Ankara'da çok gizli altın hazırlığı...

Gölge Bankacı

Gölge Bankacı

17 Nis 2019 23:24
  • Ankara’da kapalı kapılar ardında ne 18 gündür muallakta kalan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ne de kilo fiyatı 10 TL’yi bulan kuru soğan konuşuluyor. 

    Saray’ın “Herkes muhtemel bir müeyyide paketine karşı hazırlığını yapsın!” talimatını alan bütün kurumlar teyakkuza geçti. 

    ABD DEMEDEN HAZIRLIK

    Bu “çok gizli” talimatta “muhtemel müeyyide” denilirken muhatabın ismi telaffuz edilmese de o ibarenin altında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) saklı. 

    ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick M. Shanahan (sol tarafta 2'nci), Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a "Rusya'dan S-400 füzelerinin teslim alınmasına karşı olduklarına" dair kararı tekrarladı.
     
    TRUMP HARİÇ HERKES SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

    Rusya’nın ilk teslimata temmuz ayında başlayacağını belirttiği S-400 hava savunma sistemine mukabil ABD’nin sessiz kalmayacağı Başkan Donald Trump hariç bütün yetkili zevat tarafından Ankara’da işin muhataplarına iletildi. 

    Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın akabinde son bir ikna teşebbüsü için soluğu okyanus ötesinde alan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı Pentagon'da Savunma Bakan Vekili Patrick M. Shanahan karşıladı. 

    Daha evvelki, “Ya S-400 ya NATO!” muhtırası Akar’a da tekrarlandı. 

    Akar’ın eski bir NATO subayı ve genelkurmay başkanı şapkalarını tamamen unutmuş gibi hareket etmesi okyanus ötesinde ibretle takip ediliyor. 

    ERDOĞAN GERİ ADIM ATABİLECEK Mİ?

    Washington-Ankara hattında krizin bitmesinin ön şartı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın S-400’leri almaktan vazgeçmesi. 

    S-400’lerin bu şekliyle 3’üncü bir ülkeye satışında Türkiye’nin aracılık etmesine de sıcak bakılmıyor.  

    Diğer taraftan Erdoğan, “Tükürdüğümüzü yalamayız. Beni tanıyamamışlar. Bizim için S-400 işi bitti.” sözlerini 4 Nisan’da Rusya’nın başşehri Moskova’da telaffuz etti. 

    Beyaz Saray o ziyareti ve verilen mesajları “nispet yapmak” olarak not etti.  

    RUSYA İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİ

    Bu sözlerin bir anlamı da şu: ABD’ye karşı Rusya kartını masaya süren Erdoğan geri adım atamayacak kadar derine daldığının farkında. 

    Erdoğan’ın son Rusya ziyaretinde Rus lider Vladimir Putin’in “Türkiye ile askeri işbirliği anlaşmaları da imzaladık.” beyanatı piyasada tansiyonu daha da yükseltti. 

    NATO üyesi Türkiye ile Rusya arasında gizli askeri anlaşma mı imzalanmıştı? 

    SICAK PARA GETİRENLER HER AN GİDEBİLİR

    Türkiye’ye sıcak para getiren fonlarda ABD ile 2018 yılı ağustos ayında patlak veren krizin bu sefer daha ağırlaştırılmış halinin tekrar edebileceği endişesi hâkim. 

    22 Mart'ta doların 5,84 TL’ye kadar yükselmesinde "füze krizinde müeyyide safhasına geçilebileceğine" dair endişeler belirleyici oldu. 

    Yabancılar bu yüzden çıkış hazırlığı için her fırsatta döviz topluyor.  

    Dolayısıyla birkaç gündür Saray medyasında ABD güzellemeleri ihtilaf aşıldığından değil, krizi perdelemek için yapılıyor. 

    Merkez Bankası, ABD ve İngiltere merkez bankalarında tuttuğu altınları İstanbul'a getirdi. 

    AMBARGOYA HAZIRLIK SON SÜRAT

    Ankara’da en kötü senaryoya göre hazırlıklar gizlilik içerisinde yürütülüyor. Saray’dan gelen “müeyyide hazırlığı” talimatının ilk muhatabı Merkez Bankası (TCMB).  
       
    “El konulabilir” diye ABD Merkez Bankası’nda (Fed) duran 28,7 ton külçe altın Türkiye’ye getirildi. 

    İngiltere Merkez Bankası’nda tutulan 279 ton altın da artık İstanbul’da. Altınlar, Borsa İstanbul’un (BİST) altın saklama kasalarında muhafaza ediliyor. 

    2017 kasım ayında 67 milyar dolar ABD tahviline sahip olan TCMB müeyyide hazırlığı çerçevesinde bunları da elden çıkardı. 

    Kalan birkaç milyar dolarlık ABD tahvili bakiyenin de sıfırlandığı ve elde edilen gelirle altın alındığı konuşuluyor. 

    10,5 MİLYAR DOLAR CİVARINDA ALTIN VAR

    2016’dan bu yana Türkiye’ye getirilen altın miktarı 324 tona ulaştı. Kur şokunu atlatmak için bu rezervlerden de harcandı. TCMB halihazırda 250 ton (10,5 milyar dolar) civarında net altın rezervine sahip. 

    Merkez Bankası yurt dışındaki altınları Türkiye’ye getirirken döviz rezervlerini de altına çeviriyor. 

    TCMB net döviz varlığının yarısından fazlasını altında tutuyor. Böylece muhtemel bir ABD ambargosu esnasında döviz açığını altınla kapatılması hedefleniyor. 

    Ciddi ciddi buna dair hesaplar yapılıyor Ankara’da. 

    BU HESAP TUTARLI MI?

    Pekâlâ 10-15 milyar dolar altınla ABD’ye nasıl kafa tutulacak? 

    Türkiye’den daha fazla altın rezervi olduğu halde bankacılık sistemi ABD tarafından devre dışı bırakıldığı için adım atamayan İran’ın hali ortada iken bu kadarı özgüven mi, cahil cesareti mi? Cevabı meçhul!

    Erdoğan’a altın tavsiyesinde bulunanlara göre Merkez Bankası rezervlerinin haricinde yastık altında 2 bin 900 ton civarında ve 117 milyar dolar değerinde altın var. 

    Toplamda 130 milyar dolar civarında altın varlığı Türkiye’yi ABD’nin malî müeyyedilerine karşı ayakta tutabilirmiş. Güler misin, ağlar mısın?

    SWAP KRİZİNDE İLK DENEMEYİ YAPTILAR

    Altın senaryosunda sır gibi saklanan B şıkkı var ki o da bankalardaki döviz tevdiat hesapları (DTH). 182 milyar dolar tutarındaki DTH için ambargo anında kambiyo kontrol rejimi devreye alınacak. 

    22 Mart’ta dolar 5,84 TL’ye yükseldi diye yabancılara TL satmayı durduran ve aynı fonları Londra’da TL için yüzde 1.300 gecelik faiz ödemek mecburiyetinde bırakmış bir hükümet, ABD ambargosunda döviz hesaplarına niye müdahale etmesin ki! 

    Yabancıya karşı ilk denemede korku duvarını aştılar. 

    DÖVİZ HESAPLARINA EL KONULABİLİR

    Buna göre döviz hesapları hükümetin belirleyeceği belirli bir kur üzerinden Türk Lirası’na çevrilecek. 

    Hesaptaki tutarlar ancak TL olarak izin dahilinde çekilebilecek ya da altın esasına dayalı hesaplara dönüştürülecek. 

    Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın bir dönem genel müdürlüğünü yaptığı Aktifbank’ın kripto para borsası kurma çalışmaları da ABD müeyyidelerine karşı hükümetin ördüğü bir diğer duvar. 

    Yerli ve milli kripto paralarla döviz piyasasının ihtiyaç duyduğu likiditeyi artırmayı hedefliyorlar. 

    TMSF Başkanı Muhiddin Gülal (sağdan 2'nci) kısa süre önce AKP Bergama teşkilatından yöneticilerle birlikte Koza Altın'a ait Ovacık madenini ziyaret etmişti. Gülal burada yaptığı açıklamada kapasiteyi artıracaklarını belirtmişti.

    KOZA ALTIN’A 24 SAAT MESAİ TALİMATI

    Ayrıca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Koza Altın, külçe altın imalatı için 24 saat kesintisiz çalışıyor. 

    Türkiye’de senelik altın imalatı 27 ton civarında. Altınla birlikte senelik 250 ton olan gümüş imalatının da artırılması da planlanıyor. 

    Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve BİST başkanları bugünlerde sık sık bir araya geliyor. Hazırlıklar gözden geçiriliyor. 

    BANKALAR RAPOR HAZIRLIYOR

    Bankalara da altın hesaplarını artırması talimatı verildi. 

    Muhtemel bir ABD ambargosunun döviz kuru, faiz ve kredi tahsilatı üzerindeki etkilerini belirlemek için bankalardan rapor istendiği iddia ediliyor. 

    İlk bilgiler batık kredilerle başı dertte olan bankaların böyle bir ambargoya bir gün bile dayanamayacak kadar zayıfladığı yönünde.   

    ERDOĞAN’IN O SÖZLERİ…

    Merkez Bankası’na yakın bir kaynağım, “Erdoğan geçen sene ‘altını belirleyici hale getireceğiz’ demişti. Devlet içinde altına dayalı para sisteminin ABD’ye karşı başarılı olacağına inanan bir grup var. Bu grup Saray’da son derece etkin. S-400 krizinde onların verdiği rakamlara itimat edilerek ABD’ye kafa tutuluyor.” dedi. 

    Aynı kaynağım, “Vatandaşın elindeki altını Merkez Bankası’na aitmiş gibi rakamlara dahil edip hesap yapanların ipi ile kuyuya inilmesi ve ABD’ye bu şekilde kafa tutulması tek kelime ile felaket!” ifadelerini kullandı.

    SARDES şirketi Venezuela'dan 10 ayda 900 milyon dolar altın ithal etti.

    VENEZUELA ALTINI NE OLDU?

    Ankara’nın altından ördüğü duvarda Venezuela altınlarının da ayrı bir yeri olacaktı. 

    ABD müeyyideleri ile başı dertte olan Nicolas Maduro’nun Erdoğan’a ne kadar altın gönderebileceği şimdilik meçhul. 

    ABD’nin Maduro hükümetine karşı müeyyide kararı aldığı 2018 kasım ayına kadar Venezuela’dan Türkiye’ye 900 milyon dolar tutarında altın ithal edilmişti. 

    900 milyon dolarlık altın ithalatını da İstanbul Yenibosna’da Kuyumcukent’te 40 metrekarelik ofiste faaliyet gösteren SARDES Altın Madencilik AŞ tek başına gerçekleştirmişti. 

    2017 yılı sonunda 5 milyon TL sermaye ile kurulan bir şirket için manidar bir başarı!

    Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre SARDES (Sergold) şirketin hisselerinin yüzde 100’ü Vecdi Mençekoğlu’na ait. Genel müdürlük görevini ise Serdar Saraç ifa ediyor. 

    Her iki isim de Altınbaş ve Atasay gibi altın devlerinin yapamadığını yaptı!

    ABD NİYE DOLARI TERK ETSİN?

    Erdoğan’a bu aklı verenlerin altın hesabının ne kadar tutacağını zaman gösterecek. Bu hesabın bir garip tarafı daha var. 

    Güya Trump da dolar yerine altına geçecekmiş ve altın fiyatları 10 kat artacakmış. Böylece sadece Merkez Bankası’nın kendisine ait külçe altınların kıymeti 110 milyar doları aşacakmış. -mış, -mış, -mış... 

    Bu hesabı yapanlar o meşhur hikâyeyi hatırlattı bana: Dağ başındaki araziye dikenli tel örgü çekip oradan geçecek koyunların tellere takılan yününü toplayıp eğirerek iplik yapmanın ve zengin olmanın hesaplarını yapan züğürt köylünün halinden ne farkı var! 

    -----------------------------------------
    İletişim için e-posta adresim: [email protected] 

    17 Nis 2019 23:24
    YAZARIN SON YAZILARI