'Yeni Demokrasi' Çipras'a karşı 'genç' lideriyle mücadele edecek


Yunanistan'da ana muhalefet muhafazakar - merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) 9'uncu genel başkanı Kiryakos Miçotakis (47) oldu. Başbakan Aleksis Çipras, Miçotakis'i telefonla arayarak tebrik etti.

Yunanistan'da 6 yıldır süren ekonomik kriz döneminde siyasi partilerdeki gençlik aşısı sürüyor. İktidar partisi Syriza lideri ve Başbakan Aleksis Çipras'ın ardından bu defa ana muhalefet ND, dün yapılan genel başkanlık seçiminde koltuğu 47 yaşındaki Kiryakos Miçotakis'e teslim etti.

İkinci tur genel başkanlık seçiminde Miçotakis, yüzde 75'i sayılan oyların yüzde 51,6'sını alarak partinin yeni lideri oldu. 20 Aralık'ta yapılan ilk turda 'yeni'yi temsil eden Miçotakis'e 11 puan fark atan Evangelos Meymerakis (62) ise ikinci turda yüzde 48,4 oy toplayabildi.

Partiden yapılan resmi açıklamaya göre sandığa giden 320 bin civarındaki ND seçmeninden yüzde 75'inin oyu sayıldı. Buna göre yüzde 51,6 oy alan Miçotakis, ND'nin yeni lideri oldu.

Syriza lideri ve Başbakan Aleksis Çipras, Miçotakis'i telefonla arayarak tebrik etti. Ülkenin iki büyük partisini yöneten genç liderler, önümüzdeki günlerde bir araya gelecek.

MİÇOTAKİS'TEN İLK AÇIKLAMA

ND'nin yeni genel başkanı olarak ilk açıklamasını yapan Miçotakis, şu ifadeleri kullandı: "Bugün partimiz için büyük ve tarihi bir gün. Bütün Yunanistan'dan aktif vatandaş ve partimizin 400 bin üyesi, Yeni Demokrasi'yi ellerine aldı ve hayallerini gerçekleştirmem için bana yetki verdi. Teşekkür ederim. Verilen yetki çok net: yapıcı yenilenmeye ve genişlemeye birlik içerisinde gitmeliyiz ki Yeni Demokrasi en kısa zamanda büyük merkez sağ parti olabilsin. Ülkeye güvenilir alternatif yönetim çözümünü sunabilecek bir parti olabilsin."

"Şimdi sorumluluk zamanı başlıyor. Yapacak çok işimiz var." diyen Miçotakis, "Krize siyaset neden olduğu gibi çözümü de siyaset verecektir." ifadelerini kullandı.

Başbakan Çipras'a da mesaj gönderen Kiryakos Miçotakis, "Yunanistan'da son popülizm faslı da kapanana kadar kronometre geri saymaya başladı. Bunu da en iyi Çipras'ın bilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

HARVARDLI BAŞKAN MİÇOTAKİS

4 Mart 1968'de Atina'da doğan Kiryakos Miçotakis, eski başbakan ve ND'nin eski genel başkanı Konstantinos Miçotakis'in oğlu. Eski dışişleri bakanı ve ND milletvekili Dora Bakoyannis'in de kardeşi.

Harvard ve Standford üniversitelerde sosyal bilimler ve uluslararası ekonomik ilişkileri üst düzey derece ile bitiren Miçotakis, Harvard Business School'da eğitimini tamamladı. Yüksek lisans derecesi de bulunan genç lider Kiryakos Miçotakis, yaklaşık 10 yıl süreyle finans ve bankacılık sektöründe çalıştı. Yerli ve yabancı kuruluşlardan bir çok ödül alan Miçotakis, 2003 yılında World Economic Forum'un "Global Leader for Tomorrow" ödülüne de lâyık görüldü.

ILIMLI MERKEZ SAĞ POLİTİKALAR

Sağa savrulan ND'yi yeniden merkez sağ çizgiye ve dinamik bir partiye dönüştüreceği vurgusunu sıkça tekrarlayan Miçotakis, liberal politikalar yaklaşımına sahip açıklamalarıyla dikkat çekiyor. Yeni genel başkan Miçotakis'in Antonis Samaras döneminde aşırı sağa kayma emareleri görülen partiyi merkez sağ eksene oturtmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Miçotakis, 2004'ten bu yana milletvekili seçiliyor. Samaras iktidarında Haziran 2013-Ocak 2015 döneminde İdari Reform ve Elektronik Yönetim Bakanı olarak görev yaptı. Yeni genel başkan, sonucun netleşmesinin ardından ilk ziyaretini ND onursal başkanı da olan babası Konstantinos Miçotakis'e (97) yaptı.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Genç lider Kiryakos Miçotakis, kökleri yarım yüzyıl öncesine dayanan ve ülkenin politik hayatında etkin roller üstlenmiş bir aileye mensup. Babası Konstantinos Miçotakis, 1990-1993 döneminde başbakanlık yaptı. 1984-1993 yıllarında ise ND genel başkanlığı görevini üstlenmişti. Yeni ND genel başkanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye ile ilişkilerde babasının 'ılımlı' yaklaşımını daha özgüvenli adımlarla ileriye taşıması ve sertlikten uzak bir dış politika anlayışını sürdürmesi bekleniyor.

Mareva Miçotakis ile evli olan Miçotakis, Sofia, Konstantinos ve Dafni adında üç çocuk sahibi. Yeni ND Genel Başkanı Miçotakis; İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor. CİHAN
<< Önceki Haber 'Yeni Demokrasi' Çipras'a karşı 'genç' lideriyle mücadele... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER