Yahudi çocukları Nazilerden kurtaran Schindler hayatını kaybetti!

Yahudi 669 çocuğun Nazilerden kurtarılmasını sağlayan Schindler, hayata gözlerini yumdu.

Yahudi çocukları Nazilerden kurtaran Schindler hayatını kaybetti!

İkinci Dünya Savaşı öncesinde Çekoslavakya’da çoğu Yahudi 669 çocuğun Nazilerden kurtarılmasını sağlayan Sir Nicholas Winton, 106 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Reuters’ın haberine göre üvey oğlu Stephen Watson, babasının Slough’daki Wexham Hastanesi’nde uykusunda huzur içinde öldüğünü söyledi.

Savaş sırasında bankerlik yapan Sir Nicholas Winton, Alman işgali altındaki Çekoslovakya’nın Prag kentinden sekiz tren ayarlayarak 669 çocuğun, Almanya üzerinden Britanya’ya kaçırılmasını sağlamış ve hepsinin hayatını kurtarmıştı.

Ancak Winton’ın ayarladığı dokuzuncu tren, savaşın başlamış olmasından dolayı Prag’ı terk edememiş ve içindeki 250 çocuktan bir daha haber alınamamıştı.


Kurtardığı çocukların her birine aile bulan Winton’a Polonya ve Çekoslovakya’dan 1200’den fazla Yahudiyi soykırımdan kurtaran Alman işadamı Oskar Schindler’den esinlenerek ‘Britanyalı Schindler‘ deniliyordu.

Britanya Başbakanı David Cameron, Twitter’dan şu mesajı paylaştı: “Dünya muhteşem bir adamı kaybetti. Sir Nicholas Winton’ın birçok çocuğu Holokost’tan kurtaran insanlığını hiçbir zaman unutmayacağız.”

Kahramanlığı 50 yıl sonra ortaya çıktı

Dünya, Winton’ın kahramanlığını ancak 50 yıl sonra öğrendi. Sir Nicholas Winton, kahramanlığı hakkında kimseye tek bir laf bile etmedi. Bu inanılmaz öykünün ayrıntıları eşi sayesinde ortaya çıktı.

Winton’ın eşi 1980’li yılların sonlarında Londra yakınlarındaki evlerinin çatı katında bir çanta buldu ve içindeki eski belgeleri basınla paylaştı.

Bir televizyon programında, organizatörler Sir Nicholas’tan gizli olarak, kurtardığı tüm çocukları topladı. Onlar program boyunca yanında oturdular, ancak Winton’un bundan haberi yoktu.
<< Önceki Haber Yahudi çocukları Nazilerden kurtaran Schindler hayatını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER