EN SON HABER: (11:30) CHP karıştı !...     EURO: 2,1380 - 2,1400    DOLAR: 1,7100 - 1,7120
 

AK PARTİ PSİKOLOJİK SAVAŞI KAYBETMEMELİ

Bülent Korucu

Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'yi kapatmama kararı, sonuçlarıyla gündem oluşturmaya uzun zaman devam edecek.

Sosyal ve siyasal kesimler bu kararı kendi arzuları istikametinde yorumlamaya çalışacak; ama yeni duruma göre konumlanmayı ihmal etmeyecek. 'AK Parti kapatıl(a)mamıştır' gerçeği, etkisi giderek artan bir belirleyicilik kazanacak.
Yeni duruma öncelikle iktidar partisinin alışması ve inanması gerekiyor. 'Kapatılmadı ama daha beter edildi, çelik korse giydirildi' gibi psikolojik baskıları püskürtebilmesi lazım. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, 'Gerekçeyi görmemiz lazım. Fikir hürriyeti konusunda daha geriye gitme riski var.' minvalindeki açıklamasını doğru bulmuyorum. Evet, bu risk var ve Anayasa Mahkemesi'nin geçmişi endişeleri haklı çıkaracak örneklerle dolu. Aynı mahkemenin geçmişinde parti kapatma da önemli yer tutuyor; lakin AK Parti kapatılmadı. Başbakan Tayyip Erdoğan, dava açılırken biçilen 'topal ördek' kisvesini üzerine geçirmediği gibi, şimdi de 'ölmedin ama felç oldun' telkinine kulak tıkamalı. Yüksek Mahkeme'yi ihtilal dönemlerinin cunta konseyi konumuna getirmenin anlamı yok. Ağızlarından çıkan kanun değil. Onların da sınırları var ve bu sınırı kamu vicdanı belirliyor. Şayet bu denetimden aklanarak çıkacaklarına emin olsalardı, hiç düşünmeden kapatma kararı verirlerdi. AK Parti hâlâ tek başına iktidar, Anayasa Mahkemesi'yle koalisyon filan kurmadı. Tabii ki Erdoğan yalınkılıç saldırsın, kırıp döksün demiyorum. Hiçbir dengeyi gözetmeden her aklına geleni yapsın noktasında hiç değilim. Sadece önündeki tuzağa dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. 'Aç kurda sevgi gösterisi onun insafını değil, iştahını kamçılar. Üstüne dişinin, tırnağının kirasını ister.' sözünün altını çiziyorum. Vesayeti kabullenmiş olmakla yalınkılıç gitmek arasındaki orta yol, kamuoyu desteğini arkasına alan reformlar yapmak. Türk halkı daha müreffeh ve daha özgür, demokrasinin işlediği bir ülkede yaşamak istiyor. Anayasa Mahkemesi bile bu rüzgârın önünde durmayı göze alamadı.

Muhalefet partileri de kapatmama kararını doğru analiz etmek zorunda. 'Odak olmuş, mahkûmiyet almış iktidar partisi' slogan olarak kulağa hoş gelebilir. Kararın sandığa yansımasına bakmak lazım. Muhalefet, sandığın kendi lehine şekillendiğini hissetseydi, erken seçim çağrılarıyla yeri göğü inletiyor olurdu. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın seçmenin tercihini şekillendirmediği anlaşılıyor. O halde muhalefet stratejisini seçmenin yok saydığı gelişmeler üzerine kurmak akıllıca değil. MHP, zaten dava boyunca fazla ortalarda dolaşmayarak yıpranmamayı seçti. Şimdi de CHP'den ayrı düşündüğünü kayıtlara geçiriyor. CHP ise yargılama boyunca sürdürdüğü sert tavrın sonuçsuz olduğunu görüyor. Yumuşak bir dönüşle manevra alacaktır, diye tahmin ediyorum. Meclis'in tatile girmesi ve kritik gündemlerin geride bırakılmasıyla politik arenanın soğuması sağlanacak. Siyaseti, yeni yasama yılı başladığında, yeni duruma adapte olmuş bulma ihtimalimiz yüksek.

Güce göre şekillenen bürokrasi de AK Parti'nin kalıcı olduğu gerçeği çerçevesinde durum değerlendirmesi yapacak. Ergenekoncular büyük darbe yedi, fiili darbe ihtimali iyice azaldı. Yargı darbesi de direkten döndü. Bürokrasi hazretleri 'kral ölmedi, yaşasın eski kral' çizgisinde yer alacaktır. AK Parti ve Genel Başkan Erdoğan, önünde açılan üçüncü dönem fırsatını iyi değerlendirmeli. Mevzuattaki düzelmeler ve demokratikleşmenin ne anlama geldiğini bizzat yaşadılar. Kendilerini doğrudan ilgilendirmeyenlerden başlayarak, toplumun desteğini alacak bir reform paketi ile 'yıkılmadık ayaktayız' mesajı vermeliler. Yıkılmadıklarına onlar inanırsa herkes kabullenecek. Aksi halde 'tek partili koalisyon' dönemine hoş geldiniz!



05.Ağustos.2008 09:14:10
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
SİZDEN GELEN YORUMLAR[1 adet yorum gelmiştir]    
abdülkadir 05.Ağustos.2008 11:45:54

yapacak işimiz var
asn. Başbakan birilerinin kurduğu korku tünelindeki canavarlara aldırış etmeden ''YAPACAK İŞİMİZ VAR, BUNLARLA KAYBEDECEK ZAMAN VE ENERJİMİZ YOK'' diyebilirse Milletin teveccühü artacaktır inanıyorum. Şunu bilmeliki muhalefet ve ortaklarının yapmak istediği şey zaman ve enerjiyi boşa harcatarak ''işte milletin yıllarını boşa harcıyorsunuz - başaramadınız'' feveranları koparmaktır.
Muhalefetin yapabileceğini zannetmiyorum, ama ak parti milletin nabzını iyi tutmayı başarabilirse bulacağı destek artacak ortam güven ve istikrar kazanacaktır.
Bu arada kemikleşmiş bürokrasinin ve iktidarı gelecektede bulamayacaklarını (iktidar olmak irade ve istekleri varsa) gören muhalefetin yeni saldırı ve komplolarına hatta millet hiç itibar etmesede ''KAOS - KAOS'' diye feryatlarına hazır olmak gerekecektir.

 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kasım 20 YARSAV BAŞKANI YARGIÇLARA GÜVENMİYOR MU?
Kasım 18 ERGENEKON SULANMADI KATILAŞTIRALIM!
Kasım 14 AKREDİTASYONUN İKİ YÜZÜ
Kasım 07 MCCAİN'DEN BAYKAL'A DEMOKRASİ DERSİ
Kasım 04 AK PARTİ'NİN GÜNEYDOĞU YANLIŞLARI
Ekim 31 DTP'Yİ HALK KAPATSIN
Ekim 28 MERDAN YANARDAĞ NEDEN GÖZALTINDA?
Ekim 24 MAHKEME'NİN SORUNU MECLİS'LE DEĞİL MİLLETLE
Ekim 21 İNADINA ORUÇ İNADINA ERZURUM
Ekim 17 28 ŞUBAT MÜSAMERESİNE MÜEBBET HAPİS
Ekim 14 KAFAM İYİCE KARIŞTI
Ekim 10 DTP'Yİ KAPATIN GİTSİN!
Ekim 07 PARA YOK, CAN VERELİM
Eylül 26 TUNCAY ÖZKAN'A AYIP EDİLDİ(!)
Eylül 18 RAPOR SAĞLAM, ÖMER BEY ÇÜRÜK!
Eylül 16 ÖMER BEY'İN 'ÇÜRÜK' RAPORU BIKTIRDI!
Eylül 12 MEDYA BAŞBUĞ'U NASIL UĞURLAYACAK?
Eylül 09 CİHANDA SULH, YURTTA SULH
Eylül 05 TUTUKLU PAŞALARA İNSANİ ZİYARET
Eylül 02 SÖZÜN BİTTİĞİ YERDE DENİZ DE BİTTİ
Ağustos 29 ÖMER BEY GİDER ASKERE, ALIR GELİR TEZKERE
Ağustos 22 YARSAV BAŞKANI ASKERE ALINACAK MI?
Ağustos 19 ERGENEKON'LA AÇILAN GÜNEYDOĞU FIRSATI
Ağustos 15 ABDÜLLATİF ŞENER'İN ENGELLİ KOŞUSU
Ağustos 12 13 NUMARALI OYUNCU GÜRCİSTAN MI?
Ağustos 05 AK PARTİ PSİKOLOJİK SAVAŞI KAYBETMEMELİ
Ağustos 01 BÜYÜKANIT'IN NE SÖYLEMESİNİ İSTERDİNİZ?
Temmuz 25 İTTİHATÇILIK VE ERGENEKON
Temmuz 15 BAŞSAVCI NE DEDİ?
Temmuz 14 TURNUSOL KÂĞIDI OLARAK ERGENEKON
Temmuz 08 YARSAV'IN BAŞKANI KİM OLMALI?
Temmuz 01 PARLAMENTO'NUN DARBE İLE İMTİHANI
Haziran 24 DARBELERDE TAK-ŞAK DÖNEMİ BİTTİ!
Haziran 20 SAFİYE'NİN YERİNDE OLMAK İSTER MİYDİNİZ?
Haziran 16 KÖPEKLER VE BAŞÖRTÜLÜLER GİREMEZ!
Haziran 08 MİNARENİN ŞEKİL KILIFI
Haziran 06 YARGIÇLAR CUMHURİYETİNİN İLANI
Mayıs 31 HAYSİYET CELLÂTLARININ YÜZÜ KIZARACAK MI?
Mayıs 20 MAJESTELERİNE SAYGINIZ SONSUZ, YA CUMHURBAŞKANI'NA?
Mayıs 17 SUUDİ KRAL İLE İNGİLİZ KRALİÇESİ ARASINDAKİ FARK
Mayıs 16 PAKSÜT OLAYININ ÖNEMLİ AYRINTILARI
Mayıs 09 AK PARTİ 28 NİSAN'I UNUTMAMALI
Mayıs 02 HUDSON'DAN TAKSİM'E YOL GİDER!
Nisan 23 BAYKAL DA BİN PİŞMAN AMA...
Nisan 18 ŞİŞTT! AKILLI OLUN NOKTA'YI UNUTMAYIN
Mart 29 BABACAN'IN YERİNDE OLMAK İSTEMEZDİM
Mart 21 ANAYASA MAHKEMESİ NE YAPAR?
Mart 15 YARGININ TÜRK RULETİ
Mart 07 ORDU-SİYASET İLİŞKİSİNDE YENİ DÖNEM
Şubat 29 ANLAMIYORUM
Şubat 01 BAŞÖRTÜSÜ ŞEKLİNİ BAYKAL BELİRLESİN!
Ocak 29 BAŞÖRTÜSÜNDE 'SİMGE' SAFSATASININ SONU
Ocak 11 SİVİL ANAYASA BU BAHARA MI?
Ocak 04 YILBAŞI TACİZCİLERİ DİNDAR OLABİLİR Mİ?
Aralık 21 'ÇOK ŞÜKÜR İMAM HATİPLİ DEĞİLİM'
Kasım 16 SİLAHSIZ KUVVETLERİN İLK ANAYASASI
Kasım 13 KUZEY IRAK'A EĞİTİM ÇIKARMASI
Kasım 09 PSİKOLOJİK HARP VE BEŞİKTAŞ
 
Polat Alemdar karizmayı çizdirdi !
Ergenekon'da ŞOK
Ergenekoncuların kaçırmadığı dizi !
Doğan'a gönderilen gizli mektup
Dolar fırladı ! Borsa ise...
Komutan imzası şaşırttı
Ratinglerde görülmemiş SKANDAL
İşte şehit olan askerlerimizin isimleri
Benzin'de bir indirim daha !
Bu fotoğraf ÇOK KONUŞULACAK
Ahmet Böken
BİR AKREDİTASYON HİKAYESİ
Anasol-D iktidarı dönemiydi.
C. Tayyar Kala
BAYKAL ÇARŞAFA SARILDI!
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı hayretle takip ediyorum.
Asım Yıldırım
VE BİZ…
Aslında son iki yazımda aktardığım bilgilere yapılacak çok sayıda ek var.
A.Abdulkadiroğlu
SAYIN BAYKAL O İŞ ÖYLE OLMAZ!
CHP lideri Baykal ne yapmaya çalışıyor?
Faruk Bilgin
ABDULLAH GÜL MÜ, TAYYİP ERDOĞAN MI?
Birileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın arasını açmak istiyor?
ahmet-kekec
Ahmet Kekeç
BIRAKIN ALLAH AŞKINA
Bazıları Baykal’ın ‘çarşaf açılımı’nı önemseyebilir ama ben hiç ciddiye almıyorum.
bulent-korucu
Bülent Korucu
YARSAV BAŞKANI YARGIÇLARA GÜVENMİYOR MU?
"Hastanelere ve verdikleri raporlara güvenmeyin. Çok hatalı ve ölümcül sonuçlar doğurabilecek raporlar verilebiliyor."
engin-ardic
Engin Ardıç
KİMSE YEMEZ
Faşistler, "kendi yağımızla kavrulalım" önerisini pek severler.
fehmi-koru
Fehmi Koru
CHP AKP'LİLEŞTİRİLİYOR MU?
Baş döndürücü bir hızla geliştiği için olanı kolayca anlamamız ve bir-iki yazıyla irdelememiz mümkün değil.
huseyin-gulerce
Hüseyin Gülerce
ÖRTÜLÜ HANIMLAR CHP'DE, HİLE HURDA YOK MU?
CHP lideri Deniz Baykal, birkaç gün önce İstanbul Sultangazi'de, partisine yeni katılanlar için düzenlenen törendeydi.