Yasaklı Türk gıda ürünleri, Rus sınırında imha edilmeyecek, geri gönderilecek


Rusya, 1 Ocak'tan itibaren ülkeye girişi yasaklanacak Türk gıda ürünlerini imha etmeyecek; gelen gıda ürünleri geri gönderilecek. Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi, sınıra gelen Türk mallarının alıkonulmasının da söz konusu olmadığını açıkladı.

Rusya'nın Izvestia gazetesinde bugün yer alan bir habere göre, Türkiye'den gelen yasaklı gıda ürünleri, imha edilmeyecek ya da bu ürünlere el koyulmayacak. Gazeteye konuşan Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi yetkilisi, Türkiye'nin gıda ürünleri imha edilecek ya da yakılacak ülkeler listesinde olmadığını söyledi. Yetkili listede AB üyesi ülkeler, Norveç, Kanada, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Lihtenştayn, Yeni Zelanda, İzlanda, Karadağ, Arnavutluk ve 'özel koşullarda' Ukrayna gibi ülkelerin bulunduğunu belirtti.

Türk mallarına el konulmasının da söz konusu olmadığını söyleyen yetkili, "Bu diğer tarafın sorunu; yeniden satıp satmayacağı, sınırda bırakıp bırakmayacağı veya ürünleri geri götürüp götürmeyeceği. Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi görevlileri, belgeleri inceleyecek ve yasak ürünleri geri gönderecek." dedi.

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle Rusya, Türkiye ile arasındaki vize muafiyeti anlaşmasını askıya alacak. Ayrıca şirketlerin, Türk çalışanları kiralama veya Türk çalışan bulundurma yetkileri kısıtlandırılacak şirketlerin listesi 10 Aralık tarihi itibariyle hazırlanacak. Ayrıca 10 Aralık tarihi itibariyle Rusya'daki çalışmaları kısıtlanacak Türk şirketlerinin listesi belirlenecek. Türk TIR şirketlerine de 2 bin TIR kotası getirilecek.

1 Ocak tarihinden itibaren de Türkiye'den gelen bazı sebze ve meyve, tuz ve süt ürünlerinin girişi yasaklanacak. Rusya Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bazı meyve, sebze, et ve benzer ürünlere kısıtlama gelirken, bazı ürünlerin Rusya'ya girişi tamamen yasaklanmıştı.

Yasaklanan ürünler şöyle: Beyaz et ürünleri (dondurulmuş), canlı karanfil, domates (taze, dondurulmuş), soğan, yeşil soğan (taze, dondurulmuş), karnabahar ve brokoli (taze, dondurulmuş), salatalık (taze, dondurulmuş), portakal (taze, kurutulmuş), mandalina (taze, kurutulmuş), üzüm (taze), elma (taze), armut (taze), kayısı (taze), şeftali ve nektarin (taze), erik (taze), çilek (taze), tuz (mutfak tuzu ve denature tuzlar) ve sodyum klorür. Süt ve süt ürünleri, kuruyemiş, ceviz ve balık ürünlerinin girişi ise yasaklanmadı.

CİHAN
<< Önceki Haber Yasaklı Türk gıda ürünleri, Rus sınırında imha edilmeyecek,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER