|
BU KADAR AZINI HAKETMEMİŞTİ 
Aslında bunları yazmayacaktım ama kendimi mecbur hissettim.
Geçen hafta Antalya’daydım. Gidiş nedenimiz Dizayn Grubu’nun iddialı bir sloganıydı: “Bir domates tohumundan bin 600 kg domates ürettik.” Bu tür iddialı sloganlara alışkınım. İçimden, “acaba hangi sıradan olayı bu kadar şişirip büyük bir reklam bombası olarak sunacaklar” diye geçirmedim desem yalan olur. Yani ben Antalya’nın Kumluca ilçesine sadece bir reklam başarısı görmeye gideceğimi düşündüm.
Ancak İbrahim Bey bizi bu düşüncemizden dolayı utandırırken, elde ettikleri başarıyla gururlandırdı. Nasıl mı? Tanıtımla ilgili basın toplantısı Finike’nin en güzel oteli Presa Di Finica’da yapıldı. Dizayn Grubun Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları büyük bir heyecanla sağlanan başarıyı anlattı.
Biz basın mensupları ise İbrahim Bey’in o büyük heyecanına rağmen domatesleri görmek istiyorduk. Organizasyon ekibi de olayı fark edince toplantı daha fazla uzatılmadan Kumluca’daki seraya geçtik. İşte orda ki manzara sözün bittiği andı. Kumluca’ya daha önceden gittiğim için biliyorum, girdiğimiz sera olabildiğince sıradandı. Yani teknoloji harikası falan değil. Kumlucalı bir çiftçiden kiralanmış. Ancak ortada muhteşem bir başarı vardı. Biz biraz abartılı bir domates fidesi beklerken adeta bir ağaçla karşılaştık. Yani resmen domates ağacı.
Peki, iyi güzelde ne işe yarayacak bu yeni buluş? Hormon kullanmadan, tohumun genetiği ile oynamadan, ihtiyacı olanları vererek elde edilen domatesler, aslında tarımda bir devrim anlamına geliyor. Yani, hormondan ve genetikle oynamadan medet ummaya gerek kalmayacak. Suda topraksız olarak üretilen domatesler, diğer üretim yöntemlerden daha çevre dostu, daha verimli ve suya daha az ihtiyaç hissediyor. Bugün dönümden 80 ton ürün alınabiliniyor. Ve bir yıl boyunca ürün toplanabiliyor. Lezzeti ise tarifsiz. Ben hayatımda o kadar çok domatesi yediğimi hiç hatırlamıyorum.
Sadece bu mu? Önümüzdeki yıllarda İsrail tohumuna olan ihtiyaç hayal edilmeyecek derecede azalacak. Üstelik bu yöntemle Türkiye’nin her yerinde günlük hasat edilen domatesler nakliye masrafı olmadan tüketiciye ulaşabilecek. İş sadece domatesle kalmıyor. Aynı yöntem biber, marul, patlıcan hatta muzda bile uygulanabilecek. Tarımda bir devrim sayılacak yöntem, dünyadaki kıtlık korkusunu da bitirecek. Gıda maddelerinin fiyatının kuraklık yüzünden uçtuğu düşünülürse bu yöntemin önemi daha iyi anlaşılacak. Çünkü, genç Türk bilim adamlarının bu büyük buluşu kutupta da çölde de uygulanabilecek.
Peki, bu devasa buluşla ilgili haberler, fiyatı biraz arttı diye günlerce manşetlere taşınan pirinç kadar kendine gazete ve televizyonlarda yer bulabildi mi? Kesinlikle hayır. İyide bilim adamları gazetelerde televizyonlarda bas bas bağırıp herkesi kıtlık konusunda uyarmıyorlar mıydı? Vahşi sulamadan kurtulmak için tarımda damıtmayla sulama sistemine geçilmesi istenmiyor muydu? Sadece bizim değil bütün dünyanın kıtlıkla ilgili korkusunu bitirecek bu kadar büyük bir buluş neden yeteri kadar ilgi bulmadı? Sebebi basit. Bu büyük buluşa imza atanlar Japon, Fransız, Alman ya da İngiliz değil.
Acı bir durum daha var. Türkiye adına uluslar arası müsabakalarda sportif her başarı gösterenler, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı’ndan daha terleri kurumadan tebrik mesajları alıyorlar. Peki, aynı tebrik bu genç bilim adamlarından neden esirgendi? Hadi onlar görmedi, haberdar olmadı, etraflarındaki onca bürokrat ve danışmanlar da mı görmedi?
Asıl ilginç olan ne biliyor musunuz? Dizayn Grup, temel işlevi itibariyle boru üretimi yapan bir şirket. “Beyin Göçüne Karşı Beyin Gücü” projesini 4 yıldır sürdüren Grup, genç bilim adamlarının ilginç fikirlerine bütçesinin yüzde 4’ü kadar kaynak ayırıyor. AR-GE’ye Türkiye’nin ayırdığı kaynak bütçenin yüzde biri bile değil. Avrupa Birliği ise yaklaşık yüzde 2’lik pay ayırıyor. Yani, tarımda devrim yapacak buluş dünya ölçeklerine göre son derece mütevazi bir şirketin bütçesinin çok önemli bir bölümünü ayrılması sayesinde hayata geçti.
Bu projeyi yakından takip edin. Genç bilim adamlarımızın fırsat verildiğinde neler yapabileceğini daha iyi göreceksiniz.
22.Mayıs.2008 07:34:15 |
|
|
|
|
 |
|
|
| |
| SİZDEN GELEN YORUMLAR | [11 adet yorum gelmiştir]
TÜMÜNÜ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
|
|
|
mustafa 23.Mayıs.2008 20:30:33 |
|
|
 |
|
|
bu gencler bursla japonyaya gelen bilim adamlari
konu ettiginiz projenin perde arkasini size ileteyim:
proje japonyada bursla okuyan iki turk arkadasimizin basarisi.bu projeye kendi imkanlariyla ise basladilar.o kdar cok sikinti cektilerki sadece japonyadan giden teknik malzemeleri gumrukten gecisi icin 2,5 ay ugrastilar.seranin yapimi ve teknik ekipmanin tasimasini borc alarak hazirladilar.maddi boyutu asamayinca dizayn grupla gorusmeler yaparak ortaklik kurdular.bu proje tum detaylari ile dizayn grup ile genetik muhendisligini japonyada bitirip ve master ini da burada yapan iki turk arkadasimizincalismasi olarakTUBITAK a sunuldu. proje icin tubitak sadece bir cumle ile,hicbir degerlendirmeye-yoruma girmeksizin deger gormedi...
DIZAYN grubu sahip ciktigi icin kutluyorum ama basarinin sahibi iki turk arkadsimizin isminin dahi zikredilmemesini esefle kiniyorum !
ulke insanimiza sahip cikalim ne olur...
mustafa-japonya
|
|
|
|
cemil 23.Mayıs.2008 15:52:48 |
|
|
 |
|
|
Öncelikle seni tebrik ederim ,medyaya taşıdığın için.Burası Türkiye ve biz Türküz.Bize başka düşman gerekmiyorki.
|
|
|
|
hakan 23.Mayıs.2008 02:05:36 |
|
|
 |
|
|
tebrikler
Dizyan grubu ve bu olayi bize bu kadar net aktardiginiz icin sizi tebrik ederim.
dizayn grup bu bulusu kendisi mi kullanacak yoksa bunu pazarlayacak mi? satis stratejileri nedir?
|
|
|
|
esma ipekoğlu 22.Mayıs.2008 17:25:20 |
|
|
 |
|
|
kesinlikle katılıyorum
Türkiye kendi değerlerine sahip çıkarsa başarıda kendiliğinden gelecektir. Yazara temas ettiği bu önemli konudan dolayı tşk ederim.
|
|
|
|
ziya yıldırım 22.Mayıs.2008 16:22:20 |
|
|
 |
|
|
tebrik ederim
Levent kardeşim tebrik ederim. çok güzel bir yazı olmuş. güzel tespitlerde bulumuşsunuz. bu konuyu takip edip ekranlarında yer veren STV'ye de teşekkür ederiz. muvaffakiyetler dilerim.
|
|
|
|
M.ALİ ÖZTÜRK 22.Mayıs.2008 13:57:23 |
|
|
 |
|
|
İĞİLİK VE GÜZELLİKLERE
DİĞER ŞİRKETLEREDE ÖRNEK OLUR İNŞALLAH.
CANI GÖNÜLDEN KUTLUYORUM.
|
|
|
|
adem 22.Mayıs.2008 11:29:17 |
|
|
 |
|
|
tebrikler
dizayn grup daha öncede ilklere imza atmıştı fakat devamı gelmemişti inşaallah bu defa aynısı olmaz ban bir üretici olarak bunun biran önce yaygınlaşıp arması taraftarıyım.hatta imkanlarım dahilinde bu teknolojiyi öğrenip uygulama arzum var tekrar başarılar diliyorum
|
|
|
|
osman 22.Mayıs.2008 11:14:05 |
|
|
 |
|
|
duyuralım bunu
Bu haberi biriki gün önce radyodan dinlemiştim.İlk duydugumda da heyecanlandım şimdide heyecanlandım.Bunu Sevgili Levent AK kardeşimizin dile getirdigi gibi,diger tüm yazarlarımız da dile getirip duyurmalı ve emek verip gayret gösterenlere teşekkür edip teşvik ve azimleri arttırılmalıdır...
|
|
|
|
şadi 22.Mayıs.2008 11:10:15 |
|
|
 |
|
|
haberi gördüm
ben haberi izledim ve kulaklarıma inanamadım harika bir şey bu tek kelimeyle mükemmel. tebrik ederim öncü olanları ve projede görev alanları. tarım bakanının bir an önce bu projeyi gündeme alması gerekir.
|
|
|
|
asım 22.Mayıs.2008 10:20:45 |
|
|
 |
|
|
TEBRİKLER DİZAYN GRUB
sizi tebrik ediyor ve allah sizden razı olsun diyorum. Ülkem adına size teşekkürü bir borç biliyorum.Bu tür buluş ve projeler ülke insanının moralini yükseltir,heyacanlandırır.Son 70-80 yıldır yapılmak istenen; Türklerden adam olmaz ,biz birşey beceremeyiz,yapamayız anlayışını yıkar.Toplumun özgüveni artar.Bu nedenledirki bu tür haberler buluşlar önemlidir.Emeği geçen herkese teşekkürler
|
|
|
|
| |
| YAZARIN DİĞER YAZILARI |
|
| |
|
|