Yeni köprülerden olağanüstü zarar

İstanbul’un kuzeyinin ranta açılması ve oluşturuğu ekolojik tahribat nedeniyle büyük tepki çeken ve temeli 29 Mayıs 2013 tarihinde atılan 3 milyar dolar maliyetli 3’üncü köprü tartışmaları bitmek bilmiyor.

samanyoluhaber.com

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yaptığı yazılı açıklamada, Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü’nü kapatıp, oradan geçen tüm araçların Yavuz Sultan Selim köprüsüne yönlendirildiğinde de zararın engellenemeyeceğini söyledi.

Bu planlamanın görülmemiş bir skandal olduğunu ifade eden Yarkadaş, “Yavuz Sultan Selim Köprüsünün yıllık araç geçiş garantisi 49 milyon 275 bin, bu da günlük 135 bin aracın garanti edilmesi anlamına geliyor. Yani köprüden 135 bin aracın altında yapılan geçişler milletin sırtına yükleniyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 2015 yılında toplam 40 milyon 319 bin 763 araç geçmiş, bu da günlük ortalama 110 bin araç ediyor. Yani FSM’yi kapatıp araçları 3.köprüden geçirsek bile 135 bin rakamına ulaşılamıyor” ifadelerini kullandı.

“Zararı milletin sırtına kim yükledi?''

Yarkadaş, FSM’den günlük geçen 110 bin aracın ortalama 87 bininin otomobil olduğunu, servis araçları da çıkartıldığında köprüden geçen ağır vasıta araçlarının sayısının 15-20 bin dolayında olduğunu kaydetti. Bu nedenle araç sayısının sadece yüzde 15'ini oluşturan otobüs ve kamyonlara FSM'yi yasaklamanın da çözüm olmadığına dikkati çeken Yarkadaş, ‘’Peki, 135 bin araçlık garanti hangi planlamayla verildi? Bu zararı milletin sırtına kim yükledi?” diye sordu.

Osmangazi'de de durum aynı

Geçtiğimiz aylarda açılan Osmangazi Köprüsü’nde de durumun aynı olduğu bildiren Yarkadaş, “Bu köprüde geçiş ücretlerinin rekabetçi bir düzeye indirilmemesi durumunda devlet, geçiş garantisi nedeniyle 22 yıl daha zararı karşılamaya devam edecek. Kimse bu ülkeye bu kötülüğü yapamaz. Yandaş medya aracılığıyla büyük reklamları yapılan köprülerden kimse geçmiyor. Zararı ise yine millet ödüyor” dedi.
<< Önceki Haber Yeni köprülerden olağanüstü zarar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER