Yaşlıysanız güneş ışığından mahrum kalmayın


Yaş ilerledikçe metabolizma hızında azalma meydana gelen yaşlılar için güneş ışığının çok önemli bir vitamin kaynağı olduğu belirtildi. D vitamini eksikliğinde birçok eklem problemi meydana geldiğini belirten uzmanlar, güneşten düzenli şekilde yararlanılması uyarısında bulundu.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gülay Hamzaoğlu, ileri yaştaki insanların beslenme düzenine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Sindirim güçlüklerini önlemek için öğün sayısı artırılırken, öğünlerde yenen miktarın azaltılması uyarısında bulunan Hamzaoğlu, böbrek yükünü azaltmak için sıvı miktarının artırılmasını, tuz miktarının azaltılmasını tavsiye etti.

ALKOL TÜKETİLMEMELİDİR

Alkol uyarısı yapan Hamzaoğlu, şu bilgileri verdi: "Alkol, kemik oluşum hücrelerini harap edip, kalsiyum emilimini bozduğundan dolayı tüketilmemelidir. Doğru pişirme yöntemleri öğrenilmeli ve uygulanmalıdır. K vitamininden zengin lahanalar, marul, kıvırcık, turp, şalgam gibi gıdalar ile beslenmede çeşitlilik sağlanmalıdır. Fiziksel aktivite kemik kaybını önlediğinden dolayı, düzenli olarak aktivitede bulunulmalıdır. İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır. Oluşabilecek sağlık problemlerini önlemek adına zayıflıktan ve şişmanlıktan kaçınılmalıdır. Vücuda yeterli miktarda su ve sıvı alınmalıdır. Aşırı çay, kahve, gazlı içeceklerden, aşırı miktarda acıdan ve baharattan uzak durulmalıdır. Haftada 2 defa balık tüketilmeli, kurubaklagil yemeklerine önem verilmelidir."

Yaşlılar için hayati öneme sahip vitaminler hakkında bilgi veren Hamzaoğlu, özellikle D vitamini için şunları söyledi: "Kemik sağlığı açısından son derece önemli olan D vitaminini sağlamak adına, güneş ışınlarından uygun şekilde ve düzenli olarak yararlanılmalıdır. Çünkü D vitaminin en iyi kaynağı güneştir. Eksikliğinde birçok eklem problemleri de beraberinde gelmektedir. İleri yaşlarda kan düzeyinizdeki D vitamini kontrol edilmelidir. Güneş ışığı, balık, yumurta, sıvıyağlar, yeşil sebzeler kaynakları olarak sayılabilir."
CİHAN
<< Önceki Haber Yaşlıysanız güneş ışığından mahrum kalmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER