YAŞ ikinci defa Çankaya'da toplandı

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişiminin ardından 27 Temmuz'da toplanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bir kez daha toplandı. Son toplantının üzerinden bir ay geçmeden toplanması kararlaştırılan YAŞ, Cumhuriyet tarihinde bir ilk niteliği taşıyor.

YAŞ ikinci defa Çankaya'da toplandı



Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Başbakan yardımcılarının ilk kez toplantıya iştirak edecek olmaları da bugünkü toplantının ilklerinden. YAŞ'ta ilk kez sivil sayısı asker sayısından fazla. Sivil üye sayısı 10, asker üye sayısı 4 olarak belirlendi.

Toplantı öncesi Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve ilgili bakanlar Anıtkabir'i ziyaret etti.  

Anıtkabir'e çelenk bırakan Başbakan Yıldırım daha sonra Özel Defteri imzaladı. Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Hakimiyet, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesini eksiksiz olarak hayata geçirmek, demokrasimizi en ileri düzeye ulaştırmak ve milli iradeyi tehdit eden bütün unsurları bertaraf etmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

 
Biliyoruz ki ülkemiz, demokrasi hukuk ve adalet temelinde güçlendikçe, siyasi, ekonomik ve askeri büyümesini sürdürecek.

Dünyanın güçlü devletleri arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti, masum çocukların bile hedef alındığı terör saldırılarını, darbe teşebbüslerini bertaraf edecek güçtedir."

"Albay ve altındaki subayların durumu değerlendirilecek"

Başbakan Yıldırım, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "YAŞ'ta usuli konuların görüşüleceğini" ifade ederek, albay ve altındaki subayların durumunun değerlendirileceğini ifade etmişti.

Darbe girişiminden önce Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı, ilk kez 28 Temmuz'da karargâh dışında Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Yıldırım başkanlığında toplanmış, TSK'daki ihraç, terfi ve atamaların yanı sıra darbe girişimi tüm ayrıntılarıyla ele alınmıştı.
 
Süreç nasıl gelişti?

Olağanüstü hâl uygulaması kapsamında çıkarılan 671 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile "Genelkurmay Başkanı kuvvet komutanları arasından seçilir" şartı kaldırılmıştı. 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık geçen hafta yaptığı açıklamada, “Ağustos ayı içerisinde albayların durumunu görüşmek için Yüksek Askeri Şura’yı toplamayı düşünüyoruz” demişti.

Darbe girişiminden 13 gün sonra toplanan YAŞ'ta, TSK'nın yüksek komuta kademesinde değişiklik olmamış, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları görevlerinde kalırken bir süredir rahatsız olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin yerine Orgeneral Yaşar Güler atanmıştı.

Darbe girişimine karşı çıkan ve Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a "Ankara'ya değil, İstanbul'a gelin, güvenliğinizi ben sağlayacağım" dediği konuşulan Orgeneral Ümit Dündar da 1. Ordu Komutanlığı'ndan Genelkurmay 2. Başkanlığı'na getirilmişti.
<< Önceki Haber YAŞ ikinci defa Çankaya'da toplandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER