Yargı paketinin 14 maddesi Anayasa’ya aykırı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Temmuz 16 2024
Yargı reformu kapsamında hazırlanarak TBMM’ye getirilen Dokuzuncu Yargı Paketi, Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edildi. Düzenlemeyle ilgili muhalefet şerhi hazırlayan CHP, kanun teklifinin Anayasa’nın 14 maddesine aykırı olduğunu tespit etti.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre kamuoyunda, “Dokuzuncu Yargı Paketi” olarak bilinen ve tartışmalı düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na gönderildi. Muhalefetin, “Kadınların kazanılmış haklarını ellerinden alacağı” gerekçesiyle eleştirdiği düzenlemeye yönelik CHP tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, “Anayasa’ya aykırılık” tespitinde bulunuldu.
ANAYASA’YA AYKIRILIK
KİŞİSEL BAKIŞLA ŞEKİLLENEN YARGI
Muhalefet şerhinde, AKP döneminde Türkiye'de demokrasi ve özgürlükler adına hukuk devleti olma özelliğine karşı çok sayıda karara imza atıldığı kaydedilerek şu ifadeler kullanıldı:
TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, Dokuzuncu Yargı Paketi’ndeki Anayasa’ya aykırılıklar ayrıntılı şekilde incelendi. Şerhte CHP’nin maddeler üzerindeki değişiklik taleplerine de yer verildi.
Muhalefet şerhinde, teklifin Anayasa’nın 2, 7, 10, 11, 13, 35, 38, 40, 41, 88, 90, 124, 153 ve 169’uncu maddelerine açıkça ve doğrudan aykırı olduğu vurgulandı. AKP’nin, “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile öngörülen düzenlemelerin komisyon görüşmelerinin, “Katılımcılık ilkesi yok sayılarak” tamamlandığı da belirtildi.
Muhalefet şerhinde, AKP döneminde Türkiye'de demokrasi ve özgürlükler adına hukuk devleti olma özelliğine karşı çok sayıda karara imza atıldığı kaydedilerek şu ifadeler kullanıldı:
“AKP iktidarının hukuk tanımaz anlayışı, ülkenin her bir kurumuna sirayet etmiştir. Adalet alanında da uyarılarımıza rağmen yargıya güvenin azalmasına neden olan pek çok hamle yapılmıştır. Yargıya güvenin azalmasında, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymama, yargı kararlarının belirli bir zümrenin çıkarına göre düzenlenmesi ve siyasi baskılar sonucunda şekillenmesi, atanan yargı mensuplarındaki liyakat sorunu, üst düzey yargı mensuplarına dahi siyasi baskı ve mobbing uygulanması sıralanabilir. Ayrıcalıklı bir zümrenin ihtiyaçlarına ve kişisel bakış açılarına göre şekillenen yargı kararları, ülkenin her anlamda darboğaza sürüklenmesine
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır, Fas ve Tunus gibi ülkelere gönderilecek2.'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı yanacak?3.Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...4.Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldırı: Durumu kritik!5.MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine gelene kadar düşürülmedi?
6.Dünyanın en pahalı şehirleri açıklandı: İstanbul'un listedeki sırası dikkat çekici7.Ünlü isimlere uyuşturucu operasyonu: Listede kimler var?8.2,5 milyar dolar çöp mü oldu? AKP S-400'ler için 'U' dönüşüne hazırlanıyor9.Zehra Kınık'a ödül gibi ceza10.Bahçeli'den Öcalan mitingi açıkalaması: 'Büyütülecek bir husus değil'

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

AB'ye ilticada 'Ruanda modeli': Sığınmacılar Mısır...

'Soruşturmada 100'e yakın isim var': Kimlerin başı...

Zelenskiy'den endişelendiren savaş açıklaması...

Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldır...

MSB'den İHA savunması: Neden Türkiye'nin göbeğine ...


