WikiLeaks: ABD, 2006'dan beri Fransa cumhurbaşkanlarını dinledi


Kaynaklarının gizliliğini koruyarak hükümetlerin hassas belgelerini yayınlayan İsveç merkezli uluslarararası organizasyon WikiLeaks, ABD'nin 2006'dan beri Fransa cumhurbaşkanlarını dinlediğini iddia etti.

WikiLeaks tarafından ele geçirildiği belirtilen Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'ya ait gizli belgeler, Fransız gazetesi Liberation ve Mediapart'ın internet sitesinde yayınlandı. Yayınlanan belgelerde ABD'nin Jacques Chirac'ın Elysee'de yer aldığı 2006'dan itibaren Nicolas Sarkozy ve François Hollande da dahil olmak üzere Fransa'nın en üst kademesini dinlediği öne sürüldü. Ayrıca cumhurbaşkanlarının yanı sıra bakanlar, yüksek kademeli bürokratlar, milletvekilleri, diplomatlarla birlikte Fransa'nın eski Washington Büyükelçisi Pierre Vimont'un da dinlenen isimler arasında olduğu aktarıldı. 2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Sarkozy'nin en yakın çalışma ekibinin de dinlendiği, bunların arasında Sarkozy'nin diplomasi danışmanı Jean David Levitte, dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve daha sonra İçişleri Bakanlığı görevinde de bulunan Claude Gueant ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero'nun bulunduğu kaydedildi. Yine eski Fransa Ekonomi Bakanı ve şimdiki AB Ekonomi ve Para Politikaları Komiseri Pierre Moscovici'nin de dinlenen isimler arasında olduğu iddia edildi.

HOLLANDE'IN BAŞBAKANLA YAPTIĞI GİZLİ GÖRÜŞME NSA BELGELERİNDE YER ALDI

WikiLeaks tarafından ele geçirilen NSA belgelerinde, en yakın dinleme tarihi Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Elysee'ye çıktığı 15 Mayıs 2012'den 3 gün sonraya ait. Hollande'ın seçimlerden hemen sonra dönemin başbakanı Jean Marc Ayrault'la gerçekleştirdiği toplantı NSA belgelerinde yer aldı. Hollande, Ayrault'la, Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkışı konusunda Alman muhalefeti ile gerçekleştirilebilecek gizli görüşmelerden bahsettiği kaydedildi.

WikiLeaks'ın ortaya çıkardığı belgeleri yayınlayan Mediapart internet sitesi, dinlemenin 2006 ile 2012 arasında gerçekleştiğini, ancak daha önce başlayıp halen devam etme ihtimalinin de bulunduğunu duyurdu. İnternet sitesinde yer alan haberde, "Amerika'nın kendi müttefikleri de dahil dünyayı dinlediği herkesin malumu. Ancak bu sefer dinlemeler resmi belge ile kanıtlandı" ifadelerine yer verildi.

DİNLEMELERDE ABD'NİN PARİS BÜYÜKELÇİLİĞİ ŞÜPHESİ

Dinlemelerin nasıl gerçekleştiği ise tartışmaya yol açtı. Fransız medyası, Paris'te Elysee Sarayı'na yakın bir konumda bulunan Amerika Büyükelçiliği'nin üst katına kurulmuş bir sistemle ya da Almanya'nın yardımıyla dinlemelerin gerçekleştirilmiş olabileceğini ileri sürüyor.

HOLLANDE SAVUNMA KONSEYİ'Nİ TOPLUYOR

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, WikiLeaks'ın ortaya çıkardığı dinleme skandalı sonrası Savunma Konseyi'ni toplama kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, Hollande'ın Fransız basınına yansıyan haberleri değerlendirmek için Savunma Konseyi'ni toplayacağı kaydedildi. CİHAN
<< Önceki Haber WikiLeaks: ABD, 2006'dan beri Fransa cumhurbaşkanlarını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER