EN SON HABER: (09:06) ŞEVVAL AYININ HATIRLATTIKLARI...     EURO: 1,8460 - 1,8470    DOLAR: 1,3690 - 1,3700
 

TÜRKİYE, IRAK’IN KUZEY’İNDE HANGİ KANALLARDAN İZ

Cumali Çaygeç

Türkiye’yi uydudan yayın yapan televizyonlardan izliyorlar. Peki hangi televizyonlardan?

Türkiye Irak’ın Kuzeyi’nde yakından takip ediliyor. Çünkü, Türkiye bölgeye çok yakın. Bölgeyle hem akrabalık hem de ticari ilişkilerimiz var.

Çok sayıda işadamı bölgede yatırım yaparken binlerce işçi de bölgede çalışıyor. Bölge halkı, Türkiye’den oraya yatırım ya da çalışmak için giden insanlar, Türkiye’deki gelişmeleri, ülkemizi nereden takip ediyor dersiniz? Üzülerek yazıyorum. Maalesef Türkiye’nin hemen yanı başında bulunan ve Türkiye ile içli dışlı olan bölge insanı, Türkiye’yi uydudan yayın yapan televizyonlardan izliyorlar. Peki hangi televizyonlardan? Yine maalesef, bizzat örgütün kanalı veya çok fazla, ya da hiç denetlenmeyen bölgesel ya da uydudaki televizyon kanallarından. Bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bölge insanı, Türkiye sınırları dışında direkt olarak terör örgütü ile bir etkileşim içinde.

Bölge tam bir yayın ablukasında. Halk televizyon yayınlarını genel itibariyle uydulardan takip ediyor. Ve çanak antenler, Nilesat ve Hotbird uydularına çevrilmiş durumda. Bu uydularda da Türk kanalları bulunmuyor. Sokaklarda gezdiğiniz zaman, genellikle işyerlerinde bölgenin yerel kanalları, örgütün televizyon kanalı veya çeşitli Arap kanallarının açık olduğunu görüyorsunuz. Zaten Nilesat’ta bulunan Arap kanallarının bir çoğu müzik yayını yapıyor. Bölge insanı, Arapça ve Kürtçe dillerindeki arabesk, şarkı, türkü ya da ezgilere çekilen konulu kliplerle uyutuluyor.

Azıcık gündemle, dünyadaki gelişmelerle ilgilenen ise, bölgesel kanalların ya da El Cezire’nin esiri oluyor. Yani gelişmeleri oradan takip ediyor. Zaten mecburlar. Çünkü yayın olarak Türkiye’nin hemen hemen hiçbir etkinliği yok. Bölgede yayın yapan Türkmeneli Televizyonu’na da şartlı bakıldığı için, bölge insanı tamamen farklı, kasıtlı yayınların etkisi altında. Sadece bölge insanı mı orada çalışan çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’dan giden işçiler de aynı yayınların etkisinde. Çünkü Türk televizyonlarının izlenebilmesi için çanak antenlerinizi TÜRKSAT’a çevirmeniz gerekiyor. Yani bütün çanak antenlerin çevrili olduğu uydularda henüz hiçbir Türk kanalı bulunmuyor.

Bizim ülkemizde yayın yapan çok sayıda haber kanalı var. Hadi bunları bir kenara bırakalım devletin kanalı TRT neden hemen yanı başındaki bölgede izlenemez? Neden NİLESAT’ta olmaz? Aslında bölgede çok büyük potansiyel var. Orada bulunduğumuz süre içerisinde gördüğümüz kadarıyla örgütün televizyon kanalı ve bölgesel birkaç kanal gün içerinde bu potansiyeli bildiklerinden Türkçe haberler veriyorlardı. Ancak bu haberlere ne kadar güvenebileceğimiz ortada. Türk yayınlarının bölgede izlenebilmesiyle ülkemize nasıl bir sempatiyle bakılacağını, en azından oluşturulmak istenen menfi havanın nasıl kırılabileceğini düşünebiliyor musunuz?

Ne yapılması gerektiği noktasında aslında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın getirmiş olduğu açılım oldukça önemli. Bölgeye yönelik Kürtçe yayın, tüm Irak'ta Türkiye televizyonlarının izlenebilecek duruma getirilmesi gerçekten çok önemli bir adım. Bu sayede oradaki insanlarla iletişim ve etkileşimin sağlanabileceği muhakkak. Bu sayede bölge halkının Türkiye'ye sempati duyacağı ve terör örgütü PKK'ya destek vermeyeceği ya da en aza ineceğine kesin gözüyle bakılabilir. Aksi halde, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta yaşayan Kürtlere yönelik başka bir yöntemle, 'kucaklayıcı bir politika' izlemesi pek mümkün görünmüyor.


25.Kasım.2007 11:40:17
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
SİZDEN GELEN YORUMLAR[1 adet yorum gelmiştir]    
kutadgobilig 26.Kasım.2007 12:44:43

evet bu uydularda neden trt ve samanyolu yok
çok yazık bizelre ki geç kalmışız ama artık olmalı. stv ve shaber olamlı en azından.

 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mart 27 GAZETECİLİĞİ Mİ UNUTTULAR?
Mart 02 PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Şubat 16 IRAK TÜRKİYE’YE ÇOK MU IRAK?
Kasım 25 TÜRKİYE, IRAK’IN KUZEY’İNDE HANGİ KANALLARDAN İZLENİYOR?
Kasım 21 HABUR KAPISI OLMUŞ ÇİLE KAPISI
Kasım 12 BARZANİ’NİN KARARGAHINA GİDERKEN
Kasım 08 IRAK'IN KUZEYİNDE MEDYA OYUNLARI
Kasım 05 TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALIYOR MU?
Ekim 31 BURADAN BAKMAYI DENEDİNİZ Mİ?
Ekim 29 HANGİSİ IRAK'IN KUZEY'İ ?
Ekim 15 DEMEK Kİ ANLATAMAMIŞIZ…
Mayıs 02 YA ÖNLEM ALINMASAYDI?
Nisan 20 Aynı nakarat hep aynı aynı…
Ağustos 12 Osmanlı’nın Büyüklüğünü Bir Daha Görün Diye
Temmuz 27 Görgüsüzlüğün silahla imtihanı
Temmuz 13 Sebze-meyvenin rantını kim yiyor?
Temmuz 08 Duble yollar duble güvenlik
Mayıs 26 Yolculuk nereye böyle?
Şubat 24 Yemen artık yeşeriyor
 


Demirel son sözü söyledi
Yabancı bankaların kredi kazığı
Üçlü istihbarata rağmen baskın gelmiş
Faturası 7 milyon EURO !
Küresel krizin Türkiye'ye faturası
6 komando tugayı, profesyonel oluyor
Ödenek şikayeti ne kadar doğru?
Çin restoranlarında melamin izleri bulundu
Eskişehir'de trafik kazası: 3 ölü
Dağlıca tartışılsa Aktütün’ü yaşamazdık
Metin Yıkar
BANA DOLARI SORUYORLAR
2002-2007 arası Dünya ekonomileri için lale devriydi.
Asım Yıldırım
GENELKURMAY 2. BAŞKANI DİYOR Kİ...
Bir yerlerde yanlış yapılıyor ama nerede?
Musa Savaş
CEBIT BİLİŞİM EURASİA FUARINA NASIL GİTMELİ?
Öncelikle biraz fuarın geçmişinden bahsetmek istiyorum.
ahmet-sahin
Ahmed Şahin
ŞEVVAL AYININ HATIRLATTIKLARI
Ramazan'dan sonra gelen Şevval ayı, bir kısım dinî olayların yaşandığı özel ve güzel bir aydır.
ali-bayramoglu
Ali Bayramoğlu
SARIKAMIŞ'TAN AKTÜTÜN'E…
Bir yazıda şehitlerin, hayatını kaybetmiş genç askerlerin önünde saygıyla ancak bu kadar eğilinir…
bulent-korucu
Bülent Korucu
PARA YOK, CAN VERELİM
Aktütün Karakolu'na yapılan saldırı yüreğimize ateş düşürdü.
cengiz-candar
Cengiz Çandar
BANA 'YENİ BİR ŞEY' SÖYLEYİN
Aktütün, Türkiye'nin "terörle mücadelesi"nde bir "dönüm noktası" olabilecek mi?
ekrem-dumanli
Ekrem Dumanlı
ASIL TUZAK BUDUR
Acımız büyük. 15 vatan evladı şehit edilmiş; nasıl yas tutmayasın.
fehmi-koru
Fehmi Koru
İŞİMİZ KOLAY DEĞİL
Demokrasiler zorlansalar da krizlere karşı tedbir alırlar.
mahir-kaynak
Mahir Kaynak
FARKLI BİR MODEL
Aktütün Karakolu’na yapılan menfur saldırı ve uğradığımız kayıpları değerlendirirken atıfta bulunduğumuz aktörlerin hepsi yerel.
mehmet-barlas
Mehmet Barlas
SATHI MÜDAFAA
Hedef alınan bir karakol değil ülkenin bütünlüğüdür
hasan-cemal
Hasan Cemal
YAZIK, TÜRKİYE’NİN MORALİ YİNE BOZULMAYA BAŞLADI!
Bilgisayarın başına oturuyorum. Omuzlarımda sanki bin ton yük.