Yabancılar Türkiye'deki konutları kapış kapış alıyor

Yerli tüketiciyi zora sokan kurdaki dalgalanma, yabancı yatırımcıya yaradı. 2014’te yabancılara 4.3 milyar dolarlık konut satan inşaatçılar, bu yılın ilk yedi ayında 4.1 milyar dolara ulaştı...

Yabancılar Türkiye'deki konutları kapış kapış alıyor

Türkiye’deki siyasi belirsizlik, terör saldırıları ile dolar ve Euro kurundaki yükseliş, otomotiv, perakende ve turizm sektörü gibi inşaatı da etkiledi. Özellikle inşaat maliyetlerinin yükselmesi ve yerli tüketicinin konut satın almada birkaç ay önceye göre daha temkinli davranması sektörü tedirgin etti. Bu noktada inşaatçıların imdadına ise yabancı yatırımcılar koştu.

 Merkez Bankası verilerine göre 2014 yılında yabancılara 4.3 milyar dolarlık konut satan inşaat şirketleri, bu yılın ilk yedi ayında 4.1 milyar doları yakaladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), konut satış istatistiklerine göre de Ocak-Ağustos arasındaki satışlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2 bin 779 adet artarak, 14 bin 533’e ulaştı. Uzmanlar ise kalan dört aydaki satışlarla rakamın 5 milyar doları bulabileceğini öngörüyor.

EN ÇOK IRAKLILAR ALDI

İlk sekiz ayda en fazla konutu 2 bin 432 adetle Iraklılar alırken, onu 1.691 konutla Suudi Arabistan, 1.426 konutla da Kuveyt izledi. TÜİK verilerine göre sadece Ağustos ayında ise yabancılara 2 bin 44 konut satışı yapıldı. İlk sırada 401 konutla yine Irak vatandaşları yer aldı. Ardından da sırasıyla 271 konut ile Suudi Arabistan, 226 konut ile Kuveyt, 155 konut ile Rusya geldi. 

 140 DAİRE BİRDEN GİTTİ

Gayrimenkul sektörünün en önemli fuarları arasında yer alan Dubai Cityscape’deki 61 Türk firmasının projelerine gösterilen ilgi de konut satışlarının artacağını gösteriyor. 

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bu yıl fuarda 67 milyon dolarlık satış yaptıklarını açıklamıştı. Suudi Şeyh Süleyman Al Rajhı Vakfı, Maslak 1453 projesinden 140 dairelik kule için bu rakamı ödemişti.

66.5 MİLYON $’LIK TEKLİF!

Yabancılardan DKY İnşaat'ın DKY Kartal ve DKY On projesine 100'e yakın daire için 26 milyon dolar, Soyak'ın Soho ve satıştaki diğer projeleri için 6.5 milyon dolar, Garanti-Koza'nın Koza Park, Koza Square ve Grand Kanyon projelerine 24 milyon dolar, Siyah Kalem'in Zekeriyaköy'deki Köy projesine 10 milyon dolar teklif geldi.

‘DALGALI KUR YABANCIYA YARADI’
 
Toplam şirket cirosunun yüzde 35’inin yabancılara yapılan satışlardan geldiğini söyleyen Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya da 2015’te yabancılara 249  konut sattıklarını ifade etti. Dumankaya, "Yükselişe geçen Euro ve Dolar, küresel piyasalarda yaşanan değişimlerle tırmanışını hızlandırdı. TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesine paralel olarak gayrimenkul geliştiricilerin inşaat girdilerinde de önemli değişimler yaşanıyor. Bu noktada ülke içindeki satışlarda bir miktar durgunluk olsa da kurdaki dalgalanma şüphesiz yabancı yatırımcıya yaradı" diye konuştu.

ALIMLARDA GURBETÇİLER DE ETKİLİ

Şirketlerin projelerini yurt dışında tanıtmak için artık yabancılara özel etkinlikler düzenlediklerini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, özellikle Körfez ülkelerinin inşaat sektörü için önemli bir pazar olduğunu söyledi. Maya, Döviz kurundaki artış Türkiye’yi yabancılar nezdinde daha da cazip hale getirdi. En fazla konut alımı Almanlar, Ruslar ve Ortadoğulular tarafından yapıldı” dedi. Konut alanlar arasında gurbetçilerin de yer aldığına dikkat çeken Maya, yıl sonunda toplam satış rakamının 4.5- 5 milyar dolara ulaşabileceğini belirtti.

<< Önceki Haber Yabancılar Türkiye'deki konutları kapış kapış alıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER