Yargıtay ve Danıştay üyelerine tuzak

İstinaf mahkemelerine, yerel mahkemelerdeki hakim ve savcılar ile tetkik hakimleri atandı. Hükümet tasarısıyla görevine son verilen Yargıtay ve Danıştay üyelerinin Bölge Adliye Mahkemeleri'nde görev yapma şansı kalmadı. Tasarı yasalaşırsa, yüksek yargıda görev yapan yaklaşık 200 Yargıtay ve Danıştay üyesi taşranın yolunu tutacak

Yüksek yargı Erdoğan ile çay topladı

HSYK, daha önce Yargıtay'a giden davaların büyük bölümünü karara bağlayacak olan Bölge Adliye Mahkemeleri'ne (BAM) atadığı üyelerin hangi dairede görev yapacağını kararnameyle belirledi. 

200 ÜYE TASFİYE EDİLECEK

Kararnameyle, hükümet tasarısıyla görevine son verilen Yargıtay ve Danıştay üyelerinin Bölge Adliye Mahkemesi'ne atanma şansı kalmadı. Bölge İdare Mahkemeleri başkan ve üyeliklerine yerel mahkeme ya da Yargıtay ve Danıştay'daki tetkik hakimleri atandı. Tasarı yasalaşırsa yüksek yargıda görev yapan yaklaşık 200 Yargıtay ve Danıştay üyesi taşraya gönderilecek.

MAHKEME YOLU KAPATILDI

Hükümet kontrolündeki HSYK, bazı davalarda Yargıtay'ın yerine temyiz incelemesi yapacak istinaf mahkemelerine mart ayında bin 34 hakim  ve savcı atamıştı. HSYK 1. Dairesi dün yayımladığı kararnameyle istinafa atanan başkan ve üyelerin daireleri ile hangi suçların temyizine bakacaklarını belirledi. Tasarı kararnameyle görevine son verilen Yargıtay ve Danıştay üyelerinin Bölge Adliye Mahkemeleri'ne atanma yolu kapatıldı. İstinaf mahkemelerine atanan isimler ise yerel mahkemelerde görev yapan hakim ve savcılar ile tetkik hakimleri arasından seçilmişti. 

TETKİK HAKİMİ DENETLEYECEK

İstinafa bin 34 kişinin atanmasıyla hükümet tasarısıyla görevine son verilen Yargıtay ve Danıştay üyeleri yerel mahkemelere atanacak. Bu atama ilginç bir duruma yol açacak. Tetkik hakimi olan Bölge Adliye Mahkemeleri üyeleri, Yargıtay ve Danıştay üyesinin kararını denetleyecek. Bozacak ya da onayacak.

BALYOZ HAKİMİNE ATAMA 

Kararnameyle Balyoz darbe planı davasında beraat kararı veren İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Özlem Karaçam,  kaçakçılık ve sahtecilik suçlarına bakacak 15. Ceza Dairesi Başkanlığı'na, Askeri Casusluk davasında beraat kararı veren İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Kızıltaş kasten öldürme davalarına bakacak 4. Ceza Dairesi başkanlığına getirildi.

KARARA GÖRE YENİ GÖREV 

Hakimler Metin Özçelik, Mustafa Başer ve Süleyman Karaçöl'ü tutuklayan, 17-25 Aralık soruşturması savcıları hakkında yakalama kararı çıkaran Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asuman Yetişkin, ise kasten yaralama suçlarına bakacak 10. Ceza Dairesi başkanlığına getirildi. 

17 Aralık savcısı Celal Kara hakkında görevi kötüye kullanma suçundan açılan davanın iddianamesini kabul eden Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Selçuk Doğan, anayasal suçlara bakacak İzmir 2. Ceza Dairesi Başkanlığı'na atandı.   Ankara Sulh Ceza Hakimiyken BAM Başkanlığı'na atanan Bahadır Coşlu, adliyeye karşı işlenen suçlara bakacak 9. Ceza Dairesi Başkanlığı'na atandı.

ÖZEL DAİRE KURULDU

Kararnameye göre, Ankara, İstanbul, İzmir'in bulunduğu 8 bölgede görev yapacak Bölge Adliye Mahkemeleri'nde anayasal suçlar ile ihaleye fesat karıştırma, zimmet, irtikap ve rüşvet suçları için özel daireler oluşturuldu.Anayasal suçlarla ilgili İstanbul'da iki daire kurulurken, başkanlıklarına Şerafettin Saka ile Nazım Durmaz atandı. Ankara'daki dairenin başkanlığına ise terör ve anayasal suçlara bakan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanıyken KPSS ve Başbakanlık ofisine konulduğu iddia edilen böcek davasına bakan Musa Yeşil atandı.

ÇAY TOPLAMAK DİSİPLİN SUÇU DEĞİLMİŞ

Danıştay Başkanlık Kurulu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Rize'de çay toplamasına ilişkin kararını verdi. 

TANRIKULU BAŞVURDU

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun şikayet dilekçesini inceleyen Danıştay Başkanlık Kurulu, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Rize'de ÇAYKUR tarafından düzenlenen çay hasadı ve Kırşehir'de Ahilik Haftası etkinliklerine katılmasının disiplin kovuşturmasını gerektirir eylemlerden olmadığını savundu.  Güngör'ün Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesini gerektirmediği kararını verdi. Kararın oy birliği ile alındığı belirtildi.   

<< Önceki Haber Yargıtay ve Danıştay üyelerine tuzak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER