Yaşlı nüfus artış trendinde


Nevşehir Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, 65 yaş ve üzerindeki nüfusun 2012 yılında 5,7 milyon iken, 2023 yılında 8,6 milyona, 2050 yılında 19,5 milyona, 2075 yılında ise 24,7 milyona çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.

8-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Nevşehir Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, yaşlılara, sevgi ve saygıyı dile getirmek için, 1982 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 18-24 Mart tarihleri arası 'Yaşlılara Saygı Haftası' olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Yaşlanmanın, tüm dünya ülkeleri açısından öneminin her geçen gün artan evrensel bir gerçeklik olduğuna dikkat çeken Ünlübay, şunları kaydetti: "Günümüzde nüfus artış hızındaki azalma eğilimi ve ortalama yaşam beklentisinin yükselmesi genel nüfus içinde yaşlı nüfus oranının artmasına yol açmakta ve dünyamız giderek demografik yaşlanma sürecine girmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) projeksiyonlarına göre, 2012 yılında 65 yaş ve üzerindeki nüfus 5,7 milyon iken, 2023 yılında 8,6 milyona 2050 yılında 19,5 milyona, 2075 yılında ise 24,7 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir."

Bireyin yaşamını uzatmanın yanında yaşlılık döneminde sağlığının geliştirilmesinin de önem taşıdığını ifade eden Ünlübay, şu ifadeleri kullandı: "Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanımından uzak durma, özellikle doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma yaşlanma ile ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunma sağlayacaktır. Düzenli fiziksel aktivitenin, birçok sistemin ve organın fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri bulunurken fiziksel aktivite azlığı, yaşlanma süreci ile oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır, pek çok kronik hastalık sıklığını artırır. Bu hastalıkların daha erken yaşta görülmesini sağlar, kısaca yaşlılığı hızlandırarak yaşam süresini kısaltır. Yaşlılık dönemine düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolestrol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo alımının önlenmesi gibi faydaları bulunmaktadır.

Sağlıklı yaşlanma, her yaştan insanın sağlıklı, güvenli ve sosyal olarak aktif olabileceği bir hayat tarzını benimsemesiyle mümkün olacaktır. Bu vesile ile bizleri yetiştiren, geleceğe hazırlayan, koruyan, kollayan, tecrübelerini bugünlere aktararak bizlere yol gösteren bütün büyüklerimizin 'Yaşlılar Haftası'nı kutluyor, sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler diliyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Yaşlı nüfus artış trendinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER