Yargıda büyük deprem! Kimler sürüldü?

ktidarın yeniden dizayn ettiği HSYK, adli yargıda 3 bin 228 hakim ile idari yargıda 518 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. ‘Paralel’ iddiasıyla birçok hayırseverin tutuklanma kararına imza atan hakim ve savcılar terfi ettirildi. Hükümete muhalif olduğu düşünülen, bağımsız kararlar veren hakim ve savcıların tamamı ise sürüldü

Yargıda büyük deprem! Kimler sürüldü?

Yandaşa terfi bağımsıza sürgün

Hükümet kontrolündeki HSYK 1. Dairesi, yaz kararnamesi kapsamında adli yargıda 3 bin 228 hakim ve savcı, idari yargıda ise 518 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. Kararlarıyla hükümete ve HSYK'ya muhalif olduğu düşünülen hakim ve savcılar tenzili rütbe ile sürgün edilirken, hükümetin desteklediği soruşturmalara imza atan hakim ve savcılar ise terfi ettirildi.Adli ve idari yargıda 3 bin 746 hakim ve savcının görev yerini değiştirildi.

ŞEMDİNLİ VE 28 ŞUBAT

Van savcısı iken dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında Şemdinli iddianamesini hazırladığı için meslekten atılan sonrasında 2010 değişikliğiyle mesleğe dönen savcı Ferhat Sarıkaya, talebi olmamasına karşın HSYK tarafından Ankara'dan Elazığ'a sürüldü. 12 Eylül ve 28 Şubat darbe davaları ile merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili davaları açan savcı Kemal Çetin ise Ankara'dan Adana'ya sürüldü.

YOLSUZLUK DAVASI AÇTI SÜRÜLDÜ

Ankara CMK 250'nci maddeyle yetkili savcısıyken dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir hakkında yolsuzluk davası açan İstanbul SavcıCemil Tuğtekin, Van'a sürüldü.

İFADEYE ÇAĞIRDI ÖDÜLLENDİRİLDİ

17 ve 25 Aralık soruşturmaları ile ilgili tapeleri partisinin grup toplantısında okuyan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Bilal Erdoğan'ın şikayeti üzerine ifadeye çağıran İstanbul Savcısı Mehmet Demir terfi ettirilerek Bakırköy Başsavcı Vekilliği görevine atandı. Demir, dokonulmazlığı olan Kılıçdaroğlu'nu ifadeye çağırmasının ardından 4 ay geçici görevle Edirne'ye gönderilmiş, ardından İstanbul savcılığına geri dönmüştü.

PARALEL SORUŞTURMALARINI YÜRÜTENLER TERFİ ETTİRİLDİ

İstanbul'da ‘paralel' yapı iddiası ile yürütülen soruşturmalarda görev alan hakim ve savcılar terfi etti. Terör ve organize suçlara bakan İstanbul Başsavcıvekili Orhan Kapıcı Küçükçekmece Başsavcılığı'na, polislere ‘paralel yapı' iddiasıyla dava açan Savcı Okan Özsoy, Bakırköy Başsavcıvekilliği'ne atandı. 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ı serbest bırakan Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na terfi ettirildi.

‘KARARLARIM NEDENİYLE SÜRÜLDÜM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret suçunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran ve Can Dündar'a mektup yazan YARSAV yöneticisi İzmir Hakimi Murat Aydın, Trabzon'a gönderildi. YARSAV Yöneticisi Aydın, atamaya sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Aydın, “Verdiğim kararlar, açıkladığım görüşlerim nedeniyle Trabzon Hâkimliğine sürüldüm. Takdir adına yargı yetkisini kullandığım milletimindir” dedi.

TUTUKLU YARGIÇLARA DESTEK CEZASIZ KALMADI!

Adana'da mühimmat yüklü TIR'larla ilgili soruşturmayı yürüten savcılar 6 Mayıs'ta Tarsus Ağır Ceza Mahkemesinde sorguya çekildiklerinde desteğe gelen hakim ve savcılardan sürgün edilmeyen sadece savcı Mehmet Fatih Taş kalmıştı. HSYK Taş'ı es geçmedi ve Trabzon'a gönderdi. 

ARAMA İLE BAŞSAVCI OLDU

Tutuklu hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik'in Yargıtay'daki davalarını destek için izleyen hakim Fazıl Altınordu Babaeski'den Şanlıurfa'ya atandı. Altınordu, “HSYK'nın yanlışlarını söylediğim ve meslektaşlarıma destek olduğum için 2. kez doğu görevlendirmesi, bir de savcı olarak ödüllendirildim. Gururluyum” dedi. Tutuklu savcı Aziz Takçı'nın evindeki aramaya katılan Zonguldak Başsavcısı Necip Topuz Muğla'ya Başsavcı oldu.

HAKİM EŞİ VERGİ ÜYELİĞİNE

Tutuklu hakim Mustafa Başer'in hakim eşi Rabia Başer, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üyeliğinden alınarak, vergi mahkemesi üyeliğine getirildi.

DAVA AÇANA ÖDÜL

TIR savcıları hakkında dava açan, Tarsus Başsavcısı Mustafa Çelenk ödüllendirilerek Rize Başsavcısı yapıldı. TIR savcılarının tahliyesi yönünde oy kullanan Tarsus Hakimi Merve Adıgüzel ve hakim eşi ise Sarıkamış'a sürgüne gönderildi.

TAHLİYE VERMEDİ TERFİ ALDI

Tutuklu hakim Mustafa Başer'in tahliye müzekkerelerini işleme koymayan İstanbul Savcısı Orhan Güldiker, terfi ettirilerek İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Savcılığı'na atandı. Eşi İstanbul Hakimi Filiz Güldiker ise İstanbul Ticaret Mahkemesi Başkanlığı'na getirildi.

TORPİLİ DEŞİFRE EDİNCE GÖNDERİLDİ

Sulh ceza hakimliklerinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne dava açan Eskişehir Hakimi Kemal Karanfil önce Zonguldak'a ardından da Şanlıurfa'ya sürüldü. Karanfil daha sonra açığa alındı. 

Adalet Bakanlığı'nın memur alımındaki torpil iddialarını gündeme getiren Savcı Arıcan, hakimlik sınavında 90 puan alan kızının mülakatta elenmeseni eleştirmişti. Arıcan, şimdi de Çanakkale'den Malatya'ya sürüldü.

‘SAHİP ÇIKMADINIZ' DEMİŞTİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun hukuksuz uygulamalara karşı, “Cesur savcı arıyoruz” çıkışına hakim Karanfil, “Kendisine soruyorum. Kaç cesur savcının arkasında durabildiniz” diye sormuştu.

PROTESTO VE ELEŞTİRİYE DAVA BAŞKAN YAPTIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki eleştiri ve protestolarla ilgili dava açan Ankara Basın Savcısı Cevat İşlek, terfi ederek Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı. Poyrazköy davasına mahkeme başkanı olarak bakarken düz hakim olarak atanan Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, yeniden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atandı.

GEMEREK HAKİMİ SUNGURLU'YA

MHP'nin kurultay kararına tedbiren durdurma kararı veren Gemerek Hakimi İlhami Işık, Çorum'un Sungurlu ilçesine atandı.  Ankara'da Kumrular Saldırısı, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a kaset soruşturmasını bir dönem yürüten eski CMK 250 ve TMK 10.Maddesi ile yetkili Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt Samsun'a, Ankara Savcısı Bilal Gündüz Zonguldak'a atandı. 

ÖZEL SAVCILAR SÜRÜLDÜ

Önceki kararnamelerle TMK 10'da görev alan hakimlerin tamamı gönderilmiş, savcılardan bir kısmı ise Ankara'da bırakılmıştı. Yıldırım Bayyurt ve Kemal Çetin'in de gönderilmesi ile özel yetkili savcıların neredeyse tamamı sürgün edildi. 

17 ARALIK SONRASI İHRAÇ VE TUTUKLAMA

17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından hükümet kontrolündeki HSYK, binlerce hakim ve savcının görev yerini değiştirdi. HSYK, 14 hakim ve savcıyı mesleklerinden ihraç ederken, 88'ini görevden uzaklaştırdı. 4 savcı ve 3 hakim kararlarından dolayı tutuklandı. Yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılar meslekten ihraç edildi ve bazıları tutuklandı. Selam Tevhid terör örgütü dosyasında 49 hakim ve savcıya ‘darbeye teşebbüs' davası açıldı. 

<< Önceki Haber Yargıda büyük deprem! Kimler sürüldü? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER