Yarı yıl tatilinde neler yapılmalı?

Tatilde stres atmak önemli ancak uzmanlar iki haftalık tatilde yapılacak çalışmaların altın değerinde olduğunu söylüyor.

Yarı yıl tatilinde neler yapılmalı?

İlk, orta ve lise kademelerinde  öğrenim gören yaklaşık 18 milyon öğrenci, bugün karnelerini alarak 15 günlük ara tatile giriyor. Öğrenciler, tatilde stres atma fırsatı bulacak. Ancak sezonun ikinci döneminde öğrencileri yoğun bir eğitim programı bekliyor.

SINAV YAĞMURU

15 günlük süre, özellikle TEOG ortak sınavlarına hazırlanan 1 milyon 174 bin 8'inci sınıf öğrencisi ile üniversite sınavına hazırlanan 2,5 milyon öğrenci için önemli bir zaman dilimi. TEOG sınavları 27-28 Nisan'da, üniversiteye girişin ilk basamağı olan YGS ise 13 Mart'ta yapılacak. Eğitim Uzmanı Faruk Ardıç, “Özellikle TEOG ve YGS öğrencilerinin tatili verimli kullanması hayati önemde” diyerek önemli tüyolar veriyor.

‘KAZANAMAM' DEMEYİN

Ardıç, adayların “Olmuyor, istediğim yeri kazanamayacağım” şeklinde üzülmek yerine, başaramadıkları ders ve konulara odaklanması gerektiğini vurguluyor.

ADIM ADIM TATİL PROGRAMI

1 İlk dönemin yorgunluğunu atmak için rahatlatıcı aktiviteler yapın ancak abartmayın.

2 Öncelikle yapılması gereken sadece 2 haftalık tatile özgü çalışma programının oluşturulması. Programda günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşılması düşünülen yeni hedefler belirlenmeli, yapılacak çalışmaların zaman aralıkları programa yazılmalıdır.

3 Eksikliklerin belirlenmesinde en gerçekçi bilgileri deneme sınav sonuçları verecektir. Sınav sonuçları incelenerek, hangi dersin hangi konusunda eksikliğin olduğu belirlenmelidir. Özellikle konu eksiği fazla olan adaylar, bu tatili eksik konularını tamamlamaya ayırmalı.

4 Sayısal derslerde önce konunun özü hatırlanmalı, sonra da öğrenilenler konuyla ilgili problemler çözülerek pekiştirilmeli. Sözel derslerde ise sıkça tekrar yaparak gerektiğinde notlar alınmalı.

5 İşlenen konuların ders tekrarlarını programlı şekilde yapılmalı. Ders tekrarlarında bilinen konularda zaman harcanmamalı, kalan zaman daha çok sınavda soru getiren konulara ayrılmalı.

6 Sözel derslerde konulara önce öğretmenin derslerde anlattıklarıyla başlamak sonra da aynı konuyu ana kitap ve dergilerden tekrar etmek doğru bir yöntemdir.

7 Ara tatilin tamamını ders çalışmaya ayırmak doğru değil. Verimli şekilde az ve öz çalışın. Adayın, çok soru çözmesi sadece rakamsal anlamda kendini ve ailesini tatmin edebilir.

8 Konu eksiği olmayanlar deneme sınavı yapmalı. Öğrencilerin bilgi, beceri, yeni stratejiler ve zamanı kullanma becerileri kazanmasına yönelik önemli bir fırsat olan denemelerdeki konuların dağılımı gerçek sınavlara yöneliktir.

MEYDAN
<< Önceki Haber Yarı yıl tatilinde neler yapılmalı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER