EN SON HABER: (00:01) İşte mahkeme raportörünün görü...     EURO: 1,9390 - 1,9410    DOLAR: 1,2540 - 1,2550
 

EN AZ 10 YIL DAHA MI?



Nur Vergin fırtınası devam ediyor.

Mine Şenocaklı'nın Vatan için yaptığı mülakatta söyledikleriyle Prof. Dr. Nur Vergin, boy hedefi olmuş durumda. Sütunlar kıvranıyor ve okur e-mailleri ateş püskürüyor.

Vatan'ın internet sayfasında, mülakatın altına konan e-mailler, mahalle baskısının laikçesinin boyutlarını sergileyecek bir saldırganlık içeriyor. Bunlar, Türkiye için beklenmedik şeyler değil.

Ezber bozdunuz mu, fanatizmin damarına basmış olur, öfke tufanlarına maruz kalırsınız. Nur Vergin'in, Say fırtınası eserken beklenmedik bir çıkış yaptığı bir gerçek. Hele şu, "AKP en az 10 yıl daha iktidarda kalır" sözü her kulisi hareketlendirecek bir kışkırtıcılık taşıyor.

Diyor ki Prof. Dr. Vergin: -Önemli bir dış politika hatası yapmazlarsa en az 10 yıl daha iktidarda kalırlar.

-Çünkü bir sürü parti, particik var ama, halkın önüne bir proje, bir hedef, bir vizyon koyan muhalefet partisi yok. Siyasi güçler, halkı motive etmekten yoksun. Prof. Vergin, AKP için handikap olarak zikrettiği "önemli dış politika hatası" olarak da, "Batı'ya sırt çevirme"yi ve "Türkiye'yi Ortadoğululaştırma" yı görüyor. (Vatan, 2 Ocak 2008)

Benzeri bir görüş, Taraf gazetesinde Doç. Dr. Tanju Tosun tarafından Demokrat Parti'nin tahlili çerçevesinde ifade edilmiş. Diyor ki Doç. Tosun: "Temsiliyet ilişkisi, kültür, siyaset, ekonomiye dair tahayyül ve yönelimleriyle kök salmakta olan AKP karşısında, onu denetleyebilecek, ona alternatif olacak bir oluşum maalesef yok." (Taraf, 3 Ocak 2008)

Tabii ki bunları, bu bilim adamları bir AKP güzellemesi olarak zikretmiyorlar. Bunlar Türkiye'nin bugününe, yarınına yönelik siyaset tahlilleri, öngörüleri. Hatta Tanju Tosun, değerlendirmesine "maalesef"i eklemiş, çünkü bu alternatifsizliğin, bizzat AKP için negatif nitelik taşıdığını düşünüyor. "Bu durum, diyor, AKP'yi çoğulcu sistem içinde tekilci bir siyasi makineye dönüştürüyor, AKP'nin kendi içinde demokrasisini sığlaştırıyor ve AB eksenindeki demokratikleşme projelerinde daha isteksiz ve iddiasız olmasına yol açıyor." Her iki bilim adamı, Ak Parti'nin siyasetin ana çekim merkezi haline gelmesinin altını çizerken gerçekte "muhalefet" zaafına işaret etmiş oluyor.

Bu değerlendirmeler, 22 Temmuz gibi, daha 6 ay önce yapılan ve oylarını yüzde 12 oranında artıran Ak Parti'nin ikinci hükümetine imkan veren bir seçimin ardından yapılıyor. Yani 4.5 yıl sonrası için yapılıyor. Yani 4.5 yıl sonrasında bile çekim merkezi olacak bir Ak Parti ve 4.5 yıl sonrasında bile sıçrama ümidi vermeyen bir muhalefet öngörülüyor. Bu değerlendirmeye ben de katılıyorum.

Nur Vergin gibi "10 yıl daha..." demedim, "siyasette bir hafta çok uzun süre" sözünün geçerli kabul edildiği Türkiye siyaseti için 10 yıl, gerçekten çok uzun bir süre, ama ben de "Bu gidişle Ak Parti üçüncü defa hükümeti kuracak gibi" görüşünü kendi içimde seslendirdim, özel ortamlarda ifade ettim. Ben, ikinci ve üçüncü iktidar dönemlerinin iyi değerlendirilmesi, yorgunluk - heyecansızlık - performans düşüklüğü ve sapmalar yaşanmaması durumunda Türkiye için önemli sıçramalar sağlayabileceğine inancımı dile getirdim.

Evet, doğru, iktidar alternatifi bir muhalefet yok. Ne CHP, ne MHP...

DTP zaten marjinal bir oluşum. DP ile ilgili tartışmalar genel başkan arayışları halinde medyanın yan kulvarında sürüyor. Arkeolojik girişimler yanında, genç simaların hayat öpücüğü umutları konuşuluyor. Ama zor.

Çünkü Ak Parti oluşumu, muhtemel DP tabanını da kapsama alanı içinde görerek gerçekleşmiş. Ayrıca Ak Parti oluşumu, CHP'nin laikçi ve miras yoluyla gelen oyları dışında, sol politikalar ümidiyle orada bulunan toplum kesimlerini de kapsama alanı içinde görüyor.

Ak Parti'nin MHP dünyasına mesajları var, bir ölçüde etkili oluyor. DTP dünyasına mesajları var, önemli ölçüde etkili oluyor. Mahalli yönetim, Ak Parti'nin özel ihtisas alanı. 2009'da mahalli yönetim seçimlerinde bir ara sıçrama söz konusu...

Bu durumda ne olacağı belli değil mi? Dış politikada hata ihtimali var mı?

Ak Parti hükümetinin dış politika mutfağının önemli unsuru olan Ahmet Davudoğlu'nu CNN Türk'te dinledim. Özetle şunu söylemek mümkün: Ak Parti, dış politika alanında, yola çıktığı günlerden çok daha sağlıklı bir zeminde bulunuyor.

Türkiye diri bir istikrarla yürürse, önümüzdeki 5 yıllarda çok yükseğe tırmanabilir. Ak Parti burada tarihi bir role sahip olabilir.


04.Ocak.2008 09:13:40
yorum yaz gönder yazdır oy ver
 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mayıs 09 AB İLE YANLIŞ DANS
Mayıs 07 AKP NEYE HAKİM?
Nisan 29 ÜZMEZ KİMİ BAĞLAR?
Nisan 23 CHP DEMOKRAT OLABİLİR Mİ?
Nisan 18 ABUKLUKLAR SÜRECİ
Nisan 12 İKİ KİŞİNİN ÖZEL SINAVI
Nisan 11 ÜÇ GENERALE ÇAĞRI
Nisan 10 BARROSO’YU DA KAPATALIM!
Nisan 08 ORDU NE DÜŞÜNÜYOR?
Nisan 05 BİZ BUNU NEDEN YAPTIK?
Nisan 04 MUHAFAZAKÂR KİTLELER DÖVÜLÜNCE...
Nisan 03 İDDİANAME VE SAVUNMA
Mart 26 AYM NASIL KURTULUR?
Mart 25 ERGENEKON'UN DERİNLİĞİ
Mart 22 “....MİLLET TEFERRUATTIR”
Mart 21 SAVUNMA STRATEJİSİ
Mart 20 VAZİYET-İ UMUMİYE DEYİNCE...
Mart 13 SENARYO MU ÇÖZÜM ARAYIŞI MI?
Mart 11 DEMİREL STANDARDI
Mart 08 OLMAZLARI KONUŞMAK...
Mart 07 SARIKAMIŞ'TAN KIBRIS'TAN BUGÜNE...
Mart 06 DANIŞTAY KARARINDA BİR BAŞKA BOYUT
Mart 05 ASKERİ BOYUTTAN DAHA ZOR OLAN...
Mart 01 26'NCISI OLACAK MI?
Şubat 29 DİN FAKTÖRÜ
Şubat 28 ÖCALAN SÜRECİ
Şubat 27 KEŞKE, KEŞKE, AMA...
Şubat 26 DTP-PKK KÖRLÜĞÜ
Şubat 23 OPERASYON REHAVETİ VE TEHLİKE
Şubat 22 MECLİS'E YOKLUK MÜHRÜ MÜ?
Şubat 21 BU YASAK SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ?
Şubat 20 AK PARTİ'YE MESAFELİ DURUNCA...
Şubat 19 GERİLİM KİMİN İŞİNE YARAR?
Şubat 16 ASLA VE KAT'A!
Şubat 15 DEMİREL- CİNDORUK: ARAFTAKİLER
Şubat 12 CHP ARTI...
Şubat 09 FATMA NİNE'NİN SAÇININ TELİ
Şubat 08 'YASAK’TAN BAŞKA BİR SÖZ
Şubat 07 MİLLET LAİKLİK YORUMU YAPABİLİR Mİ?
Şubat 06 OSMAN ŞİRİN'İ VE BAYKAL'I DİNLERKEN...
Şubat 02 LAİK ŞEYHÜLİSLAMLAR
Şubat 01 GÜLÜNÇLÜĞÜ SORGULARKEN...
Ocak 31 REKTÖRLER VAK’ASI
Ocak 30 ATATÜRK'Ü KORUMAK!
Ocak 29 YA BU ÇETEYE NE DERSİNİZ?
Ocak 26 HANGİ "DERİN"LİKLE BOĞUŞUYORUZ?
Ocak 25 DERİN DEVLET BU MU?
Ocak 24 MHP VE BAŞÖRTÜSÜ
Ocak 22 ASKER VE BAŞÖRTÜSÜ
Ocak 19 HANGİ SEMBOLE KARŞISINIZ?
Ocak 18 ÇOK AYIP ALİ KIRCA!
Ocak 17 ÇARPITMA VE KIŞKIRTMA
Ocak 16 SİYASİ SİMGE VEYA DEĞİL
Ocak 12 SİYASİ ÇÖZÜM NE?
Ocak 11 ALEVİ SORUNUNU KİM ÇÖZECEK?
Ocak 10 BİR TEKLİF
Ocak 08 KAOSUN GÖBEĞİNDE DTP
Ocak 05 AMERİKA İLE EŞİT İLİŞKİ
Ocak 04 EN AZ 10 YIL DAHA MI?
Ocak 03 FAZIL SAY'IN MİLİTAN ÜSLUBU
Ocak 01 HELE ŞÜKÜR!
Aralık 29 TÜRKİYE’DEN PAKİSTAN’A BAKARKEN...
Aralık 28 KUNDAKLANAN ARAÇLAR KİMİN?
Aralık 27 O ZİHNİYETLE OLMAZDI
Aralık 26 KAÇ KİŞİ ÖLMELİYDİ?
Aralık 25 KİM SÖYLEMİŞ BUNLARI?
Aralık 22 YİĞİDİ ÖLDÜR, HAKKINI YEME
Aralık 18 DTP MESAJI ALDI MI?
Aralık 14 CHP’Yİ ELE GEÇİRECEKLER!
Aralık 12 TAM ZAMANI DİYORUM, ÇÜNKÜ...
Aralık 11 HEPİMİZ ÖKSÜZÜZ
Aralık 07 DEMİREL BİLE GEÇSE
Aralık 06 İFLAH OLMAZ BİR YOL
Aralık 05 BAŞÖRTÜSÜ: ANKETİN DOĞRU YORUMU
Aralık 04 AH BU JURNALLER
Kasım 30 İÇKİSİZ OLMAZ ABİ
Kasım 28 ŞİDDET VE KALP GÖZÜ
Kasım 27 ASKERİ YAKLAŞIM TEKLİYOR
Kasım 23 ZAMANLAMA
Kasım 22 'TEK'LERİN İRDELENMESİ...
Kasım 20 MUŞ-DİYARBAKIR HATTINDA İKİ GÜN
 



İşte mahkeme raportörünün görüşü
Böyle memur görülmedi!
Erdoğan seçilir, Gül Kalır
Tesettüre girmedim ama...
Bu kadarına da pes artık!
İşte T.Ö'nün yeni kanalının adı !
367'nin mucidine inanılması zor ödül!
Başbakan Hakan'a nasıl takıldı?
Paksüt neden telaşlandı ?
Abdülhamit'in indirilişi kutlanacak
Ahmet Böken
SATILIK DAVA
Son perdeyi izlerken sizin de içiniz kalktı mı?
Fatih Akalan
BİR “KADEH” YALAN
Hürriyet'in manşeti üzerine
Erhan Topal
PABUCU DAMA ATILMAYAN KAÇ KİŞİ VAR?
Dünya bir ekonomik bunalım içinde. Kriz senaryolarının ardı arkası kesilmiyor.
Bülent Korucu
PAKSÜT OLAYININ ÖNEMLİ AYRINTILARI
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt, gündeme bomba gibi düştü.
Mehmet Altan
KRİPTO ŞİFRELERİ
Kripto, Fransızca bir kelime...
Şamil Tayyar
YSK BAŞKANI AÇIKLADI
Önceki gün AK Parti hakkındaki kapatma davasına bağlı olarak oluşacak siyasi senaryoları yazmıştım.
Tamer Korkmaz
DEVRİMCİ GENÇLERE BOMBA ATTIRANLAR
Deniz Gezmiş idamı hak edecek bir suç işlememiş olabilir ama Gezmiş bir milli kahraman da değildir.