Yabancı dil biliyorsanız, unutun!

Ali Emir Pakkan

Ali Emir Pakkan

10 Şub 2017 19:47
  • Gözlüklüler aman dikkat! 

    Bilanço çok ağır, son KHK ile üniversitelerden bazı demokrat ve sosyal demokrat hocalar tasfiye edilince, cılız da olsa tepkiler yükseldi! Oysa özel okullar, vakıf üniversiteleri ve dershaneler kapatıldığında işin buralara geleceği belliydi! Eğer durdurulamazlarsa, düşünce fikir, bilim ve kısaca değer üreten herkesin eline kelepçe her kurumun kapısına kilit vurulacak! Çünkü, dikta rejimleri karakterleri gereği bilimin ve özgür düşüncenin düşmanıdır! Bundan sonra gözlük takanların bile hayatı tehlikededir! 

    Neden böyle diyorum, bir örnek ile açıklayayım...

    Pol Pot'un 1975-1979 kısa iktidarlığı süresince Kamboçya'da 2 milyon insan öldürüldü. Dönem, 20. Yüzyılın soykırımı olarak tarihe geçti.

    Pol Pot, uzun bir hazırlık sürecinden sonra iktidarı elde etti.  17 Nisan 1975'te ülkenin kontrolünü tamamen ele aldı ve tek güç haline geldi. Radikal bir değişim başlattı. İktidar olduğu yılı 'Sıfır Yılı' ilan etti. Ülkenin adını (Kamboçya Demokratik Cumhuriyeti) bile değiştirdi.

    Bütün yabancılar ülke dışına çıkarıldı.
    Bütün elçilikler kapatıldı. Yabancıların ekonomik ve tıbbi faaliyetleri durduruldu.
    Yabancı dillerin kullanılması yasaklandı.
    Gazeteler ve televizyonlar kapatıldı.
    Posta ve telefon haberleşmesi kısıtlandı.
    Bütün özel iş yerlerine çöküldü.
    Gözlüklüler bile katledildi

    Pol Pot, yeni bir toplum, yeni bir ülke modeli inşaa için kolları sıvadı. Ona göre çiftçilerin güçlenmesiyle Kamboçya zenginleşecekti. Şehirleri köylere göçe zorladı. Dini inançları ortadan kaldırmaya çalıştı. İbadet mahallerini ateşe verdi. Müslümanlara domuz eti yedirdi. Aile fertleri birbirinden koparıldı.

    Eli kanlı diktatörün en büyük düşmanı aydınlardı. Entelektüel olduğu düşünülenler öldürüldü. Öğretim üyesi, öğretmen, din adamı, gazeteci, yazar binlerce insan ağır işkencelerden geçirildi. Pek çok kişi sadece gözlük kullandığı ya da yabancı dil bildiği gerekçesiyle katledildi. Bütün okullar ve üniversiteler kapatıldı. Eğitim durduruldu. Çocukların beyinleri yıkanarak rejime sadık köleler haline getirildi.

    Pol Pot, 1988, 15 Nisan'ında sürgünde öldüğünde New York Times, 'Kamboçya'yı 20. Yüzyılın en acımasız ve radikal rejimi yaptı' diye yazdı arkasından. Geçtiğimiz günlerde Los Angeles Times'ta çıkan bir haberde ise soykırıma karışan bazı Kızıl Kmerlerin, işledikleri insanlık suçlarından dolayı pişmanlıkları ve bağışlanma dilekleri anlatılıyordu!

    Yabancı dil bilenler ve gözlüklüler aman dikkat!

    Not: Pol Pot, Bir gece kabusunun anatomisi, (Philip Short) kitabını tavsiye ederim.

    Ali Emir Pakkan
    10 Şub 2017 19:47
    YAZARIN SON YAZILARI