Yamanlar'a yapılan baskına büyük tepki

Türkiye’yi uluslararası bilim olimpiyatlarında altın madalyalarla tanıştıran İzmir Özel Yamanlar Eğitim Kurumları'na, kayıt döneminde polis baskını düzenlendi. Baskına her kesimden tepki yağdı.

Yamanlar'a yapılan baskına büyük tepki

IŞILAY SAYGIN: YAMANLARA YAPILAN BU MUAMELEYİ HİÇ YAKIŞTIRAMADIM

İzmir'de Özel Yamanlar Eğitim Kurumları'na yönelik polis baskınlarını değerlendiren eski bakanlardan Işılay Saygın, uluslararası yarışmalarda ülkeyi başarıyla temsil eden bir okula yapılan muamelenin hiç hoş olmadığını söyledi. Yamanlar Eğitim Kurumları'nda çalışan öğretmen ve yöneticileri yakinen tanıdığını, hiçbirinin terör kelimesiyle yan yana getirilmemesi gerektiğini belirten duayen siyasetçi, Yamanlar Koleji, İzmir’in yüzünü ağartan bir okuldur. Böyle bir okula, böyle bir muameleyi hiç yakıştıramadım. Gerçekten bir eğitim yuvasında terörün işi ne? O nedenle aldıkları madalyalarla, yaptıkları çalışmalarla herkesin takdirini kazanmış bir okul. Terör kelimesiyle yan yana gelmesi bile saygısızlıktır. Yapılan davranışı son derece üzüntüyle karşıladım. Okuldaki öğretmenler, yöneticiler, hepsi pırıl pırıl insanlardır.“ dedi.



ERTUĞRUL GÜNAY: AKIL VE AHLAK SINIRLARINI AŞTI

Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, bilim olimpiyatlarında Türkiye’ye yüzlerce madalya kazandıran İzmir Özel Yamanlar Eğitim Kurumları’na yapılan polis baskınına tepki gösterdi. Günay, "Türkiye’nin başta terör, güvenlik ve yolsuzluk olmak üzere birçok sorunu varken okul ve dershane baskınlarının akıl ve ahlâkla bağdaşır bir yanı yok." dedi. Polis kitlesiyle okul basmanın itibarsızlaştırma çabası olduğunu söyleyen Günay, “Bu tür olaylar artık ahlâk ve akıl sınırlarını aştı. Türkiye’nin güvenlik ve adalet mekanizmalarının, yolsuzluk ve terör olayları gibi üstüne gitmesi gereken sayısız olay var. Ülkenin bir bölgesinde şehirler özerklik, özyönetim, otonomi adı altında merkezî idareye başkaldırıyor. Devlet bunlarla uğraşmak yerine okulları, dershaneleri, kreşleri polis baskınıyla itibarsızlaştırmaya ve kamuoyu önünde gereksiz ve haksız tartışmaların sürüp gitmesine yol açmaya çalışıyor.” dedi.

"UMUYORUM Kİ HERKES OLUP BİTENLERİN İÇ YÜZÜNÜ ANLAMAKTADIR"

Özel Yamanlar Koleji'nin, İzmir’in tanınmış en başarılı okullarından biri olduğunu ifade eden Günay, şöyle devam etti: “İzmir’in şu anda başarılı birçok insanı ve başarılı, önemli ailelerin çocukları Yamanlar Koleji’nden mezun olmuştur ya da okumaktadır. Türkiye’nin uluslararası platformlarda yüzünü ağartan başarılara imza atmış bir okuldur. Okullarla ilgili denetim elbette yapılır ama bunun bir polis kitlesiyle yapılması ve bir yazıyla bildirilecek eksiklikler yüzünden insanların gözaltına alınması, ciddi bir itibarsızlaştırma ve gündem değiştirme çabasıdır. Umuyorum ki Türkiye, bu kadar aptal değildir ve bütün bu olup bitenlerin içyüzünü herkes anlamakta ve bilmektedir. Bu tür davranışları şiddetle kınıyorum. İdarecilere, bu konularda hukuk ve akıl içinde davranmalarını tavsiye ediyorum.”

"BÜTÜN BUNLAR İTİBARSIZLAŞTIRMA ÇABALARIDIR"

Başarılı okulları basmanın itibarsızlaştırma çabası olduğunu söyleyen Ertuğrul Günay, “Bütün bunlar, itibarsızlaştırma çabalarıdır. Ortaya bir şey çıkacağı yok. Varsa eksiklik, bir yazıyla düzeltilir. Bunlar hakikaten ortada bir sorun olduğu için yapılan denetimler değil. Türkiye’nin 10 vilayetinde, merkezî hükümetin yetkileri neredeyse askıya alınmış durumda. Türkiye’nin asayiş, terör, güvenlik, yolsuzluk gibi bunca sorunları var ama devlet yolsuzlukların üzerine giden savcıları kovalıyor, başarılı öğrenciler yetiştiren okulları taciz etmeye çalışıyor. Bunun akıl ve ahlâkla bağdaşır tarafı yok. Allah ıslah etsin.” diye konuştu.



MURAT KOÇ: DÜN OLİMPİYATLARDA GÖZYAŞI DÖKENLER...

MHP'li Murat Koç, uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye'ye yüzlerce altın, gümüş ve bronz madalya kazandıran İzmir Özel Yamanlar Eğitim Kurumları'na polis tarafından baskın düzenlenmesine tepki gösterdi.

Çevik Kuvvet eşliğinde, altın madalya fabrikası olan okula baskın yapılmasına tepki gösteren MHP İzmir Milletvekili Murat Koç, “Dün Türkçe Olimpiyatları’nda ağlayanlar, bugün bu başarılı okullara operasyon yapıyor. Dün olimpiyatlarda akıtılan gözyaşları da, bugün yapılan polis baskını da yanlıştı.” dedi.
 
Türkiye’de at iziyle it izinin birbirine karıştığını söyleyen Milletvekili Koç, “Bir söz var, çok şey birbirine karıştı, ‘at iziyle it izi birbirine karıştı’ diye. Türkiye’nin içinde bulunduğu ortam iyi bir ortam değil. Herkesi aklıselim davranmaya davet ediyorum. Allah sonumuzu hayreylesin.” şeklinde konuştu. 
 
"TERÖR ÖRGÜTÜ ÖZERKLİK İLAN EDERKEN OKULLARI BASMAK NEDİR?"
 
Terör örgütü PKK’nın, birbiri ardına Şırnak, Yüksekova, Varto, Hakkari Silvan, Batman, Silopi, Cizre ve Nusaybin'de sözde özerklik ilan ettiğini, böyle bir ortamda polisin uluslararası bilim olimpiyatlarında Türkiye’ye yüzlerce madalya kazandırmış okullara baskın yaptığını söyleyen Murat Koç, “Herkesin biraz daha ülke menfaatlerini düşünmesi, millet menfaatlerini düşünmesi lazım. Ülkeyi bu hale getirenler utansın. Biz yıllardır bu çözüm sürecine, 'Bu ihanet sürecidir, bu ülkenin yıkılma sürecidir.' dediğimiz zaman bütün medya MHP’ye yükleniyordu. Bunlar biterse MHP’nin biteceğini iddia ediyorlardı. Biz o zaman, ‘Demokrasi herkese lazım.’ derken herkes bize yükleniyordu. Yazık bu millete. İslam’ın bayraktarı olan bir millete bunlar yapılırken, bunlar reva görülürken herkesin kendini bir hesaba çekmesi lazım. Herkesin bir hesabı varsa Allah’ın da bir hesabı var.” diye konuştu.

ASLAN SAVAŞAN: MARKA OLMUŞ BİR EĞİTİM KURUMUNA KİNDARCA BASKIN

Türkiye’ye uluslararası arenada bugüne kadar yüzlerce altın, gümüş ve bronz madalya kazandıran İzmir Özel Yamanlar Eğitim Kurumları’na yapılan polis baskınlarına tepkiler dinmiyor. MHP Milletvekili Aslan Savaşan, Güneydoğu’da terör örgütü PKK ve sempatizanlarının, sözde "özyönetim, özerklik" ilan ettiği bir dönemde eğitim kurumlarının basılmasına sert tepki gösterdi.

Türkiye’ye uluslararası arenada yüzlerce madalya kazandıran bir eğitim kurumuna polis baskını yapılmasını asla doğru bulmadığını dile getiren Milletvekili Savaşan, “Bir eğitim kurumunu polisle basmak hiç hoş değil. Yamanlar gibi eğitimde marka olmuş bir okulu basmak hiç doğru değil. Dün bakanların, valilerin birlikte törenler yaptığı bu eğitim kurumları, şimdi kötü mü oldu? Güneydoğu’da, Doğu Anadolu’nun bazı bölgelerinde terör örgütü sözde özerklik ilan ederken bu eğitim kurumlarına bu kadar kindarca bir baskında bulunmak, ne derece demokrasiye uygun? Eğer bir şey varsa sahipleri çağrılır, sorulurdu. Bunun bir yöntemi var. Bu yapılan baskını kesinlikle doğru bulmuyorum.” dedi.

TÜRK EĞİTİM SEN'DEN TEPKİ

Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merrih Eyyup Demir, Özel Yamanlar, Şelale ve Sema eğitim kurumlarına bağlı anaokuli, ilkokul, ortaokul ve liselere yönelik, yüzlerce polisin katılımıyla yapılan baskınlara tepki gösterdi. Bu okulların uluslararası arenada rüştünü ispat ettiğini belirten Demir, marka okullara yapılan baskınların siyasi olduğunu söyledi.

"EĞİTİM KURUMLARINA YAPILAN BASKINLAR SİYASİ"

Eğitim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğini, aksi takdirde bu durumun çocuklar üzerinde psikolojik olumsuz etkilere sebep olacağını ifade eden Demir, “Öğrencilerimizin yaş gruplarını da düşündüğümüz zaman okullarımıza bu tür baskınlar, doğru davranışlar değildir. Okullarla ilgili bir işlem yapılması gerekiyorsa zaten bunu, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı müfettişler denetimlerini yapmaktadır. Bunun dışında yapılacak bütün araştırma ve soruşturmalar rutin işlemlerdir. Bu işlemlerde bugüne kadar hiçbir sorunla karşılaşılmamış olmasına rağmen bu tür işlemlerin eğitim geleceğimize, çocuklarımızın psikolojisi üzerine olumsuz etkileri olacağını düşünüyorum. Özellikle uluslararası alanda da başarı gösteren bazı kurumlarımızın bu şekilde siyasi pencereden bakılarak, nereye gideceği belli olmayan bir süreç içerisinde de değerlendirilmesini doğru bulmuyorum. Maalesef ülkemizde bu 'paralel' adı altında başlayan, ne olduğunu halen daha anlaşılamayan, dün Ergenekon’du, bugün paralel, yarın ne olacağı belli olmayan bir süreç, maalesef eğitimde nahoş olaylara sebep olmaktadır. Eğitimin geleceği ve çocuklarımız açısından bunlar doğru şeyler değildir.“ dedi.

AYTUN ÇIRAY: TERÖR ZİRVE YAPMIŞKEN HÜKÜMET OKUL BASIYOR

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İzmir’de polis tarafından Yamanlar Eğitim Kurumları’na düzenlenen baskına sert tepki gösterdi. AK Parti hükümetinin "baskın yapma" kültürü bulunduğunu dile getiren Çıray, “Bu hükümetin baskın yapma kültürü var. Hukuk yollarını takip etmek yerine, sabahın erken saatlerinde her yeri basıp duruyorlar.” dedi.

Türkiye’ye uluslararası bilim olimpiyatlarında yüzlerce altın, gümüş ve bronz madalya kazandıran Özel Yamanlar Eğitim Kurumları’na yapılan baskına tepki gösteren Milletvekili Çıray, “Bu yapılan baskının zamanlamasına dikkatinizi çekmek istiyorum. PKK terörünün zirve yaptığı, her gün şehitlerin geldiği ve muhtemelen seçim sürecinin yeniden başladığı bir zamanda yapıldı. Bu yine sarayın, gündem değişikliği yapma ihtiyacından kaynaklanıyor olmalı.” dedi.

"TÜRKİYE’NİN SORUNLARINI GERİ PLANA İTME AMACI TAŞIYOR"

Marka haline gelmiş eğitim kurumlarına yapılan polis baskınlarının, Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve terör meselelerinin geri plana atılması amacını taşıdığını söyleyen Çıray, “Bu sorunları geri plana iterek, belli ki yeniden sözde bir ‘paralel’ tartışması açmak istiyorlar. Bu arada eğitim gitmiş, Türkiye sıkıntıya girmiş, bunu yapanların umurunda olduğunu sanmıyorum. Allah selamet versin demekten başka söyleyecek laf bulamıyorum, çünkü sistemin değiştiğini söyleyecek, rejimin değiştiğini söyleyecek kadar ileri gidenlere, bir muhalefet milletvekili olarak tavsiye edebilecek sözleri bulamıyorum.” diye konuştu.



ÖZCAN PURÇU: BASKINLARI KINIYORUM

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Özel Yamanlar Eğitim Kurumları’na polis tarafından baskın düzenlenmesine sert tepki gösterdi. Türkiye ve dünya arenasındaki bilim olimpiyatlarında yüzlerce altın, gümüş ve bronz madalya kazanmış, Türkiye’yi dünyada başarıyla temsil etmiş okullara baskın yapılmasının son derece yanlış olduğunu aktaran Purçu, Cumhuriyet tarihinde eğitime en büyük darbeyi bu hükümet vurmuştur. Dünyada bir marka haline gelmiş bir okulun bu şekilde polis tarafından basılması ve rencide edilmesi, zaten eğitime vurulan en büyük darbe örneklerinden birisidir.” dedi.

"YAMANLAR, BIRAKIN TÜRKİYE’Yİ, DÜNYADA MARKA"

Polis tarafından basılan Özem Yamanlar Eğitim Kurumları’nın sadece Türkiye değil, bütün dünyada bir marka haline geldiğini söyleyen CHP Milletvekili Purçu, “Yamanlar Koleji’ni, bırakın Türkiye’yi, dünya biliyor. Matematik olimpiyatlarında, fizik olimpiyatlarında birçok derece almış, başarılı olmuş bir okul, bir marka. 13 yıllık AKP hükümeti döneminde, 11 defa eğitim programı değişmiş. Var mı böyle bir şey? Bu hükümetin eğitim politikası ortada. Şu anda eğitim can çekişiyor. Bu okullara yapılan bu baskınları kınıyorum.” dedi.

"BU OKULLAR TÜRKİYE’DE EĞİTİMİ AYAKTA TUTUYOR"

Türkiye’de okullara yapılan baskınlara anlam veremediğini dile getiren Özcan Purçu, “Özellikle Cemaat'in okullarına yapılan bu baskınları gerçekten kınıyorum. Benim şahsi fikrimi sorarsanız, özellikle Cemaat okulları Türkiye’de eğitimi ayakta tutan, eğitimi zirve yapan okullar. Bu okullara bu şekilde baskın yapılması, çocuklarımıza en büyük zararın verilmesi anlamını taşıyor. Ailelerimize, ülkemize en büyük zararın verildiği kanaatindeyim. Böyle başarılı okulların, başarısız olması mı isteniyor? Çocuklarımızın bilim olimpiyatlarında derece yapması değil de, çocuklarımızın başarısız olmaları mı isteniyor?” diye sordu.

"EĞİTİMDE 11 DARBE YAPILDI, 12.’Sİ DE BASKIN"

Türkiye’de milli eğitime AKP hükümeti tarafından 11 kez darbe yapıldığını söyleyen CHP'li Purçu, sözlerini şöyle tamamladı: “11 tane darbe yapıldı eğitimde, bir tane de şimdi yapılıyor. Güzide okulumuza Çevik Kuvvet eşliğinde operasyon yapılması, sanki bir terör operasyonu yapılıyormuş gibi basılması çok yanlış. Bu bir eğitim kurumu, somut bir suç zaten yok. Bir suç olmadan böyle bir baskın yapılması, bunun intikam duygusuyla yapıldığını gösteriyor. Bu intikam duygusuyla yapılıyor, çok yazık. Onlar çünkü eğitim kurumları, eğitim yuvası. Bu kuruma intikam duygusuyla hareket edilerek baskın düzenlenmesi, çok acı verici bir tablo.”

(CİHAN)
<< Önceki Haber Yamanlar'a yapılan baskına büyük tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER