Vergi sıfırlandı, Türkiye Çin’den patates ithal edecek

Depo baskınları, tanzim satış çadırları da çare olmadı. Patates 5 liranın altına inmeyince hükümet en iyi bildiği işi yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karara göre Türkiye 200 bin ton patates ithal edecek. “Patates İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar”, Resmi Gazete’nin 11 Mart 2019 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. İthalat için Gümrük Vergisi kaldırıldı.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Tarım ve Gıda Teşkilatı (FAO) verilerine göre 2013 yılında yıllık 4 milyon ton patetes üretimi ile dünyada 19’uncu sırada yer alan Türkiye, 2019 yılında ithalata mahkûm oldu. İthal patates için vergi sıfırlandı. 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı karara göre Türkiye, 200 bin ton patates ithal edecek.  

“Patates İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar”, Resmi Gazete’nin 11 Mart 2019 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Nisan sonuna kadar geçerli olacak kararda ithalat izninin geçerli olduğu menşe ülke ya da ülkeler belirtilmedi. 

PATATESİN TOPTAN FİYATI 5 TL OLDU

Niğde ve Nevşehir gibi “patates deposu” olarak bilinen merkezlerde 10 Mart’ta 4-5 liradan satılan patatesin kilosu İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde semt pazarları ve marketlerde fiyatı 8-10 liraya kadar yükseliyor. 

31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimi’nden önce pahalı sebze yüzünden oylarının daha fazla düşmesine karşı çözüm bulmakta zorlanan hükümet tanzim satış çadırları ile fiyatları düşüremeyince ithalata sarıldı. 

En son Azerbaycan ve İran’dan soğan ithal eden Türkiye bu defa patates ithal edecek. 

İTHALATÇI FİRMALAR DÜNDEN HAZIR

Samanyoluhaber’in edindiği bilgiye göre AKP’ye yakın firmalar, Çin ve Hindistan’dan patates ithalatı için Tarım Bakanlığı’na müracaat etti. 

Erdoğan’ın imzaladığı kararın ardından bu iki ülke başta olmak üzere Rusya ve Hollanda’dan sıfır gümrükle ithal edilen patatesler piyasaya sürülecek.        

<< Önceki Haber Vergi sıfırlandı, Türkiye Çin’den patates ithal edecek Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER