Vodafone CEO'sundan şirketlere 'dijitalleşin' tembihi


Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, dijitalleşmeyen şirketlerin geleceğini olmadığının altını çizerek, "2020 yılına kadar ilk 10 ekonomide 1,36 trilyon liralık bir ek gayri safi milli hasıla (GSMH) öngörülüyor sadece dijitalleşme yoluyla." dedi.

Bilkent Üniversitesi-Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Bilgi Toplumu Formu, 'Büyük Veriden Büyük Fırsatlara' konulu bir panel düzenledi. Panele TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ve davetliler katıldı. Öğüt, yaptığı konuşmada büyük veri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Öğüt, büyük verinin heyecan oluşturan bir olgu olduğunu vurguladı. Öğüt, "Ancak bu büyük verinin hayaline kapılıp çoğu zaman büyük veri yapmak için büyük veri yapmaya çalışan şirketler olduğunu görüyorum. Bu hayalin peşinden büyük ver diye koşmaya başladığınızda hiçbir zaman oraya ulaşamıyorsunuz. Büyük verinin aslında bir araç olduğu, asıl peşinde koşulanın dijitalleşme, bilgi toplumuna geçiş. Asıl sonunda gidilmek istenen dijitalleşme." şeklinde konuştu.

"2020 yılına kadar ilk 10 ekonomide 1,36 trilyon liralık bir ek gayri safi milli hasıla (GSMH) öngörülüyor sadece dijitalleşme yoluyla." diyen Öğüt, şöyle devam etti:

"Araştırmanın altında yatan gerçek de dijitalleşme yoğunluğu denilen endekslerini artıran ülkelerin gayri safi milli hasılaları gelişmiş ülkelerin nokta 25, gelişmekte olan ülkelerin ise nokta 50 puan artırabilmeli. Bunlar çok büyük rakamlar. Ülke ekonomileri ile karşılaştırıldığında dijitalleşmenin aslında ülkeye neler katabileceğinin göstergeleri."

Öğüt, Türkiye olarak Dünya Ekonomik Formu'nun dünya rekabetçilik araştırmasına bakıldığında 2014-2015 sonuçlarına göre 144 ülke arasında 45'inci sırada olunduğunu kaydetti. Bu sıralamanın teknolojiye hazır olma kriterinde olduğunu söyledi. Bu durumun negatif olmadığını dile getiren Gökhan Öğüt, "144 ülke arasında dünyanın 18-19 büyük ekonomisi olarak 45'inci olmak çok büyük bir fırsata işaret ediyor. Bizler ülkemizi dijitalleşmede bir adım öne çıkartabilirsek aslında onun çarpan ekonomisinin etkisinin ne kadar olacağının göstergesi." diye konuştu.

36 BİN KOBİ DİJİTALLEŞME ENDEKSİNİ HESAPLADI

Gökhan Öğüt, dijitalleşme konusunda ilginin giderek arttığına belirtti. Bu ilginin arttığını da yaptıkları çalışmalarda gördüklerini aktardı. Bu konudaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Öğüt, şunları söyledi:

"Ağustos 2014 başladığımız bir çalışma var. Orta ölçekli şirket üzerinde yapılmış bir çalışma. KOBİ'lerin gelip kendilerini dijitalleşme endekslerin nerede olduğunu hesaplayabildikleri bir web sitesi. Geçtiğimiz bir yıl 5 ay içinde tam 36 bin KOBİ bu web sitesine girerek dijitalleşme endeksini hesapladı. Birincisi bu ilgiyi gösteriyor. Dijitalleşmeye, kullanarak daha dijital şirket olma konusunda KOBİ'lerde bile ilginin arttığını gösteriyor. İkincisi de bu çabalarında yavaş yavaş sonuçları verdiğini görüyoruz. İlk olarak ağustos 2014 yılında bu araştırmayı yaptığımızda tüm araştırmaya katılan şirketlerin endeksi 482 idi. Geçtiğimiz ay Aralık ayında yapılan anketler katılan şirketlerin ortalaması ise 53. Bu kısa süredeki artış bizi umutlandırıyor. Çünkü giderek hem ilgi hem de bu konuda aksiyon olmaya başlanmış olması dijitalleşme endeksini artıyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu Türkiye için çok büyük bir fırsat."

TÜSİAD: DÜNYADA ÇOK ŞEYLER OLUYOR, MAALESEF TÜRKİYE İÇ MESELELERE ODAKLANIYOR

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise Türkiye'nin yapılan kurum çalışmaları ile ilgili gidecek çok yolunun olduğuna vurgu yaptı. Symes, "Maalesef; küresel dünyada çok şeyler oluyor, biz Türkiye'deki iç konulara odaklanarak çok şey kaçırıyoruz. Burada çok genç var, sizlerin geleceği için böyle bir sorumluluğu üstleniyoruz. Biz TÜSİAD olarak her ortamda dünyadaki küresel rekabette Türkiye'yi ayrıştıracak treni kaçırmayacak konular için hatırlatmaya hükümeti uyarmaya devam ediyoruz." ifadelerini kulandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Vodafone CEO'sundan şirketlere 'dijitalleşin' tembihi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER