EN SON HABER: (20:48) Kartal UEFA'da tur arıyor / CA...     EURO: 1,7540 - 1,7550    DOLAR: 1,1850 - 1,1860
 

SİVİL ANAYASA BU BAHARA MI?

Bülent Korucu

Hakkındaki şikâyetler ayyuka çıkan 12 Eylül Anayasası nihayet değişecek.

Donanımları herkesçe kabul edilen bilim heyetinin taslağını, AK Parti son haline getirmeye çalışıyor.
İlk defa 'sivil' anayasamız olacak. Sivilden maksat, üniformalı olmayanlar tarafından kaleme alınması değil. 61'de, 72 revizyonunda ve 82 yapımında kalem sivillerin elindeydi. Ama zihniyet ve öncelikler sivil olmadığı için anti demokratik ve militarist anayasalar olmanın ötesine geçemediler. Gündemde olan hazırlık, sivil beyinlerin ürünü olduğu ölçüde 'demokratik' nitelemesini hak edecek. Ergun Özbudun başkanlığındaki bilim kurulu belli ön kabulleri olan, kendilerince doğru anayasayı yazmaya çalıştılar. Hareket noktaları ve olmazsa olmazları, parlamenter sistem. Hocaların tercihlerine duyulan saygı, farklı alternatifleri konuşmaya engel değil. Bence AK Parti iki ayrı kurula farklı metinler hazırlatmalıydı. İkinci grup başkanlık ya da yarı başkanlık ön kabulünden hareket etmeliydi. Madem anayasayı yazmıyor, yapıyoruz; hiçbir tabu konu olmadan her şey konuşulmalı.

Parlamenter sistemin alternatiflerini Türkiye uzun zamandır fısıltı halinde konuşuyor. Merhum Turgut Özal, başkanlık sisteminin tartışılması için hem önayak oldu, hem de uygun zeminler oluşturmaya çalıştı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise Fransa modelinden yararlanabileceğimizi düşündü. Devletin yeniden yapılanması projesi adı altında fikir egzersizleri yaptırdı. Fransız uzman Jean Picq'i getirterek seminerler verdirdi. Merkez sağın gönlünün bir tarafı hep başkanlık sisteminde oldu. Sol partiler ise sağ seçmenin ağırlığından ürkerek uzak durdu. Artık ok yaydan çıktığına ve cumhurbaşkanını halkın seçmesi referandumla kesinleştiğine göre solun korkusu da anlamsızlaştı. Neden illa parlamenter sistem diye dayatılıyor? Alternatifleri, hiç olmazsa değerlendirmeye alınmalı. Bu bir fırsattır, konuşup hayır da denilebilir. Hiç adı geçmeden süreç tamamlanırsa üç-beş yıl sonra pişman olabiliriz. Ancak iş işten geçmiş olur, zira bu yoğunlukta bir çalışmayı 15-20 yıl geçmeden tekrarlamak mümkün olmaz.

Anayasa yaparken düştüğümüz önemli hata, tepkisellik. Hepsi bir öncekine reaksiyon şeklinde ortaya çıktı. Yine aynı hataya düşmemeliyiz. Mesela 82 Anayasası'nın öngördüğü sorumsuz ama yetkili cumhurbaşkanını haklı olarak eleştirdik. Yeni taslak ise sorumlu, hesap sorulabilen; fakat yetkisiz cumhurbaşkanı öneriyor. Eski tabirle ifrat ile tefrit arasında gidip geliyoruz. Halkın seçmesi ve ikinci kez seçilme hakkı ile siyasi sorumluluk ve denetim mekanizması getiriliyor. Tek başına yaptığı işlemlerin yargı denetimine açılması ve ferdi suçlarda yasama dokunulmazlığı hükümlerine tabi kılınması ile adli sorumluluk kapsamına alınıyor. Buna karşılık yetkileri neredeyse tamamen budanıyor. Örnek olarak İngiltere Kraliçesi veriliyor. Sanki bizde aristokrasi varmış ve cumhurbaşkanlığı babadan oğula geçiyormuş gibi. Bu yetkilerle mücehhez cumhurbaşkanını halkın seçmesine de gerek yok, ikinci kez seçilme seçeneğine de. Yargının siyasallaşmaması için dış müdahalelere kapanması, kulağa hoş geliyor. Siyasallaşmış bir yargının kendi kendini arındırmasını beklemek, fazla hayalcilik olmaz mı?

Başlarken sivil anayasa diye söz ettik, fakat taslaktaki bir durum kafamı karıştırdı. Askerlerin, bilhassa Genelkurmay başkanının yargılanması ile ilgili madde için son sözü Başbakan Tayyip Erdoğan söyleyecekmiş. İdarenin bütün icraatları yargı denetimine tabi olacak derken, başbakanın, cumhurbaşkanının yargısal denetimi tartışılmazken, bu konudaki hassasiyeti anlayamadım. Yoksa sivil anayasa başka bahara mı?


11.Ocak.2008 07:09:56
yorum yaz gönder yazdır puanla
 
  
 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağustos 22 YARSAV BAŞKANI ASKERE ALINACAK MI?
Ağustos 19 ERGENEKON'LA AÇILAN GÜNEYDOĞU FIRSATI
Ağustos 15 ABDÜLLATİF ŞENER'İN ENGELLİ KOŞUSU
Ağustos 12 13 NUMARALI OYUNCU GÜRCİSTAN MI?
Ağustos 05 AK PARTİ PSİKOLOJİK SAVAŞI KAYBETMEMELİ
Ağustos 01 BÜYÜKANIT'IN NE SÖYLEMESİNİ İSTERDİNİZ?
Temmuz 25 İTTİHATÇILIK VE ERGENEKON
Temmuz 15 BAŞSAVCI NE DEDİ?
Temmuz 14 TURNUSOL KÂĞIDI OLARAK ERGENEKON
Temmuz 08 YARSAV'IN BAŞKANI KİM OLMALI?
Temmuz 01 PARLAMENTO'NUN DARBE İLE İMTİHANI
Haziran 24 DARBELERDE TAK-ŞAK DÖNEMİ BİTTİ!
Haziran 20 SAFİYE'NİN YERİNDE OLMAK İSTER MİYDİNİZ?
Haziran 16 KÖPEKLER VE BAŞÖRTÜLÜLER GİREMEZ!
Haziran 08 MİNARENİN ŞEKİL KILIFI
Haziran 06 YARGIÇLAR CUMHURİYETİNİN İLANI
Mayıs 31 HAYSİYET CELLÂTLARININ YÜZÜ KIZARACAK MI?
Mayıs 20 MAJESTELERİNE SAYGINIZ SONSUZ, YA CUMHURBAŞKANI'NA?
Mayıs 17 SUUDİ KRAL İLE İNGİLİZ KRALİÇESİ ARASINDAKİ FARK
Mayıs 16 PAKSÜT OLAYININ ÖNEMLİ AYRINTILARI
Mayıs 09 AK PARTİ 28 NİSAN'I UNUTMAMALI
Mayıs 02 HUDSON'DAN TAKSİM'E YOL GİDER!
Nisan 23 BAYKAL DA BİN PİŞMAN AMA...
Nisan 18 ŞİŞTT! AKILLI OLUN NOKTA'YI UNUTMAYIN
Mart 29 BABACAN'IN YERİNDE OLMAK İSTEMEZDİM
Mart 21 ANAYASA MAHKEMESİ NE YAPAR?
Mart 15 YARGININ TÜRK RULETİ
Mart 07 ORDU-SİYASET İLİŞKİSİNDE YENİ DÖNEM
Şubat 29 ANLAMIYORUM
Şubat 01 BAŞÖRTÜSÜ ŞEKLİNİ BAYKAL BELİRLESİN!
Ocak 29 BAŞÖRTÜSÜNDE 'SİMGE' SAFSATASININ SONU
Ocak 11 SİVİL ANAYASA BU BAHARA MI?
Ocak 04 YILBAŞI TACİZCİLERİ DİNDAR OLABİLİR Mİ?
Aralık 21 'ÇOK ŞÜKÜR İMAM HATİPLİ DEĞİLİM'
Kasım 16 SİLAHSIZ KUVVETLERİN İLK ANAYASASI
Kasım 13 KUZEY IRAK'A EĞİTİM ÇIKARMASI
Kasım 09 PSİKOLOJİK HARP VE BEŞİKTAŞ
 
Zekeriya Beyaz'a büyük darbe !
İşte Aslan'ı yıkan ofsayt gol ! - İZLE
Haşim Kılıç'tan son açıklama !
Tuncay Özkan'ı şok edecek bilgiler !
Bu ot ne sıkıntı bırakıyor ne gerginlik !
Ağır hakaret !
O düğünün sırrı ortaya çıktı !
Ferda Paksüt TEK KELİME etti
Erçetin: Başbakan'a şarkı söylemem !
CHP yine Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
Ahmet Böken
BAYAN PAKSÜT YARGIYA GÜVENMİYOR MU?
Gelin sizinle birlikte bir uygulama yapalım.
C. Tayyar Kala
MHP'NİN TEKLİFİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli uzun süren sessizliğini basın toplantısıyla bozdu.
Asım Yıldırım
ALKOLLÜ SÜRÜCÜLER İÇİN ÖNLEMLER
Bu iş sadece eğitimle olmayacak.
A.Abdulkadiroğlu
CANDAN ERÇETİN'E YAKIŞMADI
Atatürk yine kurtardı. Yoksa Candan Hanım Başbakan’a şarkı söylemek zorunda kalacaktı !
ergun-babahan
Ergun Babahan
FIRSATI KAÇIRMAMAK
Türkiye'nin mevcut yapıyla sağlıklı bir biçimde yoluna devam edemeyeceği ortak bir görüş noktası.
fehmi-koru
Fehmi Koru
YENİ DÖNEMDE MEDYA
MHP bunu hep yapıyor. Hep yaptığı, olumlu davranır görünüp gerçek anlamda demokratikleşmeyi sekteye uğratmak...
huseyin-gulerce
Hüseyin Gülerce
ÇANKAYA'DAKİ GÜL'ÜN İLK YILI
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz yıl bugün seçilmişti. Çankaya'da tam bir yılını doldurdu.
ibrahim-ozturk
İbrahim Öztürk
GERÇEK GÜNDEME ODAKLANMAK
Sayın Başbakan! Zor şartlarda, kıt kaynaklarla, adil ve millet lehine ülke yönettiğinize inanıyorum. Ancak iktidar yıpratır.
ismet-berkan
İsmet Berkan
BİRBUÇUK KUTUPLU DÜNYAYA DEVAM
Şimdi size bir komplo teorisi anlatmaya çalışacağım.
mehmet-altan
Mehmet Altan
KİM O ?
Rusya Gürcistan’ı parçalıyor... Türkiye’yi de tekmeliyor... Nasıl mı?