EN SON HABER: (23:58) Doğan hakkında suç duyurusu ...     EURO: 1,9230 - 1,9250    DOLAR: 1,4160 - 1,4170
 

ÇANKAYA VE KANDIRA

Mustafa Ünal

Her çıkışının zamanlaması dikkat çekici... Sürekli kritik süreçlere denk düşüyor.

Özellikle çok önemli konuşmaların öncesinde ses veriyor. 'Sözlerinize dikkat edin ve bir faktör olarak sakın beni unutmayın' der gibi.
Boşluğa konuşmuyor, açıklamaları salt kamuoyunu bilgilendirmek için de değil. Mesajları doğrudan adrese teslim. Sözlerinin dozunu çok iyi ayarlıyor, ne bir fazla ne bir eksik.

İçerik ve üslubu dengeli. Her kelimeyi özenle seçtiği belli. Üslubu çok keskin ve incitici değil. İnce bir strateji ürünü. Kurmay zekâ böyle bir şey olsa gerek. Basit ve yalın cümlelere olağanüstü anlamlar yüklemesini biliyor. Anlamışsınızdır, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ten söz ediyorum. Başkent'te havanın bozduğu hassas bir günde 'Demokrat bir insanım bu suç mu? Ben demokrat bir kişiyim bununla iftihar ediyorum.' şeklindeki sözlerini hayatım boyunca unutamam. Özkök Paşa bugünlerde yine gündemde. Dün Ankara'daydı, Çankaya Köşkü'ne çıktı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le uzun bir görüşme yaptı. Tam iki buçuk saat... Görevi sırasında canını çok sıkan emekli Orgeneral Şener Eruygur gibi komutanlar darbe planlamaktan cezaevindeyken Çankaya'dan fotoğraf ve görüntü vermesi stratejik bir mesaj değil. Nazire yapmıyor yani. Görüşme talebi Özkök'ten gelmedi çünkü. Davetin sahibi Cumhurbaşkanı... 'Gül, Özkök'le görüşme gereğini neden duydu?' sorusunun cevabı belli. Özkök Paşa bir hafta önce Milliyet'ten Fikret Bila'ya 'Resmi bir aktör, daha geç olmadan ortaya çıkıp ortalığa çekidüzen verecek bir hareketi halkı da arkasına alarak gerçekleştirmelidir.' çağrısı yaptı.

Bu sözlerin muhatabı Cumhurbaşkanı Gül'dü. Hakkını teslim etmek lazım, Cumhurbaşkanı Gül, selefi Sezer gibi gelişmeleri uzaktan sessizce izlemiyor, Anayasa'nın öngördüğü 'hakem' görevini yerine getirmeye çalışıyor. Bu amaçla kamuoyuna açıklanmayan görüşmeler yaptığını bizzat kendisi söyledi. Söz konusu görüşmelerin hangi çevreler olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz. Son birkaç ay içinde medyaya açık yaptığı görüşmeler de fonksiyoneldi.

AK Parti'yi kapatma davasına isminin girmiş olması, kabul etmek lazım ki hareket alanını büyük ölçüde sınırlıyor, yoksa çok daha ileri adımlar atardı. Gül, Özkök'le iki buçuk saat boyunca ne konuştu? Çerçevesini tahmin etmek zor değil. Özkök Paşa'nın çağrısında karşılığını bulan 'ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkışın yolları' masaya yatırılmış olmalı. Birisi siyasetten, diğeri askerî cenahtan gelen iki akil adamın zirvesinden Türkiye adına olumlu sonuçların çıkacağına inancım tam. Ergenekon soruşturmasında Özkök Paşa'nın mesajlarının yargı sürecinin yönünü tayin edeceğine kuşku yok. İçinden iki darbe geçen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in günlükleri gerçek mi, yoksa uydurma mı? Bunu en iyi bilecek durumda olanların başında Özkök geliyor. Çünkü demokratik duruşuyla darbenin hedefi durumunda... İki gün önce, daha önce söylediği 'Ne teyit ederim, ne tekzip ederim' sözünü tekrarlama gereği duydu. Bu cümle de onun zarif üslubunu yansıtıyor. Yalanlamaması doğrulama anlamına geliyor. Söylediklerinden tanık olarak bilgi vermeye de sıcak baktığını anlıyoruz. Dün görüşme sonrası 'Ben kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir, konu olursa o zaman bakılır.' dedi. Bu açıklaması da tanıklığa yeşil ışık yaktığı şeklinde okunabilir.

Son olarak konu Özkök Paşa'dan açılmışken dün Aktüel Dergisi'nde yer alan bir haber dikkat çekiciydi. Malum, iflah olmaz darbe heveslisi dönemin Jandarma Komutanı Şener Eruygur'un, komutanı durumundaki Özkök'ün telefonlarını dinlettiği ortaya çıkmıştı. Aktüel'in haberine göre Özkök de boş durmamış, bir gün Eruygur'u makamına çağırarak 'darbe toplantılarını sesli ve görüntülü olarak en ince ayrıntısına kadar' seyrettirmiş. Meğer darbe projelerinin akim kalmasının nedeni varmış. Bütün bunlar Özkök Paşa faktörünün ihmal edilmemesi gerektiğini göstermiyor mu?



11.Temmuz.2008 09:57:48
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
SİZDEN GELEN YORUMLAR[1 adet yorum gelmiştir]    
Ali 11.Temmuz.2008 16:01:23

Düğümü Çöz paşam!
Abdullah Gül Bey'in farkı işte burada. Özkök Paşanın da farkı burada. Kötünün iyiyi sevmesi mümkün değil. İki iyi yürekli insanın buluşması benim için geleceğimiz adına umut verici. Sayın Büyükanıt Paşa hakkında önyargılarım vardı, ama son zamanlarda bir asker olarak sevmeye ve saygı duymaya başladım.

 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekim 12 ASKERİ SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTMAK
Ekim 08 OHAL GERİ Mİ GELİYOR?
Eylül 28 DOSYALAR SAVAŞI
Eylül 26 KİM KAYBETTİ?
Eylül 21 RAPOR KRİTERİ
Eylül 19 SON ERGENEKON GÖZALTILARI NE ANLAMA GELİYOR?
Eylül 10 YARGI REFORMU, HEMEN ŞİMDİ
Eylül 07 TERÖRE KARŞI BAŞBUĞ PAŞA
Ağustos 31 GÜL'ÜN BİR YILI
Temmuz 18 AK PARTİ KAPATILACAK MI?
Temmuz 16 SULANDIRMAYIN!
Temmuz 11 ÇANKAYA VE KANDIRA
Temmuz 06 ERGENEKON FASO FİSO MU?
Haziran 27 SÜRPRİZ BULUŞMA
Haziran 18 TÜRKİYE, BELİRSİZLİKTEN BİR AN ÖNCE KURTULMALI
Haziran 13 YEMEKTE NE KONUŞULDU?
Haziran 08 ŞİMDİ NE OLACAK?
Haziran 06 367'DEN DE BETER
Haziran 01 ŞİMDİ CHP NE YAPACAK?
Mayıs 30 TÜRKİYE BU AYIPLA YAŞAMAMALI
Mayıs 28 ERBAKAN'A REVA MI?
Mayıs 23 BU KAVGANIN GALİBİ OLMAZ
Mayıs 14 KULİSLERDE KONUŞULANLAR
Mayıs 11 BİR BAŞKA AÇIDAN ANNELER GÜNÜ...
Mayıs 07 SAVUNMA DEĞİL, İDDİALARA CEVAPLAR...
Mayıs 04 BENCE ŞAMPİYON BELLİ
Mayıs 02 İSİMSİZ KAHRAMAN!
Nisan 30 TERÖRDEN BETER BİR SORUN
Nisan 27 KAZANAN SADECE BAYKAL
Nisan 25 CHP NEREYE?
Nisan 20 SEÇİM Mİ GELİYOR?
Nisan 13 TALAT AYDEMİR'İN SUÇU NEYDİ?
Nisan 11 AB RÜZGARI
Nisan 09 KAOS MÜHENDİSLİĞİ
Mart 30 ŞAKASI BİLE HOŞ DEĞİL
Mart 26 ERGENEKON'DAN RAHATSIZ OLANLAR
Mart 19 ERGENEKON'UN RÖVANŞI MI?
Mart 16 DEMOKRASİYE DARBE
Mart 12 KIVRIKOĞLU, ÖZKÖK'Ü NEDEN İSTEMEDİ?
Mart 05 ANKARA'DA ROLLER DEĞİŞTİ
Mart 02 HAREKAT ERKEN Mİ BİTTİ?
Şubat 24 PKK'YI HİMAYE EDEN DE ZARAR GÖRÜR
Şubat 17 BAYKAL'IN TALAT AYDEMİR YANILGISI
Şubat 15 ŞUBAT SOĞUĞU
Şubat 13 BEYAZ ÇARŞAF
Şubat 10 ÖZGÜRLÜĞE REKOR OY
Şubat 06 TARİHÎ OYLAMA
Şubat 03 ÖZGÜRLÜK KORKUSU
Ocak 30 PROVOKASYON UYARISI
Ocak 27 ÇETE DEĞİL TERÖR ÖRGÜTÜ
Ocak 23 MECLİS'İN GÜCÜ
Ocak 20 SESLİ AZINLIK VEYA YÜZDE 20 DAYATMASI
Ocak 13 HER ŞEYE RAĞMEN BİR ADIM ATILDI
Ocak 11 BAŞBAKAN 'KALELERİ' İSTEDİ
Ocak 06 'CANLI YAYINDA' BİR CUMHURBAŞKANI
Ocak 04 DUMANSIZ GÜNLER
Aralık 30 YENİ YIL DEDİKLERİ...
Aralık 28 2007 NASIL HATIRLANACAK?
Aralık 26 SENDİKA MI PARTİ Mİ?
Aralık 19 SONUN BAŞLANGICI
Aralık 11 EVE DÖNÜŞ
Aralık 09 CHP NEREYE KOŞUYOR ?
Aralık 07 TRAFİKTE HATAYA SIFIR TOLERANS
Aralık 05 İRTİCA KAMPANYASI MI?
Aralık 02 OPERASYON YETKİSİ ASKERDE
Kasım 30 TİYATRO
Kasım 28 BİR GENÇ KIZIN GÖZYAŞLARI
Kasım 23 FUTBOL BAYRAMI
Kasım 21 DTP KAVGASI
 


Başbuğ çok sert çıktı - İZLE
Doğan ve CHP ittifakı fena yakalandı
Taraf'tan Başbuğ'a jet cevap - İzle
Çok acı ama maalesef gerçek!
Y.Küçük'ten BOMBA itiraflar!
CANLI BOMBANIN YAKALANMA ANI - Video
MHP lideri Bahçeli'ye can alıcı soru !
Aman Allahım! Böyle bir şey olabilir mi?
Uçak kaçırma olayında FLAŞ gelişme
Avea kullananlar ve kullanacaklar dikkat!
Ahmet Böken
HAİN TERÖRÜN YAPMAK İSTEDİĞİ
Dağlıca’ya, Güngören’e, Aktütün’e saldırıp, canlarımızı alan hain terör diyor ki;
Asım Yıldırım
BELGELİ GERÇEKLER
Taraf gazetesinin bugünkü manşetini okuyunca sinirlerim tepeme çıktı.
A.Abdulkadiroğlu
BABAOĞLU ERGENEKONCULARA NE YAPTI?
Sizce bu sebepler Doğan-CHP ittifakının linç kampanyası için yeterli değil mi ?
Ali Demirer
TERÖRÜ BİTİRMEK İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT
Emniyet teşkilatı terörle mücadelede daha önce çok dillendirilmiş ancak hiç uygulanmaya konulmamış yeni bir yöntem kullanmaya başladı.
mehmet-barlas
Mehmet Barlas
ALGILAMA SORUNLARI
Sorun "Siyasi çözüm mü yoksa askeri çözüm mü" noktasında değil ki...
samil-tayyar
Şamil Tayyar
APO’YA ‘ACİL’ KODLU MESAJ
Günay Aslan...Bir dönem Sosyalist Parti’nin merkez yöneticilerinden ve Van İl Başkanıydı.
ahmet-tasgetiren
Ahmet Taşgetiren
HEM TERÖRÜ BİTİRMEK HEM DE...
İş şu: -Hem terörü bitirmek, hem de halkı kaybetmemek.
mehmet-kamis
Mehmet Kamış
DEVLETİN SOPASIYLA MİLLETİ DÖVMEK YOK ARTIK
Engin Ceber'in cezaevinde öldürülmesinden dolayı devletin özür dilemesi şüphesiz Türkiye için çok satırbaşı bir olay.
ahmet-turan-alkan
A.Turan Alkan
TAŞ KIMILDIYOR; İYİ OLUYOR!
"Türkiye'de bu dönemde böyle bir olayın meydana gelmesinden dolayı Adalet Bakanı olarak büyük üzüntü duyuyorum.