Yakın akrabaya kayyum kıyağı

Koza İpek Holding'e atanan kayyumların iktidara yakın isimler olması dikkat çekiyor. Kayyumların tarafsız olması gerekirken bu kişilerin kimlikleri müdahalenin tarafsızlıktan uzak olduğunu gösteriyor. Kayyum Mustafa Akçil Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil'in kardeşi. Akçil, 3 şirketin yönetiminde yer aldığı için 30 bin lira maaş alıyor.

Yakın akrabaya kayyum kıyağı

Koza İpek Holding'e kayyum atamanın her adımında hukukun hiçe sayıldığı ortaya çıkarken, ataması yapılan kişilerin kimlikleri de müdahalenin tarafsızlıktan uzak olduğunu gözler önüne serdi. Holding'e atanan kayyumlardan Mustafa Akçil'in Türkiye Adalet Akademisi (TAA) Başkanı Yılmaz Akçil'in kardeşi olduğu ortaya çıktı. Kayyum olarak atanan Mustafa Akçil, üç şirketin yönetiminde yer aldığı için 30 bin lira maaş alıyor.


Dolandırıcılık suçundan ceza alan bilirkişinin skandal raporuyla Koza İpek Grubu'na kayyum atayan 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin atadığı isimlerle ilgili yeni bir bilgi gündeme geldi. Koza İpek Holding ile altın üreten 2 şirketin yönetimine ilginç bir isim atandı. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer, Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Mustafa Akçil'i kayyum olarak atadı. Akçil, Koza İpek Holding, Koza Altın İşletmeleri ve Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri şirketlerinde 26 Ekim 2015'ten bu tarafa kayyum olarak görev yapıyor. Akçil, aylık 10'ar bin liradan toplam 30 bin lira maaş alıyor. Sulh Ceza Hakimi'nin Koza Holding ve şirketlerine kayyum olarak hakim ve savcı adaylarının mesleki eğitimini veren Adalet Akademisi'nin başkanlığını yapan Yılmaz Akçil'in kardeşi Mustafa Akçil'i tercih etmesi ilginç bulundu. Kardeşi Koza Grubu'na kayyum olarak atanan TAA Başkanı Akçil'in HSYK Başkan Vekili Metin Yandırmaz ile geçen nisan ayında Şanlıurfa ve Mardin'e yaptıkları ziyaretlerde görevden alınan polislerin açtıkları davalarda yürütmeyi durdurma kararı veren hakimleri tehdit ettikleri öne sürüldü. 17 Nisan 2015 günü Şanlıurfa'da düzenlenen ‘Etkili Soruşturma Yöntemleri' konulu çalıştayın açılışına katılan Adalet Akademisi Başkanı Akçil'in konuşmasının ardından İdare Mahkemesi'ni ziyaret ettiği belirtildi.

‘İstesek 14 bin hakim ve savcıyı kovarız'

İdari hakimler ile adli yargıda görevli hakim ve savcıların bulunduğu toplantıda konuşan Akçil'in hakimlere, “Arkadaşlar bu devlet meselesidir. Devlet kararlıdır. 14 bin hakim ve savcıyı bir gecede emekli edip yerine yenilerini almaya muktedirdir. Hâlâ idare mahkemelerinde polislerin açtıkları davalarda yürütmeyi durdurma kararı verenler var. Şimdiye kadar iyi kötü bilerek bilmeyerek kararlar verilmiştir. Ancak bu polislerin niçin görevden alındığı belli. Bundan sonra yürütmeyi durdurma kararı verirseniz siz de örgüte ortaksınızdır. Meslekten çıkarma dahil her şey başınıza gelebilir. Bunu bir tehdit olarak değil meslek büyüğünüzün tavsiyesi olarak dinleyin.” dediği öğrenildi. Akçil'in benzer bir konuşmayı Mardin İdare Mahkemesi'nde yaptığı kaydedildi.

Bilirkişi Çomaklı dolandırıcılıktan mahkum olmuş 

Koza İpek Holding'in yönetimine kayyum atanmasına gerekçe gösterilen skandal bilirkişi raporunu hazırlayan Polis Akademisi Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü AK Partili Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı'nın dolandırıcılıktan mahkumiyet aldığı ortaya çıkmıştı. Çomaklı, 2007 yılında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Mehmet Soydan'ı Kırgızistan'dan araba getirme vaadiyle parasını alıp geri vermeyerek dolandırdığı bu sebeple ağır cezada yargılanıp 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Çomaklı, cezasının dava zamanaşımı sebebiyle Yargıtay tarafından ortadan kaldırıldığını açıklamıştı. Bilirkişi Çomaklı ayrıca Twitter'da Hizmet Hareketi'yle Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e ağza alınmayacak küfür ve hakaretler içeren paylaşımlarda bulunmuştu.

Parti teşkilatından kayyum atadılar

Şirketlere atanacak kayyumların tarafsız olması gerekirken, Koza İpek Holding'e atanan kayyumların iktidara yakın isimler olması dikkat çekiyor. Koza Holding'in yayıncılık faaliyetlerini yürüten şirketlere kayyum olarak atanan isimlerden Hüdai Bal, daha önce Sabah-Atv'nin yer aldığı Turkuvaz Medya Grubu'nun reklam ve mali işler müdürü olarak görev yapmıştı. Hüdai Bal, TMSF tarafından el konulan Show TV'nin başına getirilmişti. Bir diğer isim olan Ümit Önal da Turkuvaz medyada reklam grup başkanı olarak çalışmıştı. Önal, TMSF tarafından Show TV'nin yönetimine atanan bir diğer isimdi. Koza İpek Holding bünyesindeki Kanaltürk Televizyonu'nun bağlı olduğu Yaşam Televizyon ve Yayın Hizmetleri AŞ olmak üzere 4 medya şirketine kayyum olarak atanan Sabah Gazetesi Reklam Müdürü Ümit Önal'ın ismi kamuoyunda Alo Fatih tapeleri olarak bilinen ses kayıtlarında da geçiyor. 5 şirkete kayyum olarak atanan avukat Arif Yalçın, AK Parti Çankaya İlçe Teşkilatı üyesi. Kayyum olarak atanan diğer isimlerin ilişkileri ise şöyle: Yasin Kalem, Enerji Bakanlığı'nda danışmanlık yaptı. Cavit Demiral'ın, AK Parti'den milletvekili aday adaylığında ismi geçti. Kemal Yıldır, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın danışmanı. Ali Yazlı, AK Parti Ümraniye Belediyesi Meclis üyesi. Fatih İcin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yönetici olarak çalışıyor. Nevzat Demiröz, AK Parti Beylikdüzü ilçe başkanı, mali müşavir. Mehmet Üzer, 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'den Beylikdüzü Belediye başkan aday adayı olmuştu. Hikmet Keleş, AK Parti Çorum il başkan yardımcılığı görevinde bulunmuştu.

Hangi kayyum ne kadar maaş alıyor?

Özen Pala; 4 şirket- 40 bin lira

Mustafa Akçil: 3 şirket-30 bin lira

Hayrullah Dağıstan; 3 şirket-30 bin lira

Mustafa Şimşek; 3 şirket- 30 bin lira

Arif Yalçın: 3 şirket- 30 bin lira

Hamza Yanık; 2 şirket -20 bin lira

Ali Yazlı; 5 şirket 50 bin lira

Cavit Demiral; 4 şirket 40 bin lira

Yasin Kalem; 2 şirket 20 bin lira

Ali Rıza Esmen; 2 şirket 20 bin lira

Çetin Altay; 4 şirket 40 bin lira

Hüdai Bal; 4 şirket 40 bin lira

Fatih İcin; 5 şirket 50 bin lira

Bilal Koyuncu; 5 şirket 50 bin lira

Ümit Önal; 4 şirket 40 bin lira

Hayrettin Bıyıklıoğlu; 3 şirket 30 bin lira

Şahin Dağlı; 2 şirket 20 bin lira

Kemal Yıldır; 2 şirket 20 bin lira

Yusuf Atmaca; 4 şirket 40 bin lira

Hasan Ölçer; 3 şirket 30 bin lira

Mehmet Tunçel; 3 şirket 30 bin lira

Mehmet Üzer; 2 şirket 20 bin lira

Nevzat Demiröz; 4 şirket 40 bin lira

Hikmet Keleş; 3 şirket 30 bin lira

Toplam: 790 bin lira


Zaman
<< Önceki Haber Yakın akrabaya kayyum kıyağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER