Veteriner Odası: Hayvanlarda bit, pire, kene salgını görülüyor


Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, sıcakların artmasıyla birlikte bit, pire ve kene salgınlarının yoğun bir şekilde görülmeye başlandığını ve bunun hayvanları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanı sıra tavuk, kedi, köpek gibi hayvanlarda bit, pire ve kene salgınlarının sıklıkla görülebileceğini belirterek, dış parazitlere karşı bilinçli mücadelenin önemli olduğunu belirtti. Salgınların bu hayvanların ölümüne bile neden olabileceğini dile getiren Yıldız, "Halkımızın bilmesi gereken en önemli nokta bit, pire gibi dış parazitlerin yaşam döngüsü yumurta ile başlar. Bir bit ya da bire 100 adet yumurta yapar. Bu da bir salgın için yeter ve de artar. Dış parazitlerle mücadele istikrarlı olmalı, yoksa hayatımız çekilmez, son derce sıkıcı hale sokabilir. Bu parazitler hayvanların telef olmasına dahi sebep olabilir." bilgisini verdi.

Bu haşaratlar yoluyla bazı hastalıkların insanlara bulaşabileceğine dikkat çeken Yıldız, bu sebeple mücadelenin bilinçli yapılması gerektiğini vurguladı. Yıldız, parazitlerle mücadelede mutlaka veteriner hekimin desteğinin alınması gerektiğini belirterek, "Bilinçli bir mücadele için veteriner hekimin tavsiyelerine harfiyen uymalıyız." uyarısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Veteriner Odası: Hayvanlarda bit, pire, kene salgını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER