EN SON HABER: (00:09) ABD borsasına bakan dopingi...     EURO: 2,0980 - 2,1000    DOLAR: 1,6770 - 1,6790
 

OPERASYONUN ANLAMI VE DEVAMI

İsmet Berkan

Türk Silahlı Kuvvetleri, cumartesiyi pazara bağlayan gece yarısından sonra uzun yılların en kapsamlı hava harekâtlarından birini gerçekleştirdi

Ve sınırın Irak tarafındaki PKK hedeflerini bombaladı. Savaş uçaklarının ardından, görece sınıra daha yakın bölgeler için uzun menzilli toplar devreye girdi, onlar da benzer ve aynı hedefleri vurdu.
Operasyonla, belirlenen askeri hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını, hedeflenen başarının ne kadarının elde edildiğini henüz bilmiyoruz, önümüzdeki dönemde öğrenip öğrenmeyeceğimizi de bilmiyoruz açıkçası. Ancak her operasyon gibi bu yapılanın da hem askeri hem de siyasi hedefleri vardı, siyasi hedefe büyük ölçüde yaklaşıldığını şimdiden söyleyebiliriz.
Neydi o siyasi hedef? Her şeyden önce PKK'nın bölgede yalnız bırakılmasıydı. Baktığımızda, PKK'yı vurmak için gereken istihbaratı ve hava geçiş iznini Amerika'nın verdiğini görüyoruz. PKK eskisine oranla çok daha yalnız demektir artık. Yine baktığımızda Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin operasyonu önlemek için bir şey yapamadığını, operasyondan haberinin olmadığını ve operasyon sonrasında da yapmak zorunda olduğu açıklamalar dışında daha sert veya kışkırtıcı söylemlere girmediğini görüyoruz. Bu anlamda da PKK geçmişe oranla çok daha yalnız.
Bunun yanı sıra dünyanın operasyona tepkisinin de çok sınırlı olduğunu, gösterilen bütün tepkilerde Türkiye'nin terörle mücadele etme hakkının bulunduğunun hatırlatıldığını görüyoruz. Bu anlamda demek Türk diplomasisi de son birkaç ayda dünyayı ikna etmekte çok başarılı işler yapmış.
Ama tabii bu saydığım başarılar Türkiye açısından 'stratejik zafer'ler değil, 'taktik zafer'ler.
Bana göre Türkiye açısından stratejik zafer, Kürt ayrılıkçı terör hareketinin tümüyle ortadan kalkması veya hesaba katılmayacak kadar marjinalleşmesi olacaktır.
Bu stratejik hedefi herkes paylaşıyorsa, meseleye o hedef açısından ve bugün o hedefe olan uzaklığımız veya yakınlığımız açısından yeniden bakmakta fayda var.
Bu sorun, ya PKK'nın kendi kendini tasfiyesi ve her neyi dile getiriyorsa onu siyasi kanallardan dile getirmeye başlamasıyla sona erecek veya PKK'nın marjinalleşmesi, ciddiye alınmayan bir aktöre dönüşmesi yoluyla. Üçüncü bir yol yok.
PKK'nın haklarını savunduğunu iddia ettiği Kürt kökenli vatandaşlarımız açısından baktığımızda, PKK bir yol ayrımında: Ya sorunun bir parçası ya da çözümün.
Türkiye geneli açısından baktığımızda, bu saatten sonra PKK'nın kendini 'çözümün parçası' kılması imkânsız gibi bir şey.
O halde, askeri anlamda, işin güvenlik boyutuyla bu mücadele devam edecek. Ama bu yetmez. Teröristle olduğu kadar o terörü ortaya çıkaran veya sıradan genç insanların kolayca teröriste dönüşmesine imkân tanıyan yapının da Türkiye'nin 'mücadele gündemi'ne gelmesi gerek. Yani ekonomik ve sosyal önlemlerin Türkiye'nin sivil güçleri tarafından acilen devreye sokulması, özgürlükler ortamının parlamentonun alacağı kararlarla pekiştirilip derinleştirilmesi ve genişletilmesi, eşitliği bozucu uygulamaların birer birer ortadan kaldırılıp vatandaşla PKK arasındaki mesafenin açılması gerekiyor.
Türkiye'nin orta ve uzun vadeli stratejisi bundan başka bir şey olamaz. PKK sorunundan kurtulmanın yolu Kürt sorununu hafifletmekten geçiyor.
Başarılı askeri operasyonun devamı mutlaka Kürt sorununu hafifletici önlemlerle gelmeli.


18.Aralık.2007 09:55:23
yorum yaz gönder yazdır puanla
Hakaret, küfür içeren ve imla kurallarına uymayan yorumlar yayınlanmamaktadır.
 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kasım 07 OBAMA’SINI ARAYAN ÜLKE
Ekim 24 KABULLENMESİ ZOR AMA...
Ekim 23 HALKTAN KORKANLAR VE KORKMAYANLAR
Ekim 16 AKTÜTÜN’DE NE OLDU, NE OLMADI?
Ekim 01 KRİZ TÜRKİYE'YE NASIL GELİR?
Eylül 08 HAYIRLARA VESİLE...
Ağustos 28 BİRBUÇUK KUTUPLU DÜNYAYA DEVAM
Ağustos 20 BUGÜN AB İÇİN NE YAPTIN?
Ağustos 17 ERGENEKONCULAR ŞİMDİ NE DÜŞÜNÜYOR ACABA?
Ağustos 16 ERGENEKON VE ASKER
Ağustos 09 KAFKASYA’DA KAN AKIYOR
Ağustos 07 HUKUK DEVLETİ Mİ DEDİNİZ?
Temmuz 28 DANIŞTAY VE CUMHURİYET BAĞLANTISI
Haziran 07 SİSTEM DUVARA ÇARPINCA...
Haziran 06 YARGIÇLAR DEMOKRASİSİNE HOŞ GELDİNİZ!
Mayıs 13 DEMOKRASİ KURMAK
Nisan 23 MANASIZ BİR TARTIŞMA
Nisan 22 CHP'DEN NEDEN ÜMİDİ KESTİM?
Nisan 10 ERGENEKON'UN YAKIN TARİHİ (6)
Nisan 04 ERGENEKON'UN YAKIN TARİHİ
Nisan 01 BOŞ BİR BEKLENTİ YARATMAK
Mart 22 KÜÇÜK-BÜYÜK ERGENEKONLAR
Mart 20 TEK YOL DEMOKRASİ
Mart 17 İDDİANAMEYİ OKURKEN...
Mart 15 KAPATMAK ÇÖZÜM MÜ?
Mart 06 CHP NEYİN PEŞİNDE?
Ocak 04 SİGARANIN DUMANI
Aralık 31 YILIN OLAYI NEYDİ?
Aralık 29 BENAZİR'DEN SONRA PAKİSTAN
Aralık 22 LAİK SİYASET YETER Mİ?
Aralık 18 OPERASYONUN ANLAMI VE DEVAMI
Aralık 03 HÜKÜMETİN ALEVİ AÇILIMI MI?
Aralık 01 SOSYAL GÜVENLİĞİ KİMSE KONUŞMAYACAK MI?
Kasım 28 İLELEBET PAYİDAR KALACAK MIYIZ?
Kasım 22 DEMOKRASİYLE YENMEK
Kasım 19 ŞU 'KAPSAMLI ÇÖZÜM PLANI'NI AÇIKLAYIN ARTIK
Kasım 17 'KAHROLSUN' DEMEKLE...
Kasım 13 DİYARBAKIR'IN BAĞLAR'I
 
ABD borsasına bakan dopingi
Şehit annesinden vahim iddia
Ergenekon'a Vadi cevabı !
Sekiz soruda hafızanızı TEST edin !
Çinliler yine yaptı yapacağını ! - Foto
Bu kişiyi tanıdınız mı?
Milyonlarca öğrenciye CHP şoku
Çamaşır makinesinin acı sonu!
Flaş - Rektör tutuklandı !
Türkiye için gurur verici teklif
A.Abdulkadiroğlu
CHP’YE BİR EL ATSAK
Bakarsınız bu iş CHP’nin hayrına olur. Denesek mi ?
engin-ardic
Engin Ardıç
MUSTAFA KEMAL RAHİBESİ
Gelin ben size başka bir çarşaftan sözedeyim:
hayrettin-karaman
Hayrettin Karaman
BAŞÖRTÜSÜ DİN EMRİ DEĞİL Mİ?
Sayın Nazlı Ilıcak 12 Kasım tarihli Sabah'ta -şüphesiz iyi niyetle- başörüsü konusunun çözümüne yönelik düşüncesini yazmış.
mehmet-altan
Mehmet Altan
ALEVİLER MHP'YE,TÜRBANLILAR CHP'YE
Bir zaman önce... Bu cümleyi en çok kime yakıştırırdınız? Ya şunu:
murat-yetkin
Murat Yetkin
GÜL-ERDOĞAN: NELER OLUYOR?
Gül ve Erdoğan arasında kriz mi var?
okay-gonensin
Okay Gönensin
TOMBALA VEKİLLER
Bazı tartışmalar çıkış noktalarından uzaklaşıp başka hayırlara vesile olabiliyor.
mustafa-unal
Mustafa Ünal
VELEV Kİ SEÇİM YATIRIMI OLSUN
CHP lideri Deniz Baykal'ın çarşaflı kadınlara parti rozeti takması, siyasetin en sıcak tartışma konusu.