Yerli üretim bahane edilerek ithal elektroniğe ek vergi tepki çekti

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Temmuz 3 2015
Saray ve makam araçları gibi lüks harcamalara milyarlar akıtan hükümet, seçim sonrası yeni vergiler için düğmeye bastı.
Yerli üretim bahane edilerek ithal elektroniğe ek vergi tepki çekti

Ekonomi Bakanı Zeybekci, elektronik ürünlere önümüzdeki günlerde ek Gümrük Vergisi getirileceğini açıkladı. Karara tepki gösteren MOBİSAD Başkanı Ekşi, vergilerin yükseltilmesinin, kaçakçılığı artıracağını söyledi.

İthal elektronik ürünlere sürpriz vergi geliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi elektronik ürünlere ek vergi getirileceğini açıkladı. Önümüzdeki 1-2 ay içinde yurtdışından Türkiye'ye ithal edilen çok önemli ürün gruplarının gümrük vergilerinde artışlar yapılacağını söyledi. “Buna vergi değil koruma diyelim. İçerideki üretimi teşvik eden bir uygulama.” savunmasını yaptı.

Bilişim ve elektronik sektörü karara tepki gösterdi. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, hali hazırda yüzde 25 ÖTV ve yüzde 18 KDV'ye tabi olan cep telefonlarının ithal maliyetinin daha da artırılmasının kaçakçılara yarayacağını belirtti. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, tüketimi azaltıcı önlemler yerine üretimi artıracak adımlar atılması, bu kapsamda yerli üretime teşvik verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin dün düzenlediği basın toplantısına, elektronik ürünlere ek gümrük vergisi getirileceğine yönelik açıklaması damgasını vurdu. Zeybekci, bir ay içinde ilave gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacağını söyledi. Elektrik, elektronik, cep telefonu ve tablet bilgisayar gibi ürünlerde ek vergi geleceğini ifade eden Zeybekci, “Önümüzdeki 1-2 ay içinde çok önemli ürün gruplarının da ithalat anlamında Ekonomi Bakanlığı tarafından gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde, anti damping soruşturmalarıyla özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz. Elektrik, elektronik, cep telefonu, tablet bu ürün gruplarında uygulamayı göreceğiz.” diye konuştu.

Kimya gruplarıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü belirten Zeybekci, şöyle konuştu: “Bu vergi değil; koruma diyelim. İçerideki üretimi koruma amacıyla geliştirilen bir şey. İçerideki üretimi teşvik eden, üretimin rekabet gücünü

Bu haberler de ilginizi çekebilir