde 98'i etkili. 1965-2000 yılları arasında dünyada vereme karşı önemli başarı elde edildi. Verem tedavisi çok ilaçla yapılan ve en az 6 ay süren, uzun süreli bir tedavi olduğu, tedavinin aksatılması, ilaçların düzensiz kullanılması verem mikrobunda ilaçlara karşı direnç gelişmesine yol açabiliyor. Bu sebeple hastaların yakından takip edilmesi, ilaçlarını düzenli kullandığının kontrol edilmesi gerekiyor." denildi. CİHAN
<< Önceki Haber Veremde tedavi başarısı yüzde 50'nin altına düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER