Yargı reformunda kimsenin pasaport garantisi yok
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Eylül 29 2019
'Yargı Reformu' paketine göre adli ve idari soruşturması süren onbinlerce KHK'lı pasaport alamayacak. İdare, beraat etse, yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmış olsa bile ‘iltisak'lı olduğu iddia edilen kişilere pasaport vermeyecek.

Kemal Karanfil* - Kronos Haber
Seyahat özgürlüğü, tüm yurttaşların yurt içinde ve dışında eğitim, sağlık, gezi, turizm, dini ziyaretler ve diğer çeşitli nedenlerle kullandıkları vazgeçilemez ve engellenemez bir temel insan hakkıdır. Bu evrensel hak dünyada bildirgeler ve sözleşmelerle, Türkiye’de ise Anayasa ile güvence altına alınmıştır.
Anayasanın “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. maddesi şöyledir: “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir… Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir…”
‘İSTEYEN HERKES KENDİ ÜLKESİNİ TERK ETMEKTE SERBESTTİR’
AİHS’ye Ek 4 No’lu Protokol’ün “Serbest dolaşım özgürlüğü” başlıklı 2. maddesi ise şöyledir: “Bir devletin ülkesi içinde usulüne uygun olarak bulunan herkes, orada serbestçe dolaşma ve ikametgahını seçebilme hakkına sahiptir…Herkes, kendi ülkesi de dahil, herhangi bir ülkeyi terk etmekte serbesttir…”
Gerek Anayasanın 23. maddesi ve gerekse de AİHS’e Ek 4 No’lu Protokolü’nün 2. maddesinde bir devletin ülkesi içerisinde seyahat özgürlüğü hakkı yer aldığı gibi, aynı zamanda bir kimsenin bulunduğu devletin ülkesinden ayrılma özgürlüğü hakkı da yer almaktadır. Ülkemizde ve dünyada seyahat özgürlüğü temel bir “insan hakkı” olarak kabul edilmiş ve anayasal garanti altına alınmıştır.
Seyahat özgürlüğü hakkına bir kısıtlama yapılacaksa; özgürlüğü kısıtlanan kişi hakkında suç soruşturma ve kovuşturması bulunmalı ve hâkim kararı ile bu özgürlük kısıtlanmalıdır. (yani ceza hakimince verilmiş adli kontrol kararı ile kısıtlama yapılabilir.)
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Depremde yaptığı binada 51 kişi ölen utanmaz müteahhit: "TOKİ projelerine devam ediyorum"2."APO, petrol ve elektrik gelirinden pay istiyor": Yeşil'i yazan Saygı Öztürk bu kez Abdullh Öcalan'ın isteklerini sıraladı3.Olası İstanbul depremini NYT yazdı: "Yakın tarihin en kötü insani felaketlerinden biri yaşanacak"4.Merz ABD konusunda uyardı: 'Kötü dönüşüme hazır olun'5.Danışma şartı getirdi: Trump, Fed Başkanlığı için aklındaki iki ismi açıkladı
6.Bir aileyi yok eden o ilacın kullanılmasına nihayet düzenleme getirildi!7.Şarkıcı Güllü’nün kızı annesini öldürme suçlamasıyla tutuklandı8.Dilek İmamoğlu Silivri'ye yapılan dev salona tepki gösterdi: Adalet yok bunlarla mı övüneceğiz?9.TMSF, Habertürk TV'nin satıldığı iddialarına açıklık getirdi10.Özel Kayseri'den hükümete seslendi: Asgari ücret 39 bin TL olsun
Esra Büyükcombak

Numan Yılmaz

Prof. Dr.

Hüseyin Odabaşı

Safvet Senih
ÇOK OKUNAN HABERLER

Depremde yaptığı binada 51 kişi ölen utanmaz mütea...

"APO, petrol ve elektrik gelirinden pay istiyor": ...

Olası İstanbul depremini NYT yazdı: "Yakın tarihin...

Merz ABD konusunda uyardı: 'Kötü dönüşüme hazır ol...

Danışma şartı getirdi: Trump, Fed Başkanlığı için ...


