Yemen Cumhurbaşkanı, Arap Baharı'nın başladığı tarihi "milli bayram" ilan etti


Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi, Arap Baharı'nın başladığı günü, ülkede "milli bayram" olarak ilan etti.

Yemen'de Arap Baharı'nın 5'inci yıldönümü birçok şehirde kutlandı. Yemenin üçüncü büyük şehri Taiz'deki kutlamalar iç savaşın ve koalisyon güçlerinin bombardımanının devam etmesi nedeniyle sönük geçti. Sokaklara dökülen Yemeliler, Husiler aleyhine sloganlar attı. Husiler ise 11 Şubat Devrimi'ni başkent Sana'da Değişim Meydanı'nda toplanarak kutladı.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi ise devrimin yıldönümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 33 yıllık Ali Abdullah Salih iktidarını deviren değişim rüzgârının başladığı tarihi "milli bayram" ilan etti.

Başkent Sana'da 11 Şubat 2011 tarihinde Değişim Meydanı'nda başlayan ayaklanmada, yüzbinlerce insan sokaklara dökülmüştü. Ülke genelindeki silahlı gruplar ve hükümet güçleri aylarca çatışmıştı. Mısır Devrimi ve Tunus'ta gerçekleşen Yasemin Devrimi'nden etkilenerek gerçekleştirilen isyanda, ülke genelindeki aşiretlere bağlı militanlar bazı kasaba ve semtleri kontrolü altına almıştı. Ardından ülkede Şii ve Sünni gerilimi başlamıştı. Güney Yemen Hareketi ise bu iç karışıklıktan faydalanıp saldırılar yapmış ve zamanla ülke kaosa sürüklenmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Yemen Cumhurbaşkanı, Arap Baharı'nın başladığı tarihi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER