Yavru MİT geliyor

İç savaştan dolayı ülkeleri Suriye’yi terk etmek zorunda kalan yaklaşık 2 milyon sığınmacıya kapılarını açan Türkiye, sığınmacılar için yeni bir “istihbarat birimi” oluşturmak için düğmeye bastı.

Yavru MİT geliyor

İç savaştan dolayı ülkeleri Suriye’yi terk etmek zorunda kalan yaklaşık 2 milyon sığınmacıya kapılarını açan Türkiye, sığınmacılar için yeni bir “istihbarat birimi” oluşturmak için düğmeye bastı. Bunun için bir “göç istihbarat merkezi” oluşturulacak. Birim, tamamen göçmenler ve sığınmacılar üzerinde çalışacak. Göçmenlerle birlikte yasa dışı örgüt üyelerinin Türkiye’ye girmesinin önüne geçilecek.

MİT VE EMNİYET YETERSİZ KALDI

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre Suriye’de yaşanan savaşın ardından 2 milyon Suriyelinin Türkiye’ye gelmesi ve bu kişilerin Türkiye geneline yayılması güvenlik birimlerini etkisiz hâle getirdi. MİT ve Emniyet, başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen göçmenleri takip etmekte yetersiz kaldı.

Canlı bomba olayları da, sığınmacılar konusundaki zaafiyetin ortaya çıkmasına yol açtı. Tüm bu olumsuz gelişmeler üzerine sadece göçmenleri takip edecek bir istihbarat merkezi oluşturulması için karar alındı. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir Göç İstihbarat Merkezi oluşturulacak.

Merkez, MİT, Emniyet ve Jandarma ile koordineli şekilde çalışacak. Ve mülteci akını, insan kaçakçılığı, yasa dışı örgüt üyeleri ile sığınmacılar konusundaki tüm bilgiler, Göç İstihbarat Merkezi’nde toplanacak. İstihbarat merkezi aynı zamanda kendi kadrosunu da oluşturacak. Ancak, operasyonları ise diğer güvenlik birimlerinin yardımı ile gerçekleştirecek. Bilgi toplama, bilgileri analiz etme ve operasyonları koordine etme gibi görevleri üstlenecek.

SIĞINMACILARA DÖNÜŞ PROGRAMI

Göç İstihbarat Merkezi, Avrupa ülkelerindeki örnekler incelenerek hazırlandı. Bunun dışında, göçmenler için geri dönüş programları da hazırlanması öngörüldü. Yani hâlen Türkiye’de yaşayan yaklaşık 2 milyon Suriye’nin geri dönüşleri için programlar hazırlanması da kararlaştırıldı.

Ayrıca, göçmenlere iş ve meslek kurslarının verilmesi gibi projeler üzerinde de duruluyor. Böylece, bata Suriyeliler olmak üzere Türkiye’de sayıları her geçen gün artan sığınmacıların riskinin en aza indirilmesi amaçlanıyor

TARAF

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER