EN SON HABER: (15:38) Bu sözler Baykal'ı çıldırtır (...     EURO: 2,1200 - 2,1220    DOLAR: 1,6900 - 1,6920
 

RUANDA'DAN ERGENEKON'A

Eser Karakaş

Bazı konuları tavizsiz, lafları ağzımızda yuvarlamadan konuşmak, yazmak temel bir ilke olmalı.



Ve hiçbir konu da, hiçbir nedenden bu temel ilkenin dışında, kenarında kalmamalı.

Bazı konular bir dizi nedenden, dinsel, milliyetçi, ahlaki nedenlerden halının altına süpürüldüğü müddetçe bu konular bumerang gibi, üstelik çok daha güçlenerek, büyüyerek üzerimize geliyorlar.

11 Ağustos Pazartesi tarihli Radikal gazetesinin manşeti ‘Bu dosyaları kim açacak?’ biçiminde atılmış.

Manşetin gönderme yaptığı dosyaların içeriği bir korku filmi gibi; Behçet Cantürk’ü bir MİT’çinin infaz etmesi (bu zaten ilk günden beri biliniyordu), bu infaz görevlisinin de yine kendisinin bir süre sonra infaz edilmesi, Sabancı suikastında artık gerçekten çuvala sığmayan çok sayıda mızrak, Sabancı suikastı zanlısının cezaevinde Adalet Bakanlığı’nın bir transferiyle ve Veli Küçük’ün emriyle öldürülmesi, yavaş yavaş aydınlanmaya başlayan Uğur Mumcu cinayeti (ilk günden beri Mumcu’yu dincilerin vurduğuna inanan acaba kaç saf var idi?), Gazi Mahallesi faciası vs. gibi olayların üzerine gerçekten gidilip gidilemeyeceği önümüzdeki senelerde nasıl bir ülkede yaşayacağımızın temel göstergesi olacak.

Şuna emin olabilirsiniz ki, bu korkunç konular tümüyle, eksiksiz bir biçimde aydınlanmadığı ölçüde önümüzdeki dönemlerde hepimizin üzerine kabus gibi yeniden çökecekler ve zararları bugünkünden de büyük olacaktır.

1915 olaylarını geçmişte rahatlıkla konuşamadığımız, tartışamadığımız, yok varsaydığımız için bugün yaklaşık herkeste bir travma etkisi yapıyor; bu tür sorunlarla yüzleşemediğimiz ölçüde halının altına süpürülen her pislik daha da kötü kokarak toplumu zehirliyor.

Ergenekon konusuyla Ruanda arasında ne ilişki var diye sorulabilir ama bu ilişkiyi kurmama neden 7 Ağustos tarihli fransızların ünlü merkez gazetesi Le Monde’un manşeti.

Ruanda’da 1 Ekim 1990 tarihinde çok talihsiz bir dizi olay patlak veriyor ve fransız ordusu Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana’yı koruma, destekle amaçlı olarak müdahale ediyor ama 1994 senesinin Nisan ayından Ağustos ayına kadar Ruanda’da bir facia yaşanıyor ve iki grup arasında çıktığı söylenen çatışmada hutular yaklaşık 800 bin Tutsiyi öldürüyorlar ve olay tarihe bir tutsi soykırımı olarak geçiyor; olayın detaylarına girmeye gerek yok ama hutuların tutsileri öldürme sürecine o tarihlerde Ruanda’da olan fransız ordusunun da aktif olarak katıldığı söyleniyor.

5 Ağustos tarihinde de Ruanda’da yedi hukukçu ve tarihçiden oluşan resmi bir komisyon 331 sahifelik bir raporla Fransa’nın soykırım sürecine aktif olarak katıldığını belirtiyor; Rapor 13’ü politikacı, 20’si aster 33 üst düzey fransız görevlisini suçluyor ve bu siyasetçiler arasında dönemin Başbakanı Balladur, Alain Juppe, daha sonra başbakan olan Dominique de Villepin, Savunma Bakanı Leotard de varlar.

Ortada henüz bir mahkeme kararı yok, Ruanda’da yayınlanan bir rapor mevcut, bu rapor Fransa’yı tutsilere karşı soykırıma aktif destek vermekle suçluyor, işin sonu nereye varır bilinmez ama Fransa’nın, hatta belki de dünyanın en saygın gazetesi Le Monde bu haberi ‘soykırım’ başlığıyla verebiliyor, Fransa’da kimse Le Monde’u vatana ihanetle suçlamıyor, konu televizyon ekranlarında tartışılıyor, herkes kendi görüşünü bir biçimde ortaya koyuyor.

Fransa’nın sömürgeci tarihinde böyle olaylar var, bunların fransızlara onur vermediği açık ama kabul etmek gerekir ki bu konuları üzerinden yüz sene geçmesini beklemeden tartışarak azımanmayacak bir iş yapıyorlar ve böylece kimseye de koz bırakmıyorlar, fransızlar olayla ilgili olarak kendi medyasından bilgi alıyorlar, kitaplar yayınlanıyor ve hiçbir yazar hakkında da ‘fransızlığı aşağılama suçundan’ dava açılmıyor.

Benim güçlü kanaatim bu süreçten Fransa’nın tartışma kapılarını sonuna kadar açarak karlı çıktığı.

Ruanda soykırımından Fransa’da kaç kişi yargılanacak bunu da merakla bekliyorum ama aynı zamanda dikkatim Ergenekon kepazeliğinin ve Dink cinayetinin gerçek failleri üzerine gidilip gidilemeyeceği üzerine de odaklanıyor.


12.Ağustos.2008 08:47:31
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
SİZDEN GELEN YORUMLAR[2 adet yorum gelmiştir]    
HAKAN 12.Ağustos.2008 16:15:13

CEVAP VER YALAN SÖYLEME
ESER KARATAŞ SEBATEİSTSEN NEDEN TAKİYE YAPIYORSUN

savas 12.Ağustos.2008 15:45:45

BOŞUNA
SAYIN YAZAR BOŞUNA UMUTLANMA.....
BOSNA KATLIAMINDA OLDUĞU GİBİ SUÇU GENE 1 KİŞİYE YIKARLAR VE KURTULURLAR...
SENIN GİBİLERDE FRANSA DAN İLAHİ ADALET BEKLER....
DAHA ÇOOOOOOOOK BEKLER.......

 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kasım 05 AK PARTİ NEDEN ZORLANIYOR ANLADIM
Kasım 04 GÜNEYDOĞU VE EZBERİMİZ
Kasım 02 BAŞBAKAN'IN YERİNDE OLSA İDİM
Ekim 26 ABD'YE BAKIŞTA ŞAŞILIK
Ekim 21 GENELKURMAY HEMEN MSB'YE BAĞLANMALI
Eylül 26 MEDYA VE SİYASET SINIFTA KALIYOR
Eylül 23 ‘KRİZ REEL KESİMİ VURUR MU?’!!!
Eylül 21 ULUS DEVLETİN VİDASI
Ağustos 24 MERKEZ MEDYA NE DEMEK?
Ağustos 17 FİRARLAR VE ERGENEKON
Ağustos 12 RUANDA'DAN ERGENEKON'A
Ağustos 03 YÜZDE BİR BİZİ UÇURUR
Temmuz 30 FİZİK CAHİLİ TOPLUM MÜHENDİSLERİ
Mayıs 23 YARGITAY VE 90 MİLYAR YTL
Mayıs 14 AK PARTİ NE ZAMAN KAPANIR?
Nisan 28 AKP NEDEN TÖKEZLEDİ?
Şubat 11 FEHRİYE ÇATLI
Ocak 22 2008'DE SEKİZ HEDEF
Ocak 13 'HERŞEY 1950'DE BOZULDU'
Aralık 19 ABD, PKK, BBG evi
Aralık 16 ŞEMDİNLİ'DE PKK MESELESİNDE ÖNEMLİ BİR GERİ ADIM
Kasım 23 KAYIT DIŞILIĞIN DEV BOYUTLARI
Kasım 18 DTP DAVASI VE OYUN TEORİSİ
Kasım 16 DÜNYA EKONOMİSİNİ İZLEMEK
Kasım 11 BU EL ÇABUKLUĞU KİMİN MARİFETİ?
 
Polat Alemdar karizmayı çizdirdi !
Ergenekon'da ŞOK
Bu fotoğraf ÇOK KONUŞULACAK
CHP'ye övgü, Ak Parti'ye kapatma !
Ergenekoncuların kaçırmadığı dizi !
Doğan'a gönderilen gizli mektup
Millilerimiz şov yaptı ! İŞTE GOLLER
Bu sorunun cevabını bilene yüz puan !
Dolar fırladı ! Borsa ise...
CHP karıştı !
Ahmet Böken
BİR AKREDİTASYON HİKAYESİ
Anasol-D iktidarı dönemiydi.
C. Tayyar Kala
BAYKAL ÇARŞAFA SARILDI!
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı hayretle takip ediyorum.
Asım Yıldırım
VE BİZ…
Aslında son iki yazımda aktardığım bilgilere yapılacak çok sayıda ek var.
A.Abdulkadiroğlu
SAYIN BAYKAL O İŞ ÖYLE OLMAZ!
CHP lideri Baykal ne yapmaya çalışıyor?
Faruk Bilgin
ABDULLAH GÜL MÜ, TAYYİP ERDOĞAN MI?
Birileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın arasını açmak istiyor?
ahmet-kekec
Ahmet Kekeç
BIRAKIN ALLAH AŞKINA
Bazıları Baykal’ın ‘çarşaf açılımı’nı önemseyebilir ama ben hiç ciddiye almıyorum.
bulent-korucu
Bülent Korucu
YARSAV BAŞKANI YARGIÇLARA GÜVENMİYOR MU?
"Hastanelere ve verdikleri raporlara güvenmeyin. Çok hatalı ve ölümcül sonuçlar doğurabilecek raporlar verilebiliyor."
engin-ardic
Engin Ardıç
KİMSE YEMEZ
Faşistler, "kendi yağımızla kavrulalım" önerisini pek severler.
fehmi-koru
Fehmi Koru
CHP AKP'LİLEŞTİRİLİYOR MU?
Baş döndürücü bir hızla geliştiği için olanı kolayca anlamamız ve bir-iki yazıyla irdelememiz mümkün değil.
huseyin-gulerce
Hüseyin Gülerce
ÖRTÜLÜ HANIMLAR CHP'DE, HİLE HURDA YOK MU?
CHP lideri Deniz Baykal, birkaç gün önce İstanbul Sultangazi'de, partisine yeni katılanlar için düzenlenen törendeydi.