Yarkadaş, Davutoğlu'na Çapa ve Cerrahpaşa hakkında 20 soru yöneltti


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, son günlerde medyaya da yansıyan Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinin Avcılar'a taşınması ve iki hastanenin arazilerinin yabancı menşeli firmalara satılacağı iddialarını geniş bir soru önergesiyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM gündemine taşıdı.

Yarkadaş, Başbakan Davutoğlu'na bu konuda yönelttiği 20 soruda Cerrahpaşa ve Çapa olarak bilinen hastanelerin boşaltılması, yıkılması ve ortaya çıkan arazilerin üzerine AVM olarak tabir edilen, Alışveriş Merkezi ve Rezidans yapılacağına ilişkin iddiaların doğru olup olmadığını ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ya da ilgili kurumlarda herhangi bir plan hazırlığı yapılıp yapılmadığını öğrenmek istedi.

ÖDENEK VERİLMEYİP BİLEREK İFLASA SÜRÜKLENDİĞİ DOĞRU MUDUR?

Soru önergesinde yılda üç milyon kişiye hizmet veren Çapa ve Cerrahpaşa'nın bölgeden yaklaşık 50 kilometre uzağa taşınarak özel hastane sahiplerine rant alanı yaratıldığı iddialarını dile getiren Yarkadaş, "Çapa ve Cerrahpaşa'ya kasti bir şekilde ödenek verilmeyerek iflasa sürüklenmek istendiği doğru mudur." dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin, Türkiye'nin en eski üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi'nin iki tıp fakültesi olduğunu hatırlatan CHP'li Yarkadaş, soru önergesinde şunları kaydetti: "İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Türkiye'de modern tıbbın gelişimine öncülük etmiş, sayısız hekim ve bilim insanı yetiştirmiştir. Efsanevi profesörleriyle tarihe tanıklık etmiş kurumlardır. Öyle ki bu fakülteler üniversite sınavına giren gençlerin hayallerini süslemiş ve fen bilimleri öğrencilerinin ilk tercihleri arasında her zaman yer bulmuştur. İstanbul Tıp Fakültesi, Fatih ilçesinin Çapa semtinde yer almasından dolayı halk arasında daha çok Çapa Tıp Fakültesi olarak bilinir.
İstanbul Tıp Fakültesi, Türkiye'de modern tıp eğitiminin okutulduğu ilk kurumdur. Türkiye'nin en önemli ve en köklü bir diğer tıp fakültesi olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi olarak 1967 yılında ikiye ayrılmıştır."

Yarkadaş devamında, "İstanbul ilinin nüfus ve sanayisinin artmasıyla birlikte hastanelerin hizmet kapasiteleri artmış, yılda üç milyona yakın kişiye poliklinik hizmeti veren Türkiye'nin iki dev hastanesi haline gelmiştir. Son günlerde basına da yoğun bir şekilde yansıyan gelişmelere göre; " iki üniversitenin iflasın eşiğinde olduğu, hazineden üniversiteye 'Ödenek aktarılmaması' üzerine Çapa ve Cerrahpaşa bu yıl sonunda iflasını açıklayabileceği, ödenek yetersizliği nedeniyle medikal firmaların hastanedeki tıbbi malzeme ihalelerine girmediği, bu nedenle hastanede ameliyat ve tedaviler için malzemelerin bulunmadığı, hastaların ya eski malzemelerle tedavi edildiği ya da malzeme paralarını ceplerinden ödeyerek kendilerinin temin ettiği" ifade edilmektedir.

Hastane çalışanları ve tabip odası yetkilileri, 5 yıldır hastaneye bir çivi bile çakılmadığını, olası bir depremde yıkılacağını belirterek "Mali kriz nedeniyle ameliyatlar yapılamıyor, aylar sonrasına randevular verildiğini ifade etmektedirler. Dönemin rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İTF Akademik Kurulu'na üniversitenin teknolojik olarak yetersiz kaldığı ve depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçeleriyle yıkılıp "yerinde" sırayla yapılacağını açıklamasına karşın bu konuda hiç bir gelişme olmadığı görülmektedir. Taşınma iddialarına ilişkin kamuoyunda ciddi rahatsızlık oluşmuş ve bina arazilerinin yabancı menşeli firmalara satılacağı iddiaları geniş yankı uyandırmıştır. " açıklamasını yaptı.

Yarkadaş bu çerçevede Başbakan Davutoğlu'nu şu soruları yöneltti:

1- Ülkemizin en önemli sağlık kurumlarından olan ve binlerce doktor ve akademisyen yetiştiren iki üniversite hastanesi neden sahipsiz bırakılmıştır?

2- Yılda 3 milyona yakın kişiye hizmet veren bu hastane binalarının 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden geçen 16 yıllık sürede bina güçlendirmeleri neden yapılmamıştır?

3- Türkiye'nin en büyük ili olan İstanbul ili, deprem risk dereceleri açısından da oldukça riskli bir bölgededir. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra olası bir İstanbul depremi için böylesine önem taşıyan ve deprem sonrası önemli misyonlar üstlenecek hastaneler neden kaderine terk edilmiştir?

4- İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, 4 Haziran 2015 tarihli toplantısında, İstanbul Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakülteleri Temel Bölümlerinin Avcılar Yerleşkesi 'ne geçici olarak taşınması kararını almıştır. Taşınma işlemi gerçekleşecek midir?

5-Taşınma işlemi sonrası, adı geçen fakültelerin eski yerlerine taşınmayacağı, bu bölümlerden boşalan binalara ait arazilerin, Katar ya da Kuveytli işadamlarına satılacağı iddia edilmektedir. Yaklaşık 6000 öğrencinin öğrenim gördüğü fakültelere ait binaların arazilerinin satışı için Katar ya da Kuveytli işadamlarıyla herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?

6- Her iki tıp fakültesinde uygulanmakta olan ve UTEAK tarafından akredite edilmiş mezuniyet öncesi tıp eğitimi, klinik ve temel bilim dalları arasında güçlü bir etkileşim vardır. Bu taşıma uygulamasıyla kliniklerle olan bağlantıların temel bilimler eğitiminden çıkarılacağı düşünülmüş müdür?

7-Dönemin rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in İTF Akademik Kurulu'na verdiği bilgi kapsamın binaların sırayla yapılacağını açıklamasına rağmen bu yöntem neden hayata geçirilememiştir? Rektör değişimiyle yöntemde mi değişmiştir?

8- Temel bilimler bölümlerinin kliniklerden koparılmasının, uzmanlık eğitimine vereceği zararlar düşünülmüş müdür?

9- Cerrahpaşa ve Çapa olarak bilinen hastanelerin boşaltılması, yıkılması ve ortaya çıkan arazilerin üzerine AVM olarak tabir edilen, Alışveriş Merkezi ve Rezidans yapılacağına ilişkin iddialar doğru mudur? Buna ilişkin olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ya da ilgili kurumlarda herhangi bir plan hazırlığı yapılmakta mıdır?

10- Çapa ve Cerrahpaşa hastanelerinin mevcut fiziki yapısı her geçen gün kötüleşirken, binaların güçlendirilmemesi ya da restore edilmemesinin sebebi nedir?

11- Adı geçen sağlık kurumlarının mevcut borçlarını ödeyebilmesi ve yurttaşlara daha iyi hizmet verebilmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yoksa, yatırım yapılmayarak bu iki hastanenin iflasa sürüklenmesi mi istenmektedir?

12 - Çapa ve Cerrahpaşa'ya ait bazı bölümlerin Avcılar'a taşınması halinde, her gün tedavi gören on binlerce kişinin mağduriyeti nasıl giderilecektir?

13- Yılda üç milyon kişiye hizmet veren Çapa ve Cerrahpaşa'nın bölgeden yaklaşık 50 kilometre uzağa taşınmasının bir sebebi de özel hastanelere müşteri potansiyeli yaratmak mıdır? Devlet, kamu hastanelerini bölgeden taşıyarak özel hastane sahiplerine rant alanı mı açmaktadır?

14- Bu hastanelerin Temel Bilimler Fakülteleri'nde öğrenim gören öğrencilerin mağdur olmaması için hangi önlemler alınmıştır?

15 - Çapa ve Cerrahpaşa adlı kurumları mevcut yerlerinden taşımak yerine, neden 'Yerinde Dönüşüm' yaparak binaları güçlendirmemektedir?

16- Bu iki sağlık kurumunun bölgeden taşınması, hekimlik mesleği açısından derin bir yara açacaktır. Buna ilişkin ilgili kurumlar risk raporu hazırlamış mıdır? Taşınma ve tasfiye sürecinde, bölge halkı ile bu kurumlarda çalışan kişilerin görüşü alınmış mıdır?

17 - Taşınma işlemi için ilk etapta, Temel Bilimler Fakültesi'nin adı geçmektedir. Bu fakültenin kliniklerden koparılması, uzmanlık eğitiminin niteliğini de ortadan kaldıracaktır. Bunun yaratacağı riskler göz önüne alınmış mıdır?

18- Hastanelerin taşınması esnasında hastane personelinin 50 km uzaklıktaki bir yere ulaşımı nasıl sağlanacaktır? Bu insanların yaşayacağı ve maddi sıkıntı düşünülmüş müdür?

19- AKP hükümetinin "Sağlıkta Devrim" dediği uygulamalar içinde bu üniversitelerin durumu nedir? Taşınma ve ödenek verilmemesi bir devrim midir?

20- Bu üniversite hastanelerinin akademisyenlerine bilinçli şekilde ödeme yapılmadığı ve zamanla bu akademisyenlerin özel üniversiteleri tercih etmek zorunda kaldığı iddiaları doğru mudur?"
CİHAN
<< Önceki Haber Yarkadaş, Davutoğlu'na Çapa ve Cerrahpaşa hakkında... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER