EN SON HABER: (00:01) İşte mahkeme raportörünün görü...     EURO: 1,9390 - 1,9410    DOLAR: 1,2540 - 1,2550
 

ALEVİLER VE “BEKLE DE GÖR”



Türkiye üzerine hesap yapanların hesabı başka


Türkiye üzerine hesap yapanlar, bırakın siyasi iktidarın Alevi vatandaşlarının dertlerini dinleyip çözüm aramaya çalışmasını, biri Sünni diğeri Alevi iki kişinin bile el sıkışmasına razı değiller. Neden?

Çünkü;

Birinci sebep; her iki taraf sui-niyetli de olsa, bir araya geldiklerinde birbirlerini tanıma ve anlama imkan ve ihtimalleri var.

İkinci sebep; şer odakları, yıllar hatta yüzyıllar vererek yalan ve iftiralarla oluşturdukları Alevi Sünni ayrışmasında en başa dönebilirler.

Üçüncü sebep; AK Parti Hükümeti’nin Alevi vatandaşların isteklerine kulak kabartıp, dikkate alması ve çözmeye çalışması, Alevilerin problemleri üzerinde filizlenmeye çalışan ideolojik ve siyasi hiziplerin ellerindeki tek sermayeyi de kaybetmeleri anlamına gelir.

Dördüncüsü; yine Alevi gençlerini arka bahçe gören ideolojik sol ve ateist örgütler tabanlarını kaybeder.

Bu nokta, Aleviler için de, Türkiye’yi oluşturan diğer kesimler için de eğri oturup doğru konuşma zamanı. Şimdi birileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın alevi açılımının, siyasi mi yoksa gerçekten samimi mi olduğunu bir sonuca bağlamaya çalışıyor. Bu aşamada cevabı bulunacak soru bu mu, tartışılır.

İftar buluşmasının altında oy kaygısı arayanları Türkiye adına iyi niyetli görmek zannımca mümkün değil. Çünkü Başbakan’ın çabasına “siyasi” yaftasını vurup çığırtkanlık yapmadan önce, uygulanacak taktik basit. Bekle ve gör. Olmazsa istediğin kadar bağırabilirsin. Ki o zaman mücadeleni haklı olduğun da ispatlanmış olarak yaparsın.

Peki devlet hangi Alevilerin problemlerini çözecek?

Alevi vatandaşlarımızı üç kısma ayırmak mümkün. Aleviliği İslam, dolayısıyla da Hazreti Ali’yi Veliyullah olarak önder kabul eden asıl Aleviler. İkinci kısım Ali’siz bir Alevilik peşinde koşup, Alevileri ideolojik örgütlere yönlendirenler. Üçüncü kısım ise Aleviliğin temellerini Lev’ilikle, İsevilikle ya da Musevilikle irtibatlandırarak, İslam’la bağını koparanlar.

Türkiye’deki alevi nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan kesim yani gerçek aleviler, devletin kendilerine sahip çıkmasını istiyor. Bunun için de onlara ait kitaplar basılsın, alevi gençleri, alevi olarak yetiştirilsin ve cem evleri boşalmasın diyorlar. Yani diğer iki grubun alevi gençlerini kandırmalarından rahatsızlar.

Alevi dedelerinin ve önde gelenlerinin hükümetle el sıkışması da diğer iki grubu rahatsız ediyor. Neden, yukarıda belirttiğimiz dört sebepten.

Sonuç olarak Türkiye değişiyor. Bütün toplum, doğu ve batısıyla, Alevi-Sünni’siyle, Türk ve Kürt’üyle bir uzlaşma köprüsü üzerinde. Kim ne derse desin her açılım, her diyalog çabası, her kucaklaşma Türkiye’ye çok şey kazandıracak.


16.Ocak.2008 10:24:22
yorum yaz gönder yazdır oy ver
 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mayıs 12 ANNEME MEKTUP
Mart 18 SANIĞIN İDAMINA YARGILAMANIN DEVAMINA…
Mart 11 ALLI TURNAM SELAM SÖYLE
Mart 06 SAHİPSİZLERİN ÜLKESİ FİLİSTİN
Mart 03 TEZİÇ’İN “N.A.H” FELSEFESİ
Şubat 27 MEDYAYA ACİL KAOS ARANIYOR!
Şubat 25 “ANNE!!! POLİS AMCANIN, ELLERİ SICACIKMIŞ”
Şubat 12 BAŞÖRTÜSÜNDEN SONRASI TUFAN DEĞİL. RAHAT OLUN
Şubat 06 İDO’NUN YAPTIĞINI CHP’Lİ YAPMAZ
Şubat 01 BAŞÖRTÜSÜ VE DİNOZOR ÖZGÜRLÜĞÜ
Ocak 19 İLAHİ EVREN PAŞA
Ocak 17 ALTUNİZADE-MERTER HALK PAZARI
Ocak 16 ALEVİLER VE “BEKLE DE GÖR”
Ocak 10 TİMSAH GÖZYAŞI ACILARI DİNDİRMİYOR
Nisan 16 Otuz Üç Can
 



İşte mahkeme raportörünün görüşü
Böyle memur görülmedi!
Erdoğan seçilir, Gül Kalır
Tesettüre girmedim ama...
Bu kadarına da pes artık!
İşte T.Ö'nün yeni kanalının adı !
367'nin mucidine inanılması zor ödül!
Başbakan Hakan'a nasıl takıldı?
Paksüt neden telaşlandı ?
Abdülhamit'in indirilişi kutlanacak
Ahmet Böken
SATILIK DAVA
Son perdeyi izlerken sizin de içiniz kalktı mı?
Fatih Akalan
BİR “KADEH” YALAN
Hürriyet'in manşeti üzerine
Erhan Topal
PABUCU DAMA ATILMAYAN KAÇ KİŞİ VAR?
Dünya bir ekonomik bunalım içinde. Kriz senaryolarının ardı arkası kesilmiyor.
Bülent Korucu
PAKSÜT OLAYININ ÖNEMLİ AYRINTILARI
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt, gündeme bomba gibi düştü.
Mehmet Altan
KRİPTO ŞİFRELERİ
Kripto, Fransızca bir kelime...
Şamil Tayyar
YSK BAŞKANI AÇIKLADI
Önceki gün AK Parti hakkındaki kapatma davasına bağlı olarak oluşacak siyasi senaryoları yazmıştım.
Tamer Korkmaz
DEVRİMCİ GENÇLERE BOMBA ATTIRANLAR
Deniz Gezmiş idamı hak edecek bir suç işlememiş olabilir ama Gezmiş bir milli kahraman da değildir.