Yapacakları robotlar üniversitelerinde çalışacak

Yapacakları robotlar üniversitelerinde çalışacak

İZMİR (CİHAN)- Gediz Üniversitesi Robotik Kulübü (ROBOGED)'nün yapımına başladığı "Papatya" ve "Lale" isimli insansı robotlar Türkçe konuşuyor, konuşulanları anlayıp cevap veriyor, çevresini algılıyor. Papatya ve Lale, çok yakında üniversite kampüsünde halkla ilişkiler, santral ve güvenlik elemanı olarak görev yapacak.

Gediz Üniversitesi'nde teknoloji geliştirme çalışmalarından biri de robotlar konusunda yapılıyor. Elektrik-Elektronik, Bilgisayar ve Makine Mühendisliği bölümleri öğrencilerinden oluşan ROBOGED, ses getirecek iki insansı interaktif robot hazırlıyor. Yazılımları büyük ölçüde tamamlanan, mekanik montajı devam eden Papatya ve Lale isimli robotlar Türkçe konuşabiliyor, konuşulanları anlayıp cevap verebiliyor. Ses ve görüntü sistemleri sayesinde çevresini algılayabiliyor ve elde ettiği verilere göre otonom olarak hareket edebiliyor. İstenirse karşısındakiyle dokunmatik ekranı aracılığıyla da iletişim kurabiliyor. Robot teknolojileri konusunda yurtdışında birçok ödül kazanan Kasım Gül'ün öncülüğünde hazırlanan mucit gençler, Papatya ve Lale'yi önümüzdeki günlerde bitirecek. Neredeyse bir insan boyunda olacak robotlar, Gediz Üniversitesi'nde halkla ilişkiler, santral üzerinden arama yapma ve güvenlik elemanı görevlerini kısmen yerine getirebilecek. Kampüs içinde belli bölgelerde ziyaretçileri karşılayıp, "Nasıl yardımcı olabilirim?" diye soracak ve gidilmek istenen yere yönlendirebilecek. Papatya ve Lale, ihtiyaç halinde santral memurluğu yapabilecek, telefonlara cevap verip arayanları, görüşmek istedikleri kişi ya da birime aktaracak.

DÜNYAYA AÇILACAKLAR

İnternet üzerinden bir operatör aracılığıyla tam zamanlı olarak kontrol edilecek insansı robotlar, akşamları da güvenlik görevlilerine destek olacak. Gece görüş kameraları ve harekete duyarlı sensörleriyle çevrelerinde olanları anında tespit edip güvenlik merkezine iletebilecekler. Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Batar, ülkeye ve insanlığa yeni teknolojiler kazandırmayı hedeflediklerini, bu yönde azimle çalıştıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Batar, bu çabalarına öğrencileri de ortak ettiklerine işaret etti, şunları söyledi: "Bilime, araştırmaya meraklı gençlerimizi yönlendiriyoruz, onlara her türlü desteği sağlıyoruz. Robotik Kulübümüz de sahip olduğu özellikleriyle ilgi uyandıracak iki robot birden geliştiriyor. Bu robotlarla yurtdışında yarışmalara katılıp üniversitemiz imkanlarıyla ortaya koyulan teknolojiyi dünyaya tanıtmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl da Papatya ve Lale'nin daha gelişmiş versiyonunu yapacağız, bunun hazırlıklarına şimdiden başladık." CİHAN
<< Önceki Haber Yapacakları robotlar üniversitelerinde çalışacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER