Yargıtay'da oylama skandalı
⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Salı, Haziran 16 2015
Paylaş
X Post
Yargıtay'daki daire başkanlığı seçiminde büyük bir skandal gündeme geldi. Bazı üyelerin, kendilerine bildirilen adaya 5'erli gruplar halinde oy verdiği ve bu durumu grup başı üyelerine gösterdikleri iddia edildi.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Yargıtay 8, 12 ve 15'inci ceza daire başkanlığı seçimlerinde Yargıtay üyelerinin bir kısmının Yargıda Birlik Platformu'nun (YBP) desteklediği daire başkanı adaylarına oy verdiklerini göstermek için 5'er kişilik gruplar halinde oy kullandıkları ve kime oy verdiklerini de grup başı olan üyelere gösterdikleri anlaşıldı.
Açık oy skandalına, AKP destekli YBP tarafından oluşturulan HSYK'nın yeni seçtiği bazı Yargıtay üyelerinin sebep olduğu belirtildi.
ÜYELER BASKI ALTINDA
Grup başının cep telefonu mesajlarıyla YBP üyelerinin hangi adaya oy vermesi konusunda talimat verdiği, ayrıca oy kullanma işinin sıkı tutularak seçimlerin bir an önce tamamlanması gerektiğinin de bildirilerek üyelerin baskı altına alındığı ifade edildi. Talimatlara göre oy veren üyelerin bu tavrı ‘yargı bağımsızlığı ortadan kalktı' olarak değerlendirildi.
GİZLİ oylama YAPILMALI
Yargıtay daire başkanlığına aday olan 8. Ceza Dairesi Başkanı Sedat Bakıcı, 15. Ceza Dairesi Başkanı Haydar Erol ve 12. Ceza Dairesi Başkanı Ayşe Doğan, Yargıtay Başkanlığı'na verdikleri dilekçeyle yaşanan ihlalleri anlatıp seçim güvenliğinin sağlanmasını istedi.
Üç daire başkanı, Yargıtay Yasası gereği oylamanın gizli yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Daire başkanları, “Yasa hükmüne ve yüksek hakim olmanın kriterlerine uymayacak şekilde toplu halde oy kullanılması önlenmelidir” dedi.
Oy verme işleminin dar yerler yerine geniş alanlarda yapılması, oy verme bölümlerinin birbirinden uzak olması, sırayla veya oy verenin oyunu görecek şekilde seçimin önlenmesi ve oylamanın gizli olması gerektiğinin duyurulması istendi.
YBP'LİLER SAYIYOR
Oy sayımında görev alan Tasnif Kurulu Başkanı veya üyeliğine YBP yöneticilerinin görevlendirildiğini belirten daire başkanları, Yargıtay Yasası ve İç Yönetmeliği'ne uygun, tarafsız tasnif kurulu oluşturulmasını talep etti.
YASAK ÇİĞNENDİ
Ekim 2014'te yapılan HSYK seçimlerinde oluşturulan YBP'nin Yargıtay'da da yansıtıldığını kaydeden başkanlar şu uyarıyı yaptı:
“Yargıtay Yasası'nın seçimlerde her türlü propagandayı yasaklayan 38. maddesine, Yargıtay'ın işlevine, görevine, geleneklerine, yargının bağımsız ve tarafsızlığına, Birleşmiş Milletler Bangolar Yargı Etiği ilkelerine, hakime hiçbir konuda emir verilemeyeceği, tavsiyede bulunamayacağına ilişkin Anayasa hükmüne aykırı olarak birliğe katılan sayın başkan ve üyeleri, çok sayıda toplantı düzenleyerek 38. maddeye aykırı davranmıştır.”
BAĞLAYICI KARARLAR ALINDI
Yargıtay Birinci Başkanlığı'ndan gerekli önlemleri almasını isteyen daire başkanları, “Seçimlerle ilgili olumsuzluklar Birinci Başkanlık ve Genel Sekreterlik makamlarına yazılı veya sözlü olarak zaman zaman yansıtıldığı halde, seçimlerin yasa ve iç yönetmeliğe uygun yapılması sağlanmamıştır” diyerek önlem alınmasını istedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Gökyüzünde dehşet: Pilotun Flydubai uçağını düşürmeye çalıştığı kesinleşti2.Siyasette bu konuşuluyor: İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP'ye geçebilir!3.Nevbahar Dergisi’nin Ekim 2026 sayısı yayımlandı4.Helikopterle Yunanistan’a sığınan KHK’lı 8 askerin hikâyesi belgesel oldu5.Fon skandalı AKP içinde kavgaya döndü, AKP'li vekil 'Truva atı' ilan edildi
6.'Gazelle' Avrupa turnesinde ayakta alkışlanıyor7.Tedavisi yok, kabus durdurulamıyor: Can kaybı 4 bini aştı8.Masmavi Kitaplar’dan çocuklar için yeni eserler: Değerler eğitimi ve Kur’an okumaya ilk adım9.Alman Birliği Günü'nde Cumhurbaşkanı Steinmeier'dan AfD uyarısı: 'İç birlik tehdit altında'10.Fiyatları aşağı çeker mi: G7 ülkelerinden dizel ve ham petrol hamlesi

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ÇOK OKUNAN HABERLER

Gökyüzünde dehşet: Pilotun Flydubai uçağını düşürm...

Siyasette bu konuşuluyor: İstanbul Büyükşehir Bele...

Nevbahar Dergisi’nin Ekim 2026 sayısı yayımlandı

Helikopterle Yunanistan’a sığınan KHK’lı 8 askerin...

Fon skandalı AKP içinde kavgaya döndü, AKP'li veki...





