Yasağa uymayan sigara tiryakileri Whatsapp'tan ihbar edilebilecek


Kayseri'de trafik kurallarını ihlal edenlerin vatandaş tarafından da denetlenmesi amacıyla uygulamaya konulan 'Whatsapp ihbar hattı' sigara tiryakileri içinde faaliyete geçirildi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından oluşturulan ihbar hattına, vatandaşlar sigara içme yasağına uymayan işletme ve kişi ile ilgili kısa görüntü göndererek ihbarda bulunacak. Yetkililer bu görüntü üzerinden ilgili işletme ve kişiye ceza uygulayacak.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, 1-7 Mart Yeşilay Haftası nedeniyle İl Halk Sağlığı Müdürlüğünü ziyaret etti. Burada açıklamada bulunan Vali Düzgün, sigara içme yasağına uymayanlarla ilgili yeni hizmete sunulan 'Whatsapp İhbar Hattı' hakkında bilgi verdi. Yeşilay Haftası'nın amacının gençleri, insanları kötü alışkanlıklardan korunması amacıyla her yıl kutlandığını anlatan Vali Düzgün, "4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararların Önlenmesi Kanunu gereğince birçok kapalı mekanlarda yasak olan uygulamalar geçen yılla birlikte açık alanlarda da sigara içilmesi yasaklanmıştı. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün koordinesinde, belediye, emniyet ve ilgili kurumlardan katılımla denetimler oluyor. Zaman zaman valilik, belediye, Halk Sağlığı Müdürlüğüne kapalı mekanlarda sigara içildiğine dair bazı şikayetler ulaşıyor. 2015 yılı içinde yasak olan alanlarla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğümüz koordinesinde 45 bin 901 denetim gerçekleşti. Bu denetimler sonucunda 249 işletme ve 534 kişiye toplam 487 bin liralık para cezası uygulandı. Cezaların amacı vatandaşlarımızın kurallara, mevzuatlara uymasını sağlamak. Sigara yasağının ön önemli sebebi kişi sağlığı, halk sağlığı, gençlerin sağlığının korunmasıdır. Kapalı mekanlarda sigara içenlerin, sigara içmeyenlerin sağlığına zarar vermesinin engellemesidir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün sigara bırakmak isteyen vatandaşlara yönelik 3 adet sigara bırakma polikliniğinde 9 bin 200 vatandaşımıza yardımcı olundu. Ücretsiz sigara bırakma ilacı kendilerine takdim edildi." dedi.

Vali Düzgün, trafikten sonra sigara yasağı ile ilgili de 'Whatsapp İhbar Hattı' oluşturulduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi: "Sigara içildiğine dair kapalı mekanlarla ilgili denetimin artması talebi var. Halk Sağlığı ekiplerimizin bütün kapalı mekanlarda aynı anda bulunması mümkün değil. Bu konuda vatandaşlarımızı yardımcı olması bakımında suç teşkil eden sigara içme yasağına uymayan mekan ya da kişilerle ilgili olarak Halk Sağlığı Müdürlüğümüz 'Whatbsapp İhbar Hattı'na gönderecekleri görüntü yeterli ise cezai işlemleri uygulanacak. Kayseri'de bir pilot uygulama olacağını düşünüyoruz. Olumlu olumsuz olması bakımında değerlendirilecektir. Her gelen görüntüye ceza yazılacak diye bir kural yok. Gelen ihbarlar değerlendirilecek ve ceza uygulanacak."

FOTOĞRAFLI İHBARLARA, FOTODA MONTAJ İHTİMALİNE KARŞI DİKKATE ALINMIYOR

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, trafik kurallarını ihbar edenlerle ilgili geçen yılın ortasında koydukları 'Whatsapp İhbar Hattı'na gelen ihbarların hepsine ceza yazılmadığını anlattı. Vali Düzgün, gelen ihbarlarda 20-30 saniyelik kısa görüntülerin olması gerektiğini anlatarak, "Uygulama güzel devam ediyor. Zaman zaman sonuç alamadıkları yönünde vatandaşların ifadeleri oluyor. Kırmızı ışıkta geçen, park yasağına uymayan ya da diğer trafik kurallarını ihlali ile ilgili trafik şube müdürlüğümüzün telefonlarına bilgi göndererek yardımcı olunuyor. Her uygulama ve caydırıcı olması bakımından etki yapıyor. Şubat ayı içinde trafikle ilgili 1239 ihbar geldi. Giderek de artıyor. Bunların 403'üne ceza uygulandı. Burada dikkat ettiğimiz husus fotoğraflarda fotoshop (foto montaj) imkanı olmasından dolayı 20-30 saniye görüntü olmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

İl Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, sigara yasağı ile ilgili kurulan ihbar hattının 24 saat hizmet vereceğini belirterek, ihbarların whatsapp üzerinden 0 505 157 85 38 numaralı telefondan yapılabileceğini açıkladı.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER