Washington iki Rus vatandaşını serbest bıraktı

Samanyoluhaber.com - Moskova
Trump, aldığı kararda Moskova’dan telefon mu geldi sorusunu cevapsız bıraktı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bu kararın Rusya'nın talebi üzerine alındığını duyurdu.
Zaharova'nın açıklamasına göre, tankerde artık Rus vatandaşı kalmadı. Geriye kalan mürettebat, Ukraynalı ve Gürcü (kaptan dahil) denizcilerden oluşuyor. Bu kişilerin durumu ve yargılanıp yargılanmayacakları belirsizliğini koruyor.
ABD'den çelişkili açıklamalar
Bu serbest bırakma kararı, ABD Adalet Bakanı Merrick Garland'ın daha önceki sert açıklamalarıyla çelişiyor. Garland, Marinera'nın tüm mürettebatının "tam teşekküllü bir soruşturma" altında olduğunu ve ABD Sahil Güvenlik'e itaatsizlikten cezai suçlamalarla karşılaşacaklarını bildirmişti. Sahil Güvenlik, tankeri iki haftadan uzun süre takip etmişti.
Marinera tankeri, İran'dan Venezuela'ya seyir halindeydi. Başlangıçta Panama veya Guyana bayrağı taşıdığı belirtilen gemi, ABD takibinden kaçmak için rotasını değiştirdi ve Rus bayrağı çekti. Bazı medya kuruluşları, Rusya'nın tankere bir denizaltı ile eskortluk ettiğini iddia etti.
ABD güçleri, geçtiğimiz çarşamba günü asker çıkararak tankere el koydu. İki Rus vatandaşının serbest bırakılması, Marinera krizinde bir yumuşamaya işaret ediyor olabilir. Bu hamle, Rusya ile doğrudan bir çatışma riskini azaltmak ve diplomatik kanalları açık tutmak amacıyla atılmış stratejik bir adım olarak yorumlanıyor. Ancak, diğer mürettebat üyelerinin akıbeti ve tankere ne olacağı belirsizliğini koruyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK








