Limona zam geldi, çakması çıktı

Limon fiyatlarının 10 liraya dayanması, yeni bir cinsin piyasaya sürülmesine neden oldu.

Limona zam geldi, çakması çıktı

Limon fiyatlarının 10 liraya kadar dayanmasından sonra 'Mayer' cinsi limonlar piyasaya sürüldü. Geçen yıllarda 1.5 liraya satılan ve yediğimiz Lamas tipi limonlardan yüzde 50 daha az su içeren Mayer limonun kilosu şu anda 5 liradan satılıyor.

Çine’de 2014 yılında limon rekoltesinde yaşanan düşüş, fiyatları arttırdı. Lamas cinsi limonun kilosu 8 ile 10 TL arasında değişirken, rakip Mayer cinsi limonun kilosu 5 TL’ye düştü. Mayer cinsi limonlar Manisa ve Hatay bölgesinde yetişiyor. Aydın’ın Çine İlçesi’nde yaşayanlar limonu kilosu ile değil tane ile satın alıyor. Rekoltenin düşmesi fiyatların artmasına neden olurken, farklı cinsler arasındaki rekabetin fiyatlara etkisi merakla bekleniyor.  Çine’de 2014 yılında limon rekoltesinde yaşanan düşüş, fiyatları arttırdı. Lamas cinsi limonun kilosu 8 ile 10 TL arasında değişirken, rakip Mayer cinsi limonun kilosu 5 TL’ye düştü. Mayer cinsi limonun Manisa ve Hatay çevresinde yetişen bir limon olduğunu kaydeden Çine Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Derneği Başkanı Ramazan Madran, "İlçede bu limon cinsinin erken satışa sunulduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 15 gün daha dalında beklemesi gerekirdi. Mayer cinsi limon, dalından yeşilken kesilir ve depolarda gaz ile sarartılarak, satışa sunulur. Tezgahlarda vatandaşa 5 TL’den satılan bu limon cinsi, dalında yağmur yemediği için içindeki su oranı yüzde 50 civarındadır. Yani susuzdur. Bu limon cinsi Kasım ayında dalından tamamen alınmalıdır. Aksi takdirde tatlanmaya başlar" dedi. 

"FİYATLARI DÜŞÜREBİLECEK Mİ HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ"

Ekim ayına kadar, yeni limonların piyasaya çıkmayacağını söyleyen Madran, "Aslında Mayer cinsi limonun normalde kilo fiyatı 1.5 TL, fakat diğer limon çeşitlerinin fiyatının 10 TL’ye kadar yükselmesi onun da fiyatını yukarı çekti. Ekim ayına kadar limon fiyatlarında düşüş yaşanmayacak. Önümüzdeki günlerde kilosu 5 TL’den satılan Mayer cinsi limon diğer limon fiyatlarını aşağı çekebilecek mi bunu hep birlikte göreceğiz" diye konuştu. Pazarda limon almak isteyen vatandaşların bazıları Mayer cinsi limonu tercih ederken, bazıları ise bu cins limonun su oranının düşük olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, almaktan vazgeçiyor.

<< Önceki Haber Limona zam geldi, çakması çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER