EN SON HABER: (00:01) İşte mahkeme raportörünün görü...     EURO: 1,9100 - 1,9110    DOLAR: 1,2290 - 1,2300
 

DİN FAKTÖRÜ



Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadele'de "Din faktörü" nü çok önemsemişti.

Camilerde hutbe okumuş, din alimleri ve şeyhlerle birlikte hareket etmişti.

Halk öyle örgütlenmişti. Memleketin birçok yerinde Kuvay-ı Milliye teşkilatları, müftüler tarafından oluşturulmuştu. İlk Büyük Millet Meclisi açılırken de Hacı Bayram Camii'nden başlayan merasimler, Salavat-ı Şerifeler, Tekbirler, Buhar- i Şerifler, dualar okunarak gerçekleşmişti. Sonraları, Kemalist söylem, sistem içinde dinin alanını daraltırken, Mustafa Kemal Paşa'nın bu işleri, milli mücadelede "Din faktörü"nden yararlanmak için kullandığını iddia edecekti.

Onlar hâlâ, Mustafa Kemal Paşa'yı din ile mesafeli bir kişi olarak takdim ederler ve "Din ile mesafeli bir Cumhuriyet" tanımında ısrar ederler. Başörtüsü konusundaki yasakçı direniş de bundandır. PKK'nın Marksist - Leninist bir örgüt olduğu biliniyor. DTP'nin de PKK ile ideolojik paralellik içinde olduğu malum. Peki son olarak Diyarbakır'da sakallı bir adam, Ağrı'da başörtülü bir kadın tarafından sergilenen "Mushaflı gösteri" neyin nesi? PKK veya DTP hidayete mi erdi? Yoksa basit bir "Hedefe varmak için her şey mübah" stratejisi mi? Bir hidayetin söz konusu olmadığı çok net.

Çünkü daha kısa süre önce DTP'liler, Kemalistlere "İslamcılara karşı işbirliği" teklifinde bulunuyorlardı. "Doğu - Güneydoğu'da İslami gelişmeler artıyor. Laiklik tehlikede. Oysa DTP de laik bir siyasi yapılanıştır. DTP'yi dışlamak, İslamcılara zemin hazırlamaktır" yollu açıklamalar yapıyorlardı.

Daha dün, Mehdi Zana, "Müslümanlığı yanlışlıkla kabul ettikleri"ni söylediği Kürtlere "Zerdüşlük kökeni" izafe etmekteydi. Belki oradan, "Müslümanlığı kabul etmekle yanlışlık yaptıkları"nı söylediği Türkler'e "Şamanlık kökeni" izafe eden Doğu Silahçıoğlu'na selam sarkıtmaktaydı. Abdülmelik Fırat, boşuna "Kemalist söylemle PKK söylemi birbirini üretmiştir" dememekteydi.

Altan Tan, DTP ile Kürt halkı arasında İslami hassasiyet itibariyle büyük mesafe bulunduğunu boşuna söylememekteydi. Ama gele gele geldiğimiz nokta, DTP'nin mitinginde yapılan "Kur'an istismarı"dır. Aslında bu istismar yeni değildir. Bir süreden beri Hac'da, halk arasında PKK propagandası yapıldığı bilinmektedir. Bu istismar, Kürt halkındaki DTP ağırlığını yüzde 25'in üzerine çıkarır mı, mahalli seçimlerde Diyarbakır'ı ellerinde bulundurmaya imkan verir mi? Bölgede dindar kesimlerde de "Kürt kimliği" etrafında belirgin bir siyasi bilinç oluştuğunu görmek lazım.

Bazı "Hoca"ların bile, "Kürtçü" çizgiye kayması epey zamanın işidir. Bu cenahın en ılımlı yaklaşanı, "Kardeşlik hukuku"nun gözardı edildiğini düşünür. "Bizi bağlayan İslam kardeşliği ise, o kardeşlik böyle mi olur?" der. Daha uçlara varıldığında, çok daha keskin etnik bilinç ürünü sesler duyulur. İslam oralarda etnik bilincin rengi haline dönüşür.

"Başörtüsü yasakları" vs. türünden 28 Şubat uygulamaları da, "İslam kardeşliği zemini"nin aşındırılması için malzeme olarak kullanılır. Doğrusu şu: Kürt camiasında da politika Türkiye'nin geneline benziyor. Muhtemel ki, farz-ı muhal bir "PKK - DTP zaferi"nde söylenecek ilk söz "O zaman din faktörünü kullanmak gerekirdi!" şeklinde olacak ve "Başörtüsü yasaklı" bir yapılanma oluşacaktır. Bölge halkının DTP'ye de PKK'ya da ilgisinin sınırlı olduğu bir gerçek. Bölge halkının, Ak Parti'ye yoğun ilgi duyduğu da bir gerçek. Erdoğan ve partisi bölgede "Mushaflı yürüyüş" de yapmıyor.

Ama bölgedeki Tayyip Erdoğan nüfuzunda "fukara yanlısı, mağdur ve dindar adam" imajının etkili olduğu da bir gerçek. Soru şu: Kemalist bir politikanın, Doğu - Güneydoğu'da, "özde Marksist - Leninist ve laik", görünürde ise "Mushafla yürüyen" bir siyasi istismar karşısında tutunması mümkün mü? Bu siyasi istismarı, "siyasi istismar" suçlaması ile etkisiz hale getirmek mümkün mü?

CHP, başörtüsü yasağı için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyor. CHP niye yok Doğu Güneydoğu'da... CHP, Doğu - Güneydoğu'ya, "Başörtüsü yasağı için Anayasa Mahkemesi'ne gittik, hadi oyları bize verin" diye gidebilir mi? Ya da bu söylemle kim gidebilir ki? "Doğu - Güneydoğu'daki sancı, sadece askeri yöntemlerle bitmez" sözü artık mütearife (kesin bilgi) haline geldi. Sosyal, kültürel, ekonomik tedbirler deyip duruyoruz. İşte onların içinde şu "Mushaflı gösteri"yi değerlendirmek de var.


29.Şubat.2008 07:58:48
yorum yaz gönder yazdır oy ver
 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mayıs 09 AB İLE YANLIŞ DANS
Mayıs 07 AKP NEYE HAKİM?
Nisan 29 ÜZMEZ KİMİ BAĞLAR?
Nisan 23 CHP DEMOKRAT OLABİLİR Mİ?
Nisan 18 ABUKLUKLAR SÜRECİ
Nisan 12 İKİ KİŞİNİN ÖZEL SINAVI
Nisan 11 ÜÇ GENERALE ÇAĞRI
Nisan 10 BARROSO’YU DA KAPATALIM!
Nisan 08 ORDU NE DÜŞÜNÜYOR?
Nisan 05 BİZ BUNU NEDEN YAPTIK?
Nisan 04 MUHAFAZAKÂR KİTLELER DÖVÜLÜNCE...
Nisan 03 İDDİANAME VE SAVUNMA
Mart 26 AYM NASIL KURTULUR?
Mart 25 ERGENEKON'UN DERİNLİĞİ
Mart 22 “....MİLLET TEFERRUATTIR”
Mart 21 SAVUNMA STRATEJİSİ
Mart 20 VAZİYET-İ UMUMİYE DEYİNCE...
Mart 13 SENARYO MU ÇÖZÜM ARAYIŞI MI?
Mart 11 DEMİREL STANDARDI
Mart 08 OLMAZLARI KONUŞMAK...
Mart 07 SARIKAMIŞ'TAN KIBRIS'TAN BUGÜNE...
Mart 06 DANIŞTAY KARARINDA BİR BAŞKA BOYUT
Mart 05 ASKERİ BOYUTTAN DAHA ZOR OLAN...
Mart 01 26'NCISI OLACAK MI?
Şubat 29 DİN FAKTÖRÜ
Şubat 28 ÖCALAN SÜRECİ
Şubat 27 KEŞKE, KEŞKE, AMA...
Şubat 26 DTP-PKK KÖRLÜĞÜ
Şubat 23 OPERASYON REHAVETİ VE TEHLİKE
Şubat 22 MECLİS'E YOKLUK MÜHRÜ MÜ?
Şubat 21 BU YASAK SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ?
Şubat 20 AK PARTİ'YE MESAFELİ DURUNCA...
Şubat 19 GERİLİM KİMİN İŞİNE YARAR?
Şubat 16 ASLA VE KAT'A!
Şubat 15 DEMİREL- CİNDORUK: ARAFTAKİLER
Şubat 12 CHP ARTI...
Şubat 09 FATMA NİNE'NİN SAÇININ TELİ
Şubat 08 'YASAK’TAN BAŞKA BİR SÖZ
Şubat 07 MİLLET LAİKLİK YORUMU YAPABİLİR Mİ?
Şubat 06 OSMAN ŞİRİN'İ VE BAYKAL'I DİNLERKEN...
Şubat 02 LAİK ŞEYHÜLİSLAMLAR
Şubat 01 GÜLÜNÇLÜĞÜ SORGULARKEN...
Ocak 31 REKTÖRLER VAK’ASI
Ocak 30 ATATÜRK'Ü KORUMAK!
Ocak 29 YA BU ÇETEYE NE DERSİNİZ?
Ocak 26 HANGİ "DERİN"LİKLE BOĞUŞUYORUZ?
Ocak 25 DERİN DEVLET BU MU?
Ocak 24 MHP VE BAŞÖRTÜSÜ
Ocak 22 ASKER VE BAŞÖRTÜSÜ
Ocak 19 HANGİ SEMBOLE KARŞISINIZ?
Ocak 18 ÇOK AYIP ALİ KIRCA!
Ocak 17 ÇARPITMA VE KIŞKIRTMA
Ocak 16 SİYASİ SİMGE VEYA DEĞİL
Ocak 12 SİYASİ ÇÖZÜM NE?
Ocak 11 ALEVİ SORUNUNU KİM ÇÖZECEK?
Ocak 10 BİR TEKLİF
Ocak 08 KAOSUN GÖBEĞİNDE DTP
Ocak 05 AMERİKA İLE EŞİT İLİŞKİ
Ocak 04 EN AZ 10 YIL DAHA MI?
Ocak 03 FAZIL SAY'IN MİLİTAN ÜSLUBU
Ocak 01 HELE ŞÜKÜR!
Aralık 29 TÜRKİYE’DEN PAKİSTAN’A BAKARKEN...
Aralık 28 KUNDAKLANAN ARAÇLAR KİMİN?
Aralık 27 O ZİHNİYETLE OLMAZDI
Aralık 26 KAÇ KİŞİ ÖLMELİYDİ?
Aralık 25 KİM SÖYLEMİŞ BUNLARI?
Aralık 22 YİĞİDİ ÖLDÜR, HAKKINI YEME
Aralık 18 DTP MESAJI ALDI MI?
Aralık 14 CHP’Yİ ELE GEÇİRECEKLER!
Aralık 12 TAM ZAMANI DİYORUM, ÇÜNKÜ...
Aralık 11 HEPİMİZ ÖKSÜZÜZ
Aralık 07 DEMİREL BİLE GEÇSE
Aralık 06 İFLAH OLMAZ BİR YOL
Aralık 05 BAŞÖRTÜSÜ: ANKETİN DOĞRU YORUMU
Aralık 04 AH BU JURNALLER
Kasım 30 İÇKİSİZ OLMAZ ABİ
Kasım 28 ŞİDDET VE KALP GÖZÜ
Kasım 27 ASKERİ YAKLAŞIM TEKLİYOR
Kasım 23 ZAMANLAMA
Kasım 22 'TEK'LERİN İRDELENMESİ...
Kasım 20 MUŞ-DİYARBAKIR HATTINDA İKİ GÜN
 



İşte mahkeme raportörünün görüşü
Böyle memur görülmedi!
Erdoğan seçilir, Gül Kalır
Tesettüre girmedim ama...
Bu kadarına da pes artık!
İşte T.Ö'nün yeni kanalının adı !
367'nin mucidine inanılması zor ödül!
Başbakan Hakan'a nasıl takıldı?
Paksüt neden telaşlandı ?
Abdülhamit'in indirilişi kutlanacak
Ahmet Böken
SATILIK DAVA
Son perdeyi izlerken sizin de içiniz kalktı mı?
Fatih Akalan
BİR “KADEH” YALAN
Hürriyet'in manşeti üzerine
Erhan Topal
PABUCU DAMA ATILMAYAN KAÇ KİŞİ VAR?
Dünya bir ekonomik bunalım içinde. Kriz senaryolarının ardı arkası kesilmiyor.
Bülent Korucu
PAKSÜT OLAYININ ÖNEMLİ AYRINTILARI
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt, gündeme bomba gibi düştü.
Mehmet Altan
KRİPTO ŞİFRELERİ
Kripto, Fransızca bir kelime...
Şamil Tayyar
YSK BAŞKANI AÇIKLADI
Önceki gün AK Parti hakkındaki kapatma davasına bağlı olarak oluşacak siyasi senaryoları yazmıştım.
Tamer Korkmaz
DEVRİMCİ GENÇLERE BOMBA ATTIRANLAR
Deniz Gezmiş idamı hak edecek bir suç işlememiş olabilir ama Gezmiş bir milli kahraman da değildir.