Veriler net: Et alamayan vatandaş bu yıl makarna yemiş
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Kasım 2 2020
Türkiye’de dört kişilik bir aile 2016’da yıllık toplam 37.2 kilo kırmızı et tüketirken bu yıl 28 kilo tüketebildi. Makarna tüketimi yüzde 25 artarken, kırmızı et tüketimi yüzde 25-30 azaldı.

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (ETBİR) tahmini tüketim verilerine göre, yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 2019’da 8.6 kilo iken 2020’de 7 kiloya düştü.
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, “Bu yıl kırmızı et tüketiminde toplamda yüzde 30 daralma var. Tüketimin yüzde 15-20’si turizm sektöründen geliyordu. Turizmin ağır etkilenmesiyle gelir sağlayamadık. Bunun dışında tesislerin, toplu yemekhanelerin ve restoranların kapanmasıyla, çalışsalar da yüzde 20 kapasiteyle çalışmalarıyla buradaki tüketimi de kaybettik. Pandemi olmasaydı kişi başı tüketimin 8.6 kiloda, 2019 ile aynı kalmasını öngörüyorduk. Ancak bu da sert düştü” dedi.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, geçen hafta pandemi sürecinde makarna tüketiminin yüzde 25 arttığını açıklamıştı.
Geçen yıla göre yüzde 20 zamlandı
Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) son verilerine göre, 12-16 Ekim 2020 haftasında kıyma fiyatları İstanbul’da yıllık yüzde 22.6 zamlanarak 48.2 TL’ye yükseldi. Ankara’da ise yıllık yüzde 5.7 artarak 40.3 TL’ye çıktı. Kuşbaşı fiyatları da İstanbul’da 20 zamlanarak 56.4 TL’ye çıkarken; Ankara’da yüzde 13 zamlanarak 48 TL’ye yükseldi.
Artan maliyetler altında en çok besicilerin ezildiğine dikkat çeken ETBİR Başkanı Yücesan, “Sanayi tesisinde 50 ton et işleniyorsa 35 tona düştü. Sanayici de zorda. Ancak üretici kazanç sağlayamadığı için bu işi tamamen bırakırsa, sanayici hiç toparlayamaz” diye konuştu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Depremde yaptığı binada 51 kişi ölen utanmaz müteahhit: "TOKİ projelerine devam ediyorum"2."APO, petrol ve elektrik gelirinden pay istiyor": Yeşil'i yazan Saygı Öztürk bu kez Abdullh Öcalan'ın isteklerini sıraladı3.Olası İstanbul depremini NYT yazdı: "Yakın tarihin en kötü insani felaketlerinden biri yaşanacak"4.Merz ABD konusunda uyardı: 'Kötü dönüşüme hazır olun'5.Danışma şartı getirdi: Trump, Fed Başkanlığı için aklındaki iki ismi açıkladı
6.Bir aileyi yok eden o ilacın kullanılmasına nihayet düzenleme getirildi!7.Şarkıcı Güllü’nün kızı annesini öldürme suçlamasıyla tutuklandı8.Dilek İmamoğlu Silivri'ye yapılan dev salona tepki gösterdi: Adalet yok bunlarla mı övüneceğiz?9.TMSF, Habertürk TV'nin satıldığı iddialarına açıklık getirdi10.Özel Kayseri'den hükümete seslendi: Asgari ücret 39 bin TL olsun
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz

Prof. Dr.

Hüseyin Odabaşı

Safvet Senih
ÇOK OKUNAN HABERLER

Depremde yaptığı binada 51 kişi ölen utanmaz mütea...

"APO, petrol ve elektrik gelirinden pay istiyor": ...

Olası İstanbul depremini NYT yazdı: "Yakın tarihin...

Merz ABD konusunda uyardı: 'Kötü dönüşüme hazır ol...

Danışma şartı getirdi: Trump, Fed Başkanlığı için ...


