Vizontele Tuuba'nın esin kaynağı hayatını kaybetti

Hakkari'ye sürgün edilen ve Vizontele Tuuba filminde kütüphane memuru karakterine esin kaynağı olan Güner Sernikli hayatını kaybetti.

Vizontele Tuuba'nın esin kaynağı hayatını kaybetti

YILMAZ Erdoğan'ın 'Vizontele Tuuba' filminde Tarık Akan'ın canlandırdığı Hakkari'ye sürgün edilen kütüphane memuru karakterine esin kaynağı olan Güner Sernikli, 20 yıldır yaşadığı İzmir'de 72 yaşında kan kanseri nedeniyle öldü. Sernikli'nin cenazesine, sanat yönetmeni Mustafa Erdoğan ve gazeteci Muhsin Kızılkaya da katıldı. Sernikli, geride 4 bin kitaplık kütüphane, çok kıymetli derleme ve yüzlerce gence anlamlı bir hayat bıraktı.



Tarık Akan, 'Vizontele Tuuba'da, 12 Eylül 1980'de Hakkari'ye sürgün edilen ve orada yedi yıl yaşayan kütüphane memuru Güner Sernikli'yi oynadı. Filmin yönetmeni Yılmaz Erdoğan, Hakkari'ye sürgün kütüphaneci olarak gönderilen bu karakteri en iyi şekilde yansıtabilmek için günlerce Güner Sernikli ile görüştü. 1944 yılında Kars Sarıkamış'ta doğan Sernikli, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde okudu ve halk araştırmacısı oldu. İlkokuldan üniversiteye kadar her seviyede öğretmenlik yaptı. 1980 darbesinde Kültür Bakanlığı, onu Hakkari'ye sürgün etti. Hakkari için "Hayatımın en güzel yedi yılı" dedi. 28 yıllık eşi polis memuru Nursel Sernikli ile orada tanıştı. Yasaklı yıllarda Türkiye'nin en modern kütüphanesinin bulunduğu Hakkari'de kitaplarla insanlar arasındaki engelleri kaldırdı. Kütüphaneyi, soğuktan üşümüş insanların, kaloriferleri yanan bir yere sığınma yeri olmaktan çıkarıp, kız ve erkeklerin buluştukları, kitap okudukları, ödev yaptıkları bir yer haline getirdi. Çürümeye yüz tutan dünya klasiklerini, küflenen Türk edebiyatı kitaplarını gençlerin eline verdi. 

O yıllarda lise öğrencisi olan ve kütüphaneye gelen Anadolu Ateşi adlı dans grubunun genel sanat yönetmeni Mustafa Erdoğan ile gazeteci- yazar Muhsin Kızılkaya'nın da hayatına dokundu. Gençlere briç, çocuklara satranç öğretti, küçük dokunuşlarla büyük ufuklar açtı.

KELEBEK AVCISI KILIĞINDA HALK ARAŞTIRMACISI

Sernikli, yasaklı yıllarda kelebek avcısı olduğunu söyleyerek Hakkari'nin dağlarına, yaylarına çıkıp, derleme yaptı. Rengarenk kilimleri, kök boyacılığını, koyun keçi adlarını, türküleri, masalları, efsaneleri, destanları sordu gerçek yaratıcılarına sordu, araştırdı. Düğünlere katıldı, yemeklerini tattı, yas törenlerini gördü, aşiret anlaşmazlıklarının içine girdi, barış şölenlerine katıldı, şimdiye kadar hiç tanımadığı bir kültürü en derinine kadar yaşadı. Hakkari'nin ardınan Kastamonu Küre'de öğretmenlik yaptı. 

1996 yılında emekli olup İzmir'e yerleşti. İzmir'de briç, satranç ve drama derslerine devam ederken Osmanlıca çeviriler yapan Sernikli, 6 ay önce kan kanseri olduğunu öğrendi. 

Geçen haftasonu hayatını kaybeden Sernikli'nin cenazesi, pazartesi günü toprağa verildi. İzmir'deki cenazesine Mustafa Erdoğan ve gazeteci Muhsin Kızılkaya da katıldı. Sernikli, geride 4 bin kitaplık kütüphane, çok kıymetli derleme ve yüzlerce gence anlamlı bir hayat bıraktı. 

DHA
<< Önceki Haber Vizontele Tuuba'nın esin kaynağı hayatını kaybetti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER