Atlantic City’de iki caddenin köşesine bir İslami Liderin ismi verildi

Abdullah Aymaz

Abdullah Aymaz

06 Kas 2023 02:01
  • 30 Ekim  2023 tarihinde Atlantic City  Belediye Meclisi,  İmam Wârisüddin Muhammed’in ismini iki caddenin köşesine ismi verilip ismi yazılı levha asılıyor…
    1975’te babasının  vefatından sonra oy birliğiyle lider seçilip cemaatin başına geçmiştir. 

    Atlantic City Belediyesinin resmi bilgilerinde W. Deen Mohammed şöyle anlatılmaktadır:
    “W.  Deen Mohammed, babası Elijah Muhammed’in kurduğu ‘Nation of İslam’   sistemi ve ‘Siyah Müslümanlar’  anlayışını, ‘Amerikan Müslümanlığı’   olarak değiştirmiştir. Kendisi ‘Mescidler Sizi Dikkate Alır’  isimli bir vakıf kurmuş ve bir şirketin Başkanı olmuştur. 25 sene Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed ve İslâmın gerçek yönü üzerine çalışarak, değişimleri gerçekleştirmiştir. 2019  tarihi itibariyle 2,5 milyon mensubu bulunmaktadır. (Baş İmam Talip, 2016’da M. Fethullah Gülen Hocaefendiyi ziyaretinde bu rakamın 3,5 milyon olduğunu, yanında bulunan 9 İmamın huzurunda ifade etmiştir. A. Aymaz)  W. Deen Mohammed, aileleri, mahalleleri ve toplumu güçlendirmek için pek çok projeyi hayata geçirmiş, insanlığın ileri gidebilmesi için toplumların problemlerini ele almış ve bunları çözme yolunda gayret göstermiştir. Konuşmaları hem Amerika’da hem dünya çapında yayınlanmıştır. Bu faaliyet alanları içinde, Amerika’nın en meşhur ve en iyi Kolej ve Üniversiteleri de onun konuşmalarına şahittir.
    “Anlantic City’de 1954 bir mabed Nation of İslam adına kurulmuş ve 1975’ten sonra bu mabedin ismi Mohammed Mescidi olarak değiştirilmiştir. İmam W. Deen Mohammed en az bu Mescide iki defa gelmiştir. Onun halk içinde diyalog ve organizasyonu ırk-din duvarlarını kaldırıcı  şekildedir. Bütün insanlarla ilişkiler başlatmak konusunda ciddi bir yolda yürümüştür. Onun için onun gayretleri bu günlerde  dünyamızda çok gerekli bir huzur vesilesidir. W. Deen Mohammed 2008 Eylülünde vefat etti. Ama hatırası, hem Mescid-i Mohammed, Müslümanaların kalbindedir. Atlantic  City Belediye Meclisi, bu çeşit insanların yani insanlığa faydalı olmuş liderlerin hatırasını yaşatma ile görevli olduğu için, onun ismini iki caddenin köşesine ‘İmam W. Deen Mohammed  Köşesi’  ismini koymuş bulunduğundan Levhayı da onun doğum günü olan 30 Ekim 1933 tarihine uygun olarak 30 Ekim 2023’de buraya asıyoruz.”



    Atlantic City Belediye Meclisinin tutanağında yukarıda ifade edildiği gibi aynen böyle yazılıyor.
    Bu levhanın asılışı, tam da Filistin ve İsrail meselelerinin Allah muhafaza yeni bir dünya savaşının fitilini ateşlediği bu günlerde, huzur ve güven veren böyle bir güzellik gerçekten çok önemli ve Müslümanlık lehine hoş bir durumdur.
    Görüldüğü üzere Warisüddin Muhammed’in sadece Müslümanlara değil; Atlantic City gibi kumarhanelerin merkezi olan bir yerde her dinden ve ırktan insana da müsbet mânada tesiri olmuş bir lider olduğu kabul edilmektedir. 
    Nitekim Las Vegas’ta  da Mescidleri bulunmaktadır. Biz 2019’da ziyaretimiz sırasında hem Hizmetin okullarına uğramış hem de orada bulunan onların İmam Mücahid Ramazan isimli değerli temsilcileriyle de görüşmüştük. Bu iki hizmet mensupları, adanmışlık ruhları ve yaşatma idealleriyle dünyanın en meşhur kumar merkezinde bile,  insanlığa, gençliğe faydalı faaliyetlerle bulunmaya gayret ediyorlar.


    Aynı 30 Ekim 2023 tarihinde akşamüzeri  Princeton Üniversitesinde İmam  Warisüddin Muhammed hatırasına bir program vardı. Senelerdir, onun adına, hatırasına programlar yapılmaktadır. Bu 14.  Anma  Programı. 
    Hem Atlantic Sity’deki hem de Princeton’da programlara, İmam Warisüddin Muhammed’in kızı Leyla Muhammed  eşi ve kızı ile beraber katıldı. Caddelerin köşesine babasının ismini taşıyan levha asılırken duygusal bir konuşma yaptı. Babasının hatırasına kendisine bir çiçek sundular ve kurdelayı da ona kestirdiler.


    Törenden sonra Atlantic City’deki Mescid’de programa katılan bütün misafirlere rahmetli İmam onuruna öğle yemeği ikram edildi. Öğlen namazı da burada edâ edildi. 
      Bu arada katılanlar  arasında koyu muhabbetler de oldu. Oraya katılan yaşlı bir öğretmen hanımefendi kalkıp heyecanla şöyle dedi:  “Ben Müslüman olduktan sonra, belki elli sene önce benim nikâhım bu Mescid’de kıyılmıştı!..”
    Bu arada Mescid’in İmamının eşi Yolanda Shabazz 2008’de yazdığı uzun şiirini oradaki misafirlere dağıttı. 


    İMAM W. DEEN MUHAMMED KİMDİR? 
    1933'te Detroit, Michigan'da doğan Warith Deen Muhammed ABD'nin en büyük müslüman gruplarından biri olan 'İslam Milleti' topluluğunun lideri Elijah Muhammed'in oğludur. 
    O, uzun süre Müslüman bir dini lider, Müslüman bir Afrikalı Amerikalı, bir teolog, filozof, Müslüman dirilişi uzmanı ve Müslümanların tüm ırklarını İslam Milleti'ne kabul eden, tüm insanlar arasında barışı ve karşılıklı anlayışı teşvik eden İslami düşünürüdür. 
    1975'te Elijah Muhammed'in vefatıyla İslam Milleti grubun başına geçti. 
    1976'da orijinal İslam Milleti  topluluğunda bir dizi değişiklikler yapan W. Deen Muhammed 
    Beyazları din kardeşleri olarak kabul etti, ana akım Müslüman topluluklarla daha yakın bağlar kurdu 
    Bir Afro-Amerikan Müslüman hareketi olan İslam Milleti grubunu büyük bir Müslüman harekete dönüştürdü 
    İslam'ın daha genel bir anlayışla anlaşılmas için çalışan W. Deen Muhammed . İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan Dünyanın bekası için Dini Liderlerin Dünya Parlamentosu'nda Müslümanları temsil etti. W. Deen Muhammed, Müslümanlardan oluşan bir delegasyonu İtalya'nın Roma kentindeki Vatikan'a götürdü; burada Papa II. John Paul ile görüştü ve Vatikan'ın Dinlerarası İşlerden Sorumlu Genelkurmay Başkanı Kardinal Francis Arinze ile birlikte bir Müslüman heyetine liderlik etti. Amerikalılar Kudüs'e ve Filistin lideri Başkan Yaser Arafat'ın önderliğindeki Filistin Yönetimi yönetimi altındaki bölgelere giderek Batı Şeria'daki Filistin şehirlerini, devlet kurumlarını, hastaneleri ve evleri ziyaret e etti 
    Din ve Barış Konferansı'na katıldı, sahnede Dalai Lama eşliğinde Papa II. John Paul ile görüştü, 100.000 kişilik bir toplantıya hitap etti. Vatikan'da düzenlenen ve İsrail'de düzenlenen Dinlerarası Dünya Barışı Konferansı'nda ve Ürdün'ün Amman kentinde düzenlenen VII. Dünya Din ve Barış Konferansı'nda sunulan bildiri. Daha sonra ABD'de Dünya İklim Araştırma Programı (WCRP) Uluslararası Başkanı seçildi.
    W. Deen Muhammed ayrıca ABD'de Müslüman kayıt olmaya, oy vermeye ve Amerika siyaseti ve ekonomisine tam katılımcı olmaya teşvik etti. ABD Anayasasının İlk Değişikliğini/İlk Özgürlüğünü kutlayan Williamsburg, VA'da Williamsburg Şartını imzaladı. Washington DC'deki ABD Senatosu'nda bir Müslüman tarafından yapılan ilk çağrı açılışını yaptı. 
    Pentagon'u gezdi ve ABD Ordusu ve din adamlarındaki Müslümanlara hitap etti. 

    06 Kas 2023 02:01
    YAZARIN SON YAZILARI