Yeni 'Concorde' geliyor

Ses hızının üzerinde yolculuk eden uçaklar, uzun yıllar sonra yeniden karşımıza çıkacak.

Yeni 'Concorde' geliyor

Fransa'nın başkenti Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’nda yaşanan ve 113 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Concorde kazasının sesten hızlı hava yolculuğunun “fazla masraflı ve tehlikeli” olarak sınıflandırılıp rafa kaldırılmasına neden olmasından tam 15 yıl sonra ABD’li bir firma ses hızının üzerinde yolculuk edecek yeni özel jetler üretmek üzere kolları sıvadı.

Hürriyet'in haberine göre, Aerion isimli Amerikan uçak üreticisi 12 kişiyi saatte 1837 km hızla taşıyacak özel uçaklar üretmek için sipariş almaya başladıklarını açıkladı.

2019’da test uçuşlarına başlayacak uçağın 120 milyon dolara satılacağı duyuruldu.

CONCORDE KAZASININ SUÇLUSU BULUNMUŞTU

Fransız yargısı, başkent Paris’te 10 yıl önce meydana gelen Concorde uçak kazasında Continental Airlines’ı ve şirketin bir çalışanını suçlu bulmuştu.



Paris’te görülen davaya ilişkin olarak dün açıklanan karar, Amerikan firması, “istemeden ölüm ve yaralanmaya yol açmak” suçundan 200 bin Euro para cezasına çarptırdı. Şirketin ayrıca Air France’a bir milyon Euro tazminat ödemesine hükmedildi. Continental Airlines’ta çalışan teknisyen John Taylor, 15 ay tecilli hapis cezasına çarptırılırken, diğer sanıklar beraat etti. 25 Haziran 2000 yılında meydana gelen kazada, New York’a gitmek üzere Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndan kalkan Concorde tipi uçak, iki dakika sonra Val d’Oise’da yere çakılmış, kazada 113 kişi can vermişti. Continental uçağından kopan metal parçanın Concorde’un lastiğine isabet ettiği, patlak lastik parçalarının sürtünmesi sonucu yakıt deposunun infilak ettiği öne sürülmüştü. Bu kazadan sonra Concorde uçuşları ve üretimi durmuştu.
<< Önceki Haber Yeni 'Concorde' geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER