EN SON HABER: (20:59) Nevzat Akkuş vefat etti...     EURO: 2,0980 - 2,1000    DOLAR: 1,6770 - 1,6790
 

301 .Madde nereden çıktı?

Engin Sağ

TCK’nın 301. maddesi yeni bir kamplaşmanın sembolü haline geldi.

Bir taraftan düşünce özgürlüğünün önünde bir engel, bir taraftan da Türklüğe karşı işlenen suçların sigortası gibi görülüyor.

Tartışmaya AB de karışınca Türkiye 301. madde yüzünden çıkmaz bir sokağa sokuldu. 2004 Eylül ayında yeni TCK hazırlanırken az sayıda basın organı tehlikeli maddelere işaret etmişti. O maddelerden biri de şimdiki 301. madde eski kanundaki 159. madde . Zamanında yaptığımız haberlerde dile getirdiğimiz bir çok gerçek şimdilerde Türkiye’nin başını ağrıtıyor. Mesela o dönemde yazdığım bir haberde kullandığım cümleyi aynen yazıyorum. “Bu haliyle TCK meclisten geçerse Türkiye’nin AB yolunda başı çok ağrır”

İşte bu madde şimdi karşımıza çıktı

2005 Haziran’ında yürürlüğe giren TCK’dan sonra 301. maddeden bugüne kadar medyaya yansıyan 30’a yakın dava açılmış. Oysa 301. madde yeni bir madde değil. Eski TCK’da 159. maddenin aynısı. Yani eskiden hiç adı sanı duyulmayan bu madde TCK’da 80 yıldır duruyor.

2004 yılında Türkiye -birazda AB’nin zorlamasıyla -TCK’sını değiştirirken düşünce özgürlüğüne engel maddeleri temizlemeyi amaçlamıştı. Peki nasıl oldu da bu madde gözden kaçtı.

301 hikayesi şöyle:

Yeni TCK taslağını Meclis Adalet Komisyonunda oluşturulan alt komisyon hazırlamıştı. O komisyondaki uzmanlardan aldığım bilgiye göre taslak hazırlanırken 301. madde yani eski 159. madde gündeme gelmiş. Uzmanlar bu maddenin yoruma açık olduğunu, ileride Türkiye’nin başına bela olabileceğini söylemişler. Komisyonun milletvekili üyeleri bunu kabul edip maddeyi değiştirmişler. Ardından komisyonun CHP’li üyeleri bu maddeyi Atatürk’ün koyduğunu söyleyerek değişikliğe itiraz etmişler. Ak Partili üyeler de uzlaşma yolu olarak eski haliyle kalmasına karar vermişler.

(TCK hazırlanırken tartışmalı maddelerde Adalet Bakanı Cemil Çiçek uzlaşma yolu olarak eski maddelerin aynen kalması yolunu bulmuştu. Benzer şekilde üzerinde uzlaşı sağlanan birkaç madde daha var.)

Hal böyle olunca TCK yenilenmiş ama madde eski kalmış. Yeni TCK’da eski 312. maddenin üstlendiği görevi şimdi 301. madde yürütüyor.

Maddeye itiraz aslında “Türklüğü aşağılamanın” suç olarak ortaya koyması değil -olmamalı da-.
Aslında itiraz maddede muğlaklık olması. Yorumu herkese göre değişmesi.
En yakın örnek Elif Şafak davası. Bir savcı Şafak’ın romanında kullandığı ifadeleri
301. maddeye göre suç olarak kabul edip dava açıyor. Diğer savcı ile aynı binada yan yana odalarda görev yapan bir başka savcı, Şafak’ın 301. maddeye göre suç unsurlarının oluşmadığını düşünüp beraat istiyor. Hukuk yorumlara açık bir bilimdir ama bu kadar birbirine zıt olan yorumlar adalete güveni sarsar.

Türkiye bu tür olayları ilk defa yaşamıyor. Zaman zaman yargının da alet edildiği bu tür tartışmalarda yoruma açık bir madde ile Türkiye ikiye bölünmeye çalışılıyor.
Şimdi Meclis’e düşen bu muğlaklığı düzeltmesi. Dışarıda “ Düşünce Özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmamış bir ülke” algılanmasının önünü alınmalı. Madde düzeltilirken de düşünce özgürlüğünün istismarına da izin verilmemeli. Burada en büyük görev CHP’ye düşüyor. Acaba CHP yöneticilerinin söylediği gibi Sosyal Demokrat bir parti mi? Yoksa solcuların bile eleştirdiği statükocu bir parti mi? Bu maddeye yaklaşım bunu da gösterecek


23.Eylül.2006 12:57:45
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Temmuz 11 YALÇIN KÜÇÜK'TÜR AMA MİDE BULANDIRIR!
Ocak 10 PEKİ DERSHANE NİÇİN HEDEF?
Kasım 19 KUMAR LOBİSİ HORTLADI
Kasım 12 KUMARHANELER NEREYE GİDİYOR?
Kasım 09 GEÇ KALINMIŞ BİR PROJE
Ekim 18 PAZAR GÜNÜ SANDIĞA GİDİYORUZ
Temmuz 23 Barajın da hükmü kaldı
Temmuz 05 İpler HALK'ın eline geçti
Haziran 16 ÖSS'nin sonu geldi mi?
Eylül 23 301 .Madde nereden çıktı?
Eylül 18 Sözleşmeliler başlayamadı
Eylül 14 Kara pazartesi geliyor
Ağustos 18 Gitmek mi zor kalmak mı?
Temmuz 10 Sağda oluşum solda birleşme gayretleri
Haziran 22 ŞEMDİNLİ’nin ardında kalan
Haziran 14 Öğretmen olamayacaklar
Haziran 08 Demokrasi ortak payda
Haziran 02 Yollarda geçen ömürler
Mayıs 09 Deja Vu
Nisan 10 Derdiniz başkaysa onu bilmem
Mart 23 Cehalet en büyük düşmanımız
 
Erdoğan'ın YOUTUBE'da izlediği video
Ergenekon'a Vadi cevabı !
Şehit annesinden vahim iddia
Sekiz soruda hafızanızı TEST edin !
Çinliler yine yaptı yapacağını ! - Foto
Bu kişiyi tanıdınız mı?
Milyonlarca öğrenciye CHP şoku
Çamaşır makinesinin acı sonu!
Flaş - Rektör tutuklandı !
Türkiye için gurur verici teklif
A.Abdulkadiroğlu
CHP’YE BİR EL ATSAK
Bakarsınız bu iş CHP’nin hayrına olur. Denesek mi ?
engin-ardic
Engin Ardıç
MUSTAFA KEMAL RAHİBESİ
Gelin ben size başka bir çarşaftan sözedeyim:
hayrettin-karaman
Hayrettin Karaman
BAŞÖRTÜSÜ DİN EMRİ DEĞİL Mİ?
Sayın Nazlı Ilıcak 12 Kasım tarihli Sabah'ta -şüphesiz iyi niyetle- başörüsü konusunun çözümüne yönelik düşüncesini yazmış.
mehmet-altan
Mehmet Altan
ALEVİLER MHP'YE,TÜRBANLILAR CHP'YE
Bir zaman önce... Bu cümleyi en çok kime yakıştırırdınız? Ya şunu:
murat-yetkin
Murat Yetkin
GÜL-ERDOĞAN: NELER OLUYOR?
Gül ve Erdoğan arasında kriz mi var?
okay-gonensin
Okay Gönensin
TOMBALA VEKİLLER
Bazı tartışmalar çıkış noktalarından uzaklaşıp başka hayırlara vesile olabiliyor.
mustafa-unal
Mustafa Ünal
VELEV Kİ SEÇİM YATIRIMI OLSUN
CHP lideri Deniz Baykal'ın çarşaflı kadınlara parti rozeti takması, siyasetin en sıcak tartışma konusu.