Yaz ve bayram tatilinin uzaması kurban satıcılarını üzdü

Yaz ve bayram tatilinin uzaması kurban satıcılarını üzdü

Okulların açılışının ertelenmesi ve bayram tatilinin uzatılması kurban satıcılarını üzdü. İstanbul'da özellikle küçükbaş kurbanlık hayvan satıcıları şehrin boşalması nedeniyle hayvanların yüzde 10'unu ancak satabildiklerini söyledi.

Yarın Kurban Bayramı'nın birinci günü. Kurban pazarlarında hareketlilik devam ediyor. Bakırköy'de ki kurban satış alanında da vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren pazarı gezmeye başladı. Kimi pazarlıklar olumlu neticelenirken bazı pazarlıklarda ise alıcı ve satıcı anlaşamadı.

Kurban satıcıları ise genel itibariyle bu bayramda yeterli satış yapamadıklarını düşünüyor. Özellikle küçüşbaş satan tüccarlar, hayvanların yüzde 10'unu ancak satabildiklerini ifade etti. Bunun en önemli sebebinin ise yaz tatilinin ve bayram tatilinin uzatılması olduğu kaydedildi.

Çatalca'dan küçükbaş kurbanlık getiren Bilal Çağlar, satışların bu sene beklendiği gibi olmadığını ifade etti. Çağlar, "En önemli nedeni okulların tatilinin uzatılması. Bayram tatilinin de uzatılmasından dolayı Istanbul boşaldı. Herkes 'memleketime gidiyim tatile gidiyim' düşüncesiyle yaklaşıyor. Böylece talep olmuyor. Buradan bir yıllık kazancını elde edecek insanlar var bunun mağduru oldular. Kurban ekonomisi diye bir ekonomi var Türkiye'de. Insanlar buradan yıllık gelirini elde edecekler ama hayal kırıklığı içindeler." dedi.

60 tane kendisinin 70 tane de arkadaşının kurbanlık getirdiğini kaydeden Çağlar, toplamda 130 hayvandan 5 tane satabildiklerini söyledi. Çağlar, "Ciddi bir kayıp var. Umutluyuz inşallah bayram günü satışlar olacak. Ankara'da ki yetkililer kurban ekonomisini düşünüp tatili uzatmamalıydı. Bunun mağduruyuz." ifadelerini kullandı.

Fiyatların düşmediğini anlatan Çağlar, "Fiyat düşmez. Herkesin böyle bir beklentisi var. Fiyatları düşürmez götürür memleketinde kestirir." diye konuştu. Pazarda genel olarak büyükbaş hayvanların daha çok satıldığını belirten Çağlar, insanlarda büyükbaş etine talep olduğunu kaydetti.

Küçükbaş kurbanlık satıcısı Hasan Kartal da piyasanın tam tutmadığından yakındı. 200 taneye yakın kurbanlık getirdiğini ifade eden Kartal, 10 tane satabildiklerini söyledi. Büyükbaş kurbanlık satan İsmail Düzgen, hayvanların yarısını satabildiklerini ifade etti. Düzgen, "Kısmet daha iki gün sürer. Bu sene satışlar düşük. Geçen sene 34 mal getirdik 34'ünü de sattık. Bu sene 25 mal getirdik 15'ini sattık." dedi. Fiyatların değişmediğini kaydeden Düzgen, "15 gün önce geldik. Düşürmedik fiyatları, 15 gün önce de fazla para istemedik." şeklinde konuştu.

Büyükbaş kurbanlık alan Mehmet Keser, kurbanlığın fotoğrafını çekerek eşine gönderdi. "Evin reisine göstermeden olmaz" diyen Keser, "Fotoğrafı eşime, torunlara gönderdik. Onlar beğendi aldık." ifadelerini kullandı. İki kardeş 5 bin 500 liraya aldıklarını söyleyen Keser, fiyatları da uygun bulduğunu aktardı.

Keser'e kurbanlık satan Rahmi Ergene de pazarın durumunun iyi bulduğunu belirtti. 75 tane büyükbaş hayvan getirdiklerini ve ellerinde 5 tane kaldığını belirten Ergene, 10-15 gün öncesine göre fiyatları biraz düşürdükleri için sattıklarını kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Yaz ve bayram tatilinin uzaması kurban satıcılarını üzdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER