Yargıtay’dan emsal karar

Yargıtay, Hizmet Hareketi'ne yönelik davaları incelerken suç örgütü üyeliği veya yöneticiliğine delil olarak gösterilen pek çok konuda emsal niteliğinde kararlara imza attı.

SHABER3.COM

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, Zaman gazetesinin yaklaşık 1 milyonu bulan tirajı olduğunu belirterek, gazeteye abone olan herkesin örgüt üyesi olarak kabul edilemeyeceğine dair karar verdi.

Yargıtay'ın kararına göre, "Zaman aboneliği, Bank Asya'da hesap açmak ya da Hizmet Hareketi'ne ait okullarda çocuğunu okutmak" tek başına suç delili sayılamaz.

YARGITAY 16'NCI CEZA DAİRESİ'NDEN EMSAL NİTELİĞİNDE KARARLAR:

Habertürk'ün haberine göre Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, bu konuda verdiği kararlarda; Zaman gazetesinin yaklaşık 1 milyonu bulan tirajının olması ve bu nedenle gazeteye abone olan herkesin örgüt üyesi olarak kabul edilemeyeceğine dikkat çekti. 

Bu karara göre, tek başına gazeteye abone olunması, örgüt üyeliği için kanaati güçlendirici delil olarak kabul edilmeyecek.

Soruşturmalarda önemli delillerden biri de Digitürk'ten çıkma işlemiydi. Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, bu delile dair içtihat oluşturacak kararlar verdi. 

DÜŞÜNCEYE ÖZGÜRLÜK KAPSAMINA GİRER

Yargıtay, Digitürk'ü iptal ettirenlerin ses kayıtlarının getirtilmesi ve dinlenilmesi kriterini belirledi. Buna göre, Digitürk'ten memnun olmadığı için iptal ettirenler örgüt üyesi kabul edilmeyecek. 

Yargıtay aynı zamanda özgürlükçü düşünceye sahip kişilerin “düşünceye özgürlük” kapsamında Digitürk'ü iptal ettirdiğini söyleyenleri de örgüt kapsamı dışına aldı.

BANK ASYA'DA HESAP ÖRGÜT ÜYELİĞE DELİL OLAMAZ

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi’ örgüt üyeliğine dair önemli deliler arasında yer alan “Bank Asya’da hesabın olması” konusunda da kriterler belirledi. 

Buna göre daire, tutuklama ve gözaltı gerekçeleri arasında yer alan Asya Katılım Bankası A.Ş. de hesabın bulunmasını, örgüt üyeliği için delil sayılamayacağına karar verdi.

BAŞKA TARİKATLARA YARDIM YAPTIĞINI İSPAT EDENLER...

Himmet verenlere ilişkin verilen kararlarda da yeni kriterler belirlendi. Bazı sanıkların birden fazla tarikata para yatırdığını ve bunu dini inancı gereği yaptığını ifade etmesi üzerine Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, bu konuda da yeni kriterler belirledi.

Buna göre “himmet” adı altında  mali yardım yaptığı iddiasıyla mahkum olanlar, eğer başka dini tarikatlara da yardım yaptıklarını delilleriyle ispatlıyorlarsa örgüt üyeliğinden beraat edilecekler.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, çocuklarını okullarda okutup, dershanelere gönderenlere dair, “Sanığın çocuğunu örgüte müzahir okula göndermesi örgütsel faaliyet kapmasında kabul edilmez.” görüşüne yer verdi.
<< Önceki Haber Yargıtay’dan emsal karar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER