Yavru MİT geliyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ağustos 10 2015
Paylaş
X Post
İç savaştan dolayı ülkeleri Suriye’yi terk etmek zorunda kalan yaklaşık 2 milyon sığınmacıya kapılarını açan Türkiye, sığınmacılar için yeni bir “istihbarat birimi” oluşturmak için düğmeye bastı.

İç savaştan dolayı ülkeleri Suriye’yi terk etmek zorunda kalan yaklaşık 2 milyon sığınmacıya kapılarını açan Türkiye, sığınmacılar için yeni bir “istihbarat birimi” oluşturmak için düğmeye bastı. Bunun için bir “göç istihbarat merkezi” oluşturulacak. Birim, tamamen göçmenler ve sığınmacılar üzerinde çalışacak. Göçmenlerle birlikte yasa dışı örgüt üyelerinin Türkiye’ye girmesinin önüne geçilecek.
MİT VE EMNİYET YETERSİZ KALDI
Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre Suriye’de yaşanan savaşın ardından 2 milyon Suriyelinin Türkiye’ye gelmesi ve bu kişilerin Türkiye geneline yayılması güvenlik birimlerini etkisiz hâle getirdi. MİT ve Emniyet, başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen göçmenleri takip etmekte yetersiz kaldı.
Canlı bomba olayları da, sığınmacılar konusundaki zaafiyetin ortaya çıkmasına yol açtı. Tüm bu olumsuz gelişmeler üzerine sadece göçmenleri takip edecek bir istihbarat merkezi oluşturulması için karar alındı. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir Göç İstihbarat Merkezi oluşturulacak.
Merkez, MİT, Emniyet ve Jandarma ile koordineli şekilde çalışacak. Ve mülteci akını, insan kaçakçılığı, yasa dışı örgüt üyeleri ile sığınmacılar konusundaki tüm bilgiler, Göç İstihbarat Merkezi’nde toplanacak. İstihbarat merkezi aynı zamanda kendi kadrosunu da oluşturacak. Ancak, operasyonları ise diğer güvenlik birimlerinin yardımı ile gerçekleştirecek. Bilgi toplama, bilgileri analiz etme ve operasyonları koordine etme gibi görevleri üstlenecek.
SIĞINMACILARA DÖNÜŞ PROGRAMI
Göç İstihbarat Merkezi, Avrupa ülkelerindeki örnekler incelenerek hazırlandı. Bunun dışında, göçmenler için geri dönüş programları da hazırlanması öngörüldü. Yani hâlen Türkiye’de yaşayan yaklaşık 2 milyon Suriye’nin geri dönüşleri için programlar hazırlanması da kararlaştırıldı.
Ayrıca, göçmenlere iş ve meslek kurs
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Haluk Levent gözaltına alındı; Başsavcılık'tan açıklama: Bağışlar şüphelilerce şahsi hesaplara aktarıldı2.Özel: Ankara’da savcı atama mülakatlarında “Önüne isim geldiğinde gözünü kırpmadan tutuklayabilecek misin?” diye soruluyor3.ABD'den Hürmüz Boğazı açıklaması: Boğaz İran'ın kontrolünde değil; tüm gemilere açık4.15 Temmuz gerçekleri öğrenilsin istemiyorlar: Bir ayda 2 bin 702 hesaba erişim engeli5.Rusya Gölgesinde NATO Zirvesi: “Soğuk Savaş 2” Sürümde

KADİR GÜRCAN

ORHAN KESKİN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ESRA BÜYÜKCOMBAK
ÇOK OKUNAN HABERLER

Haluk Levent gözaltına alındı; Başsavcılık'tan açı...

Özel: Ankara’da savcı atama mülakatlarında “Önüne ...

ABD'den Hürmüz Boğazı açıklaması: Boğaz İran'ın ko...

15 Temmuz gerçekleri öğrenilsin istemiyorlar: Bir ...

Rusya Gölgesinde NATO Zirvesi: “Soğuk Savaş 2” Sür...






